IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зимната гума празнува 80 години

Първата такава - Nokian Hakkapeliitta, се появява през далечната 1936 г.

Зимната гума празнува 80 години

Първата зимна автомобилна гума се появява през далечната 1936 г., като тази година чества своя 80-годишен юбилей. Гумата носи името Nokian Hakkapeliitta, като любопитен факт е, че последната й генерация се произвежда и днес.
Зимната гума празнува 80 години
Всъщност първата зимна гума в света е „Kelirengas”, като създадена през 1934 година отново във Финландия. Тя обаче е била предназначена за камиони и автобуси. Две години по-късно, нейният еквивалент за леки автомобили се появява под името “Nokian Hakkapeliitta”, предизвиквайки революция по отношение на безопасността през зимните месеци.

В днешно време, зимни гуми се използват навсякъде по света – над 700 милиона зимни гуми обикалят пътищата в цял свят и това ни се струва естествено, но през 30-те години на ХХ век това е било революционна стъпка напред.

Най-важната отличителна черта на оригиналната зимна гума е била дълбочината на протектора, тъй като по това време е било нормално да се шофира върху сняг. Постепенно пътищата започват да се поддържат, почистват и опесъчават. По тази причина е трябвало гумите да се проектират по такъв начин, че да се справят добре както на лед и сняг, така и на чист асфалт. Ето защо е било необходимо използването на специални смеси и развитие чрез иновации.
Зимната гума празнува 80 години
Днес на пазара е най-новото, осмо поколение на Nokian Hakkapeliitta. То се появи през 2013 година, като постави световен рекорд за най-бърза кола на лед, достигайки скорост от 335,713 км/ч по замръзнало езеро.

Има различни легенди от къде идва името Hakkapeliitta. Една от тях разказва за финландските кавалеристи, които са служили в шведската армия през 17-ти век и са били наричани Hakkapeliittas. При настъпление, кавалеристите надавали легендарния боен вик "Hakkaa päälle!" (Прекършете ги!), което ги мотивирало да се справят с противника. По същия начин, зимната гума Nokian Hakkapeliitta се справя с предизвикателните пътни условия в продължение на повече от 80 години.

Снимки: Nokian Tyres

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    yerdna ( преди 7 години )
    Напълно съгласен. От 12 години карам с Vredestein Quatrac, сменил съм 4 автомобила и съм много доволен от тези гуми. Купувам само нови гуми от последната серия, в момента това е Quatrac 5.
  • #5
    4 rate up comment 5 rate down comment
    край ( преди 7 години )
    Nokian пусна на пазара в края на 2015г първата си всесезонна гума - Weatherproof. Тя е предназначен за шофьори, които искат сигурност в снега и кишата, но също така безпроблемно и ефективно шофиране през лятото.Карайте си със зимни гуми - открити са преди 80г. Аз си карам със всесезонните високотехнологични гуменки и ми дреме на шапката.
  • #4
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И да - всесезонните гуми на Nokian са перфектни за нашия климат.
  • #3
    10 rate up comment 8 rate down comment
    край ( преди 7 години )
    Ако имате кола до 150к.с. карате до 30 хил. км. в годината, живеете до 600 м. надморска височина в България и сте нормален човек си сложете ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ на добър производител и след 3-4 години ги сменете с НОВИ. Снега никога няма да ви изненада, няма да висите по гумаджииници, винаги ще сте с НОВИ гуми и шофирайте разумно. С това вие поемате по-малко рискове от сменящите летно-зимни гуми ВЕХТИ на по 8-10г.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Реклама на 80 годишна гума ли бре, умник
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    ogalb ( преди 7 години )
    Реклама? Ама малко рано, още е 30 градуса навънка?