IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Себастиен Ожие взе четвърта поредна световна титла

Французинът влезе в клуба на Льоб, Канкунен и Макинен

Себастиен Ожие взе четвърта поредна световна титла

Себастиен Ожие спечели вчера четвъртата си поредна световна титла, след като той и навигаторът му Жулиен Инграсия завършиха първи в рали „Испания”, 11-и кръг от първенството на планетата. 

 Себастиен Ожие взе четвърта поредна световна титла

Това е пета победа този сезон за френския тандем на Volkswagen и Ожие и Инграсия са вече недостижими на върха на класирането две ралита преди края на годината. 

 

В Каталуня Ожие бе в ролята на догонващ, след като местната звезда Дани Сордо (Hyundai i20 WRC) оглави класирането в петък, когато екипажите караха на макадам, като трасетата станаха още по-трудни заради дъждът, който удари отсечките. В края на първия ден Ожие изоставаше на 17 секунди от Сордо, но в събота колоната се върна на асфалтовите етапи около Салу и французинът атакува лидерството. 

 

До обяд в събота Ожие стопи аванса на Сордо наполовина, а в предпоследната отсечка за деня излезе начело. Преди неделните четири отсечки Ожие имаше аванс от 5,8 секунди, който до края на ралито нарасна тройно. Сордо трябваше да се задоволи с второто място и призна, че е разочарован, че не е успял да стане първият испанец, спечелил домашното си рали от 1995 година насам, когато това стори Карлос Сайнц със Subaru. Трети завърши още един пилот на Hyundai – Тиери Нювил, който остана на почти една минута от Сордо. 

 

„Сезонът беше много тежък, но завърши фантастично – заяви Ожие на финала на рали „Испания”. – Това състезание беше много оспорвано, в петък беше много трудно, след това се получи хубава битка с Дани. Горд съм, че съм в един толкова ексклузивен клуб, пилотите с 4 световни титли са много малко.” 

 

Освен Ожие, по четири световни титли имат и финландските рали легенди Юха Канкунен и Томи Макинен, а на върха на тази класация е Себастиен Льоб с 9 световни титли.

0 от 500