IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа

В класацията попадат само коли, ускоряващи от 0 до 100 кч/ч за до 6,3 секунди

Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа

Изданието Autoevolution състави списък на автомобили, предлагащи отлично ускорение, като всички те се предлагат на пазара в Европа към момента. Някои от тях са достъпни и със система за задвижване на четирите колела, но класацията се отнася само за модели с предно предаване.

Повечето в базовата си версия разчитат на механична скоростна кутия, но има и такива, за които е достъпен автомат. В списъка няма нито една машина с дизелов или атмосферен мотор. А за да попадне в рейтинга, всяка от колите трябва да ускорява от 0 до 100 км/ч минимум за 6,3 секунди.

Abarth 695 Biposto
Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Моделите са подредени по азбучен ред и затова първи е Abarth. Той е оборудван с 1,4-литров мотор T-Jet със 190 к.с., който е най-мощният в историята на марката. При него съотношението мощност/обем е потресаващо – 139 к.с. на литър. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,9 секунди, а максималната скорост е 230 км/ч. Скоростната куктия е 5-степенна секвенциална, като това е единственият автомобил с подобно решение.

Biposto разполага с тръбен каркас за безопасност, както и със специални колани Sabelt. Машината спокойно може да бъде използвана не само в ежедневието, но и за състезания на писта.

Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde

Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Вторият „италианец” в списъка е версията QV на основата на Giulietta. Обозначението QV има състезателен характер, тъй като дългото словосъчетание, което замества, се превежда като „четирилистна детелина”. Много пилоти са я поставяли в колите си, тъй като се счита, че тя носи късмет.

Моделът е оборудван с 1,75-литров двигател, развивавщ 240 к.с. и 340 Нм въртящ момент, който се предава на предните колела с помощта на 6-степенна автоматична скоростна кутия с 2 съдеинителя. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6 секунди, а максималната скорост е 244 км/ч.

Audi TT Coupe
Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Повечето автомобили Audi с мощни мотори разчитат на системата quattro, но в случая става дума за модел със стандартно предаване. Един от тях е третото поколение на TT, което се предлага във версия с 2,0-литров TFSI мотор с 230 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. Тази комбинация предлага ускорение от 0 до 100 км/ч за 6 секунди, а версията с трансмисия S-Tronic е по-бърза – 5,9 секунди.

Максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч. За същия мотор се предлага и система за задвижване на четирите колела, благодарение на която купето ускорява значително по-бързо – за 5,3 секунди.

Honda Civic Type R

Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Модификацията Civic Type R разполага с най-мощния мотор в тази класация и съответно е най-мощният автомобил с предно предаване на пазара. Под капака на модела е поставет 2,0-литров VTEC с турбо, развиващ 310 к.с., заради който автомобилът е получил „умно” предно окачване, електронни амортисьори и 6-степенна механична скоростна кутия.

Ускорението от 0 до 100 кч/ч отнема 5,7 секунди, а максималната скорост е 270 км/ч, което прави от Civic Type R най-бързият автомобил в списъка. Любопитно е да се види какъв ще бъде интересът към модела.

Mini John Cooper Works
Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Любимият на мнозина мъник е оборудван с 2,0-литров турбомотор с мощност 231 к.с., като версията с 6-степенна механична скоростна кутия ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,3 секунди, а тази с автоматична трансмисия с 6 предавки – за 6,1 секунди.

Самата кола тежи 1205 кг, като това е най-мощното и бързо Mini в цялата история на марката. Вариантът с механична сккоростна кутия е с 15 кг. по-лек, но той губи не само при ускорението, но и при разхода на гориво.

Peugeot 308 GTi

Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Френският хечбек е достъпен в два варианта на мощност на 1,6-литровия си турбомотор – с 250 и с 270 к.с. При първия ускорението отнема 6,2 секунди, а при втория – 6,0 секунди, катоза това помага и диференциалът с повишено триене Torsen.

Освен с мощен мотор 308 GTi прави впечатление с настройките на шасито, окачването и спирачната система, като те са дело на специалистите от подразделението Peugeot Sport. Стандартана трансмисия за модела е 6-степенна механична.

Seat Leon Cupra

Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Версията Leon Cupra се предлага с 2,0-литров турбомотор с мощност 290 к.с. Същият двигател се поставя и на хечбека Leon с 5 врати, но по-впечатляващ е именно Leon SC. Ускорението от 0 до 100 км/ч при него отнема 5,6 секунди, докато модификация с 5 врати се нуждае от 5,8 секунди. И при двата варианта максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч.

Клиентите могат да си поръчат пакет Performance, включващ спирачни механизми Brembo, различни дискове и специални гуми. Версията с 290 к.с. се отличава от стандартния модел само по логото на багажника.

VW Golf GTI Clubsport

Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Най-спортната версия с предно предаване на Golf GTi се казва Clubsport. Тя е оборудвана със същия мотор, с който разполага и Leon Cupra, но ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,9 секунди. То обаче не се променя, независимо дали хечбекът е с 3 или 5 врати, или с автоматична и механична скоростна кутия.

Характеристиките на Golf GTI Clubsport изглеждат не толкова впечатляващи, както тези на топ-версията Golf R, но все пак тя е със система за задвижване на четирите колела. Самият Clubsport излезе на пазара по случай 40-годишнината на модела.

Volvo V40 T5
Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Единственият шведски модел в списъка, естествено, е Volvo. В случая става дума за V40 с 2,0-литров турбомотор с 4 цилиндъра, развиващ 245 к.с. Този вариант е достъпен с 8-степенен автомат, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,3 секунди, а максималната скорост е 240 км/ч. Това трябва да се промени при обновената версия, която ще бъде още по-бърза.

Renault Megane RS
Най-бързите автомобили с предно предаване в Европа
Renault Megane RS трябва да бъде по-нагоре в списъка по азбучен ред, но го оставяме на последно място, защото става дума не за сегашния, а за бъдещия модел, който трябва да излезе през 2017 или 2017 г. Слуховете твърдят, че хечбекът ще има 300 к.с., благодарение на което Megane RS ще затвърди статута си са еталон сред „горещите” хечбеци. И съответно ще затъмни всяка една от колите в тази класация.

Снимки: Интернет

0 от 500