IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Chevrolet показа водороден Colorado ZH2

Машината ще бъде тествавна от американската армия

Chevrolet показа водороден Colorado ZH2

Chevrolet показа задвижващия се от водород Colorado ZH2
Chevrolet показа пикапа ZH2, който ще се задвижва от водород и ще бъде тестван от американската армия с цел проучване на алтернативни задвижващи системи.

Разработеният с помощта на военния изследователски и инженерен център за танкове прототип се задвижва от водородни горивни клетки, а първите тестове ще стартират следващата година. Те ще включват преодоляване на екстремни полеви условия, както и изпълняване на тежки задачи, характерни за бойното поле.

Въпреки че прототипът е на базата на стандартния Colorado, приликите между двата автомобила са малко. Шасито на ZH2 е удължено и подсилено, като размерите са съответно 2,1 метра широчина и 1,9 метра височина. Окачването също е променено, за да е съвместимо с новите 38-инчови колела, повишаващи офроуд възможностите.

Colorado ZH2 може да се захранва с електричество от външни източници. Системата, която не издава шум при работа и е екологично чиста, работи като преобразува водорода в електричество, а остатъчният продукт е вода. Отделената вода пък може да бъде използвана за ежедневни нужди.

Що се отнася до техническите характеристики на прототипа, той по нищо не отстъпва на автомобил с двигател с вътрешно горене, който при ZH2 е заменен от блока с горивните клетки. Водородният задвижващ тракт генерира висок въртящ момент при всякакви скорости и намалява звуковата и топлинна следа на автомобила.

Отвътре салонът е сходен с масовия Colorado, но се отличава със спортни седалки, а вместо тахометър е поставен измерител на мощността на задвижващата система. Добавен е и ролбар за допълнителна сигурност.

Съществуват обаче и някои недостатъци. Такъв например е необходимата от подвижна станция-ремарке, която да може да зареди машината в сурови условия. Друг недостатък е свързан с водорода. Веществото не е най-безопасното гориво, поради риска от възпламеняването на литиево-йонните батерии. Не на последно място, войниците трябва внимателно да следят оставащия пробег, особено ако подвижната станция не е наблизо.

Тагове: chevrolet colorado zh2
0 от 500