Вход   Регистрация

10-те най-големи грешки при шофирането

10-те най-големи грешки при шофирането
 

Какво не бива да правим, докато сме зад волана

Всички сме наясно колко е важно да се сменя редовно маслото, ремъците или износените гуми на автомобила. За да ни служи вярно той, трябва да го поддържаме. Има обаче редица действия, които съзнателно или несъзнателно повечето шофьори правят ежедневно и с това увреждат своята машина. Резултатите от тях могат да доведат до сериозни ремонти. Ето 10-те най-често срещани грешки на хората зад волана.

Оставяне на ръката върху лоста за скорости

10-те най-големи грешки при шофирането
Ако не сте водач, който обича да сменя често предавките, няма никаква причина ръката ви да стои върху лоста за скорости. Тя осигурява единствено по-голяма тежест върху втулките и синхронизаторите на трансмисията, като ги износва допълнително. Затова веднага след като смените предавките, поставяйте ръката си на волана.

Неизползване на ръчната спирачка
10-те най-големи грешки при шофирането
Пренебрежителното отношение към ръчната спирачка води до това, че цялата тежест на автомобила в спряло състояние е върху заключващия механизъм на скоростната кутия. А той е едно малко парче метал в трансмисията. С времето този елемент се износва и в един момент излиза от строя. Затова използвайте ръчната спирачка при всяка възможост. Не е толкова сложно.

Превозване на излишен товар

Колкото по-лек е един автомобил, толкова по-добре за него. Това не означава, че трябва да изхвърлите шумоизолацията и задните седалки, но пък е добре да премахнете всяка излишна тежест от него. Всеки допълнителен килограм влияе на разхода на гориво и на управляемостта, а също така натоварва излишно окачването и спирачките. Затова е добре в автомобила да има само предмети, които наистина са необходими.

Поддържане на малко гориво в резервоара

10-те най-големи грешки при шофирането
Вярно е, че един цял резервоар бензин си е сериозна сума за мнозина и голяма част от водачите предпочитат да сипват по 10-ина литра. Това обаче в крайна сметка води до скъпоструващ ремонт. Съвременните горивни помпи се охлаждат от заливане с течност и по-малкото количество гориво довежда до бързото им прегравяне и износване. Пълен поне на ¼ резервоар ще предотврати това.

Рязко ускоряване и спиране

Тук нещата са елементарни – да даваш газ е забавно, но се увеличава разходът на гориво. Внезапното спиране понякога е необходимимо, но то износва накладките и дисковете. Затова гледайте внимателно напред и се опитвайте да предугаждате ситуациите на пътя от рано. Това е най-добрата стратегия.

Форсиране на незагрят двигател

Не е лошо да оставите студеният двигател да работоти на празни обороти няколко минути. Това му помага да загрее, което съответно подобрява рециркулацията на маслото. Често обаче шофьорът се изкушава да подава газ, като се надява така да вдигне температурата по-бързо. Звукът, издаван от мотора, може да ви харесва, но резките промени в температурата увреждат неговите части. Вашият двигател ще работи по-добре, ако му дадете шанс сам да загрее до необходимата температура.

Непрекъснато натискане на съединителя
10-те най-големи грешки при шофирането
Седите на светофар и докато чакате да светне зелено, държите натиснат съединителя, тъй като искате да потеглите по-бързо. Само че това уврежда скоростната кутия и най-вече самия съединител, тъй като дисковете му се търкат в един друг, а жилото се износва по-бързо. Това в един момент може да доведе до отказ на цялата система.

Превключване от задна на първа в движение

10-те най-големи грешки при шофирането
Когато се опитвате да паркирате, обикновено се налага да правите няколко маневри. Често се случва при движение назад, да се наложи да включите първа скорост, докато автомобилът е още в движение. Това е адски вреден навик, от който бързо трябва да се отървете. Подобни действия натоврват трансмисията и съответно я увреждат. Затова сменяйте предавката – от първа на задна или обратното, едва когато се убедите, че колата е напълно спряла.

Използване на спирачките при спускане

Ако ви се струва, че спускането по голям наклон е опасно, непрекъснато държите крака си върху спирачката, за да можете да спрете във всеки един момент. Това натоварва спирачата система, като износва дисковете и накладките. Далеч по-удачно е да превключите на по-ниска предавка и така двигателят ще подпомогне спирането. Това е далеч по-ефективно от непрекъснатото натискане на спирачката.

Игнориране на индикаторите
10-те най-големи грешки при шофирането
Мнозина игнорират някои звуци като скърцане, тропане и други, които издава автомобилът им. Те обаче често показват, че има някакъв проблем. В редица случаи на таблото светва някоя от лампите, което вече е повод за притеснение. В такъв случай не се колебайте, а се обърнете към сервиз, където ще установят дали действително има проблем. И ако такъв съществува, ще го оттстранят.
10-те най-големи грешки при шофирането
Факт е, че особено шофьорите с по-голям стаж трудно могат да се избавят от вредните навици, но независимо от това колко време прекарвате зад волана, във ваш интерес е да се грижите за автомобила, за да не харчите пари за ремонт. Затова, ако сте познали някой от своите навици в описаните по-горе, помислете, че можете да спестите пари, като го премахнете. Това всъщност е най-добрата мотивация в случая.

Снимки: Autonews

Реклама  


Купи кола

 • Renault Laguna

  122 лв.

  дата на произв. - юли , 2004 г., пробег - 147000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Audi A4 1.9 131k avtomat

  4999 лв.

  дата на произв. - януари , 2005 г., пробег - 202, С.к - Автоматична, цвят - Тъмно сив

 • Mercedes-Benz C 400 4Matic

  84000 лв.

  дата на произв. - март , 2017 г., пробег - 26100, С.к - Автоматична, цвят - Светло сив

 • Ford Connect Transit 1.6TDCI Maxi-Long

  13999 лв.

  дата на произв. - декември , 2014 г., пробег - 168457, С.к - Ръчна, цвят - Бял

 • Opel Corsa 1.3 ekoflecs start stop

  8999 лв.

  дата на произв. - януари , 2012 г., пробег - 156000, С.к - Ръчна, цвят - Бежов

 • VW Passat 1.9 110к.с

  2300 лв.

  дата на произв. - септември , 1999 г., пробег - 189000, С.к - Ръчна

Виж всички обяви

Коментари ( 30 )

Напиши коментар Влез

от: Deep ZonE ( преди 2 години )

Вече започвам да съжалявам, че прочетох част от коментарите. Някои от Вас или са супер глупави шофьори, или си нямате и наидея какво и защо пише в статията. По-добре не коментирайте, отколкото да пишете глупости!
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 2

от: bat vasko ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Единствено не съм съгласен с "Използване на спирачките при спускане". Те са затова - за спиране. Използването само на двигателя за спиране е едно от най-тъпите неща, които може да правите с колата си. Смяната на дискове и накладки е значително по-евтина от ремонт на двигателя.
Отговори
 
 -6
 

Положителни: 0  Отрицателни: 6

от: Мококо ( преди 2 години )

За лоста правилно-ръката не трябва да е отпусната на него. Който е отварял скоростна кутия му е ясно защо-докато има натиск на избирача- то той бута вилката а оттам тя бута и зъбните колела- да ама те вече са зацепени и няма накъде-съответно износването е много по-голямо.С натиснат съединител на светофар-диафрагмата се натовара ненужно и се отпуска преждевременно.От първа на задна е проблем-не от задна на първа,чака се да спре да се върти диференциала и тогава се избира задна-елементарни неща..
Отговори
 
+12
 

Положителни: 15  Отрицателни: 3

от: анонимен ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Пълни тъпотии!!! Валидно за коли отпреди 20г. Това с жилото на съединителя ме разсмя жестоко или търкането на дискове при натиснат *** на съединителя!!!

За останалите едва ли има какво да се каже...

Някоя лелка, чула недочула го е написала това нещо
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 8  Отрицателни: 13

от: До долния ( преди 2 години )

ти патиш тежко всеки ден, но още не си го осъзнал.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 14  Отрицателни: 1

от: е46 ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Много съм преживял в тоя живот много приятели съм погребал у пандиза съм лежал аз знам кога ше патя и кога не.
Отговори
 
 -12
 

Положителни: 1  Отрицателни: 13

от: e46 ( преди 2 години )

Покажи Коментара
По кротичко мойто момче
Отговори
 
 -8
 

Положителни: 1  Отрицателни: 9

от: RRE435i ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Az ne sam kazal 4e triabva da gi tarpi6 ako ti izdi6at v liceto,a ti kazvam da proiaviava6 pove4e tolerantnost 6toto 6te si izpati6.A na4ina po koito pi6e6 ne6to mai mi se sopva6,koeto ve4e e problem.Az ne sam ti niakakav socialno slab toyotadjia 4e da ti tarpia tona.Vnimavai s klavi6ite sledva6tia pat
Отговори
 
 -7
 

Положителни: 3  Отрицателни: 10

от: e46 ( преди 2 години )

Покажи Коментара
И RRE ше ти кажа повече такива коментари и оценки да не ми правиш щото аз си знам работата.Тия каротиди си ги приказвай там у болницата.Ти не знам какво ще правиш ако некой ти диша у лицето.Ше седиш ли? Взимам ги за трима! И приятелите съм им казал - Имаш проблем с някой? Звънкаш идвам и оправям проблема.Така че повече такива изказвания за мене да не си направил разбра ли?
Отговори
 
 -12
 

Положителни: 2  Отрицателни: 14

от: 187 ( преди 2 години )

и те ли са същите комплексари?
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: e46 ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Мери си приказките момче да не си развалим приятелството
Отговори
 
 -11
 

Положителни: 0  Отрицателни: 11

от: RRE435i ( преди 2 години )

Hora,kak ne vi e sram tolkova lesno da badete manupulirani.Ne vijdate li 4e E46 e Do6o.To tova e po prozra4no ot vodata na karibite
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: subaru ( преди 2 години )

беемве не е кола, беемве е диагноза :)
Отговори
 
+20
 

Положителни: 23  Отрицателни: 3

от: e34 ( преди 2 години )

е46 - 127 кила сополи и лаина
Отговори
 
+19
 

Положителни: 21  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 2 години )

Нещо което е пропуснато е да си пущате климатика поне 15 мин. веднъж в седмицата, ако искате да имате климатик. Независимо от сезона го правете иначе рискувате връзките на цялата инсталация да останат на сухо и фреона да отиде в атмосферата. В системата има специално масло, което е смазва по време на работа, акогато не работи дълго време маслото се утаява.
Отговори
 
+17
 

Положителни: 19  Отрицателни: 2

от: e46 ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Първо вече карам ауди S8 от 97.И до всички дето говорят не мисля че има човек дето да ме набие аз съм 127 кила фитнес човек и съм бивш борец. Имам и много приятели подобни на мене дето са ми зад гърба. Да ви е ясно
Отговори
 
 -27
 

Положителни: 1  Отрицателни: 28

от: Bahura ( преди 2 години )

До Е46 - поредния, който доказва беемвистите какви тежки селтаци сте...
Отговори
 
+17
 

Положителни: 22  Отрицателни: 5

от: Big Mistake ( преди 2 години )

.Vzehte da zasiagate moralnata strana i povedenie , otkolkoto tehnicheskata strana na shofiraneto .
Отговори
 
+8
 

Положителни: 9  Отрицателни: 1

от: Иво ( преди 2 години )

Ти тая кола няма да я караш 1000 години я.....
Отговори
 
+5
 

Положителни: 7  Отрицателни: 2

от: Enzo ( преди 2 години )

Професията ми е такава, че непрекъснато ме среща с ***-юнаци, като теб... почти в 100% от случаите са с Е46 - дръгел на 100 години, чиято връзка с марката е останала само емблемата. Най-интересно ми е било винаги как се ежат на всички и по всякакви *** поводи влизат в "схватки"... и когато не си преценят силиците и изядат боя, абсолютно задължително отиват да пискат в милицията! В 10 от 10 случая Те инициират проблема и Те са тези, които, като изядат боя, отиват да пускат жалби, еваала!
Отговори
 
+23
 

Положителни: 25  Отрицателни: 2

от: аман ( преди 2 години )

Според мен най-големите грешки са надценяването на възможностите /собствените на водача и на автомобила му/, високата скорост, неспазването на дистанция, незачитането на правата на другите на пътя и най-вече постоянното бързане при шофиране.
Отговори
 
+44
 

Положителни: 44  Отрицателни: 0

от: @ ( преди 2 години )

Felacio po vreme na shofirane - ZA ili protifff ???
Отговори
 
+21
 

Положителни: 24  Отрицателни: 3

от: RRE435i do e46 ( преди 2 години )

Kolega po princip te podkrepiam za6toto znae6 4e istinata idva ot Germania,no ne se pali taka na pu6a4ite,4e kakto si 127 kilograma,karotidata ti e na maksimum 0.8 mm dalbo4ina i da ne si zamine6 zaradi edinia dim
Отговори
 
+4
 

Положителни: 11  Отрицателни: 7

от: Анонимен ( преди 2 години )

Това с ръката на скоростния лост е такава тъпотия, че не знам кой *** може да напише такава глупост? Не вярвам някой да виси с цялата си тежест върху лоста, да не споменаваме че при някой автомобили превключването на задна предавка изиска много силен натиск на лоста на доло. като се има предвид че май вече всички коли имат подлакътник, който обира тежеста на ръката нямаше нужда от този съвет.
Отговори
 
+15
 

Положителни: 24  Отрицателни: 9

от: e46 ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Аз не пуша цигари ами само лула или пура и то много рядко.Най мразя пушачи обаче.Няколко пъти в ресторант като ида съм правил скандали за тва да не им дишам пишаците а веднъж даже един го овъргалях по земята малко и го размятах щото беше егати наглеца.Така че пушачите да си правят сметката на какви може да попаднат като мен аз съм 127 кила дето да ги потрошат за единия дим.
Отговори
 
 -9
 

Положителни: 18  Отрицателни: 27

от: Пушача ( преди 2 години )

Покажи Коментара
Пушачите са много разсеяни,
Сериозно ли бе?
Аз от 23 години пуша,от 15 години карам,имам само една катастрофа и точно в този момент на катастрофата не пушех.Ай ся ми обясни как така се е случило баш като не пуша да се блъсна.Кое ме е разсеяло?
Отговори
 
 -33
 

Положителни: 7  Отрицателни: 40

от: Анонимен ( преди 2 години )

Ако държите бързо да загрее мотора палете и тръгвайте без да подавате много газ, а съвсем леко! На място колата бавно загрява и скапва двигаттеля, защото има лошо мазане. Маслената ппмпа не работи оптимално. В големите студове може да е оставите да поработи 30-40 сек. на място да "разбие" маслото както казват или най точно да го прекара няколко пъти през тръбите и тогава потегляйте!
Отговори
 
+45
 

Положителни: 54  Отрицателни: 9

от: Анонимен ( преди 2 години )

Ръчната спирачка през зимата може да ви остави някъде. Случвало ми се е. Просто замръзва и сте до там. Чакате да омекне времето, за да тръгнете. Тъпо нали. Отивате на ресторант и не може да тръгнете след няколко часа. Или сте някъде на хотел и сутринта не може да си тръгнете. Така, че някой съвети не са съвсем правилни. Колата ми е автоматик и лоста за скоростите е електронен, а не механичен. Пак ли увреждам скоростите,ако си държа ръката на него?Колата загрява най-бързо в движение,а не на място
Отговори
 
+39
 

Положителни: 48  Отрицателни: 9

от: v1per ( преди 2 години )

Неизползване на ръчната спирачка - каква малоумна снимка сте сложили само?!?! Да дизползвам ръчната спирачка когато съм на D предавка с автоматична кутия ли?
Отговори
 
+16
 

Положителни: 24  Отрицателни: 8

от: Анонимен ( преди 2 години )

Един от най вредните навици е да караш и пушиш. Пушачите са много разсеяни, влиза им дим в очите, пада им огънчето, не карат а се занимават с глупости.
Отговори
 
+74
 

Положителни: 87  Отрицателни: 13


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising