IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford мести компактните си модели извън САЩ

Хечбекът Focus и компактният ван C-Max ще се правят в Мексико

Ford мести компактните си модели извън САЩ

Концерните от „Голямата тройка” на САЩ продължават да преместват производството на компактните си модели извън територията на САЩ. Във FCA (Fiat Chrysler Automotive) още преди месец направиха подобно нещо, като се ориентираха към Канада. Сега дойде ред на Ford, която прекратява сглобяването на Focus и C-Max в предприятието в Уейн, щата Мичиган.
Ford мести компактните си модели извън САЩ
Двата модела ще бъдат преместени в Мексико, като освен стандартният Focus там ще се правят неговата електрическа версия, както и „горещите” модификации ST и RS. За целта Ford има намерение да изгради напълно нов завод в Сан Луис Потоси, като ще инвестира в него 1,6 млрд. долара.

Пред Detroit News главният изпълнителен директор на концерна Марк Филйдс разкри, че Ford планира да вложи още 1,1 млрд. долара в разширяване на работещия в момента завод в Чиуауа, в който се сглобяват двигатели, както и други 1,2 млрд. в предприятие за трансмисии в Гуанахуато.

Основната причина за този ход на американските производители е чисто икономически. Цената на горивото продължава да спада и това води до намаляване на интереса към компактните автомобили. В същото време работната ръка в Мексико е 3-4 пъти по-евтина, което ще позволи на Ford да икономиса сериозна сума от заплати на служителите.
Ford мести компактните си модели извън САЩ
Мексико е четвъртата по големина производствена база за концерна след САЩ, Китай и Германия. В тази страна Ford произвежда от години хечбека Fiesta, седана Fusion (американския вариант на Mondeo), както и неговия луксозен вариант Lincoln MKZ.

Що се касае до FCA, концернът премести производството на Dodge Dart и Chrysler 200 извън САЩ. Третият голям производител от САЩ – General Motors, засега не готви промени в заводите си в Охайо и Мичиган.

Снимки: Ford
 

Тагове: ford focus
0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Камък ( преди 7 години )
    FCA изобщо не мести Dodge Dart и Chrysler 200 в Канада, а ще спира производството им изцяло. В Канада се произвеждат големите седани 300C, Dodge Challenger/Charger. В САШ ще се произвеждат само Jeep и пикапи и SUV Dodge, при които печалбата е по-голяма и могат да си позволят повече разходи за труд.