IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвегия инвестира в плаващи подводни тунели

Проектът е оценен на 25 млрд. долара

Норвегия инвестира в плаващи подводни тунели

Норвегия инвестира в плаващи подводни тунели
Норвегия планира да създаде първите в света плаващи подводни тунели за автомобили. Целта на новаторската пътна мрежа е да облекчи пътуващите през многобройните фиорди на страната, които сега разчитат предимно на фериботи.

Според властите, системата ще намали продължителността на пътуването с часове. Потопените тунели ще представляват две големи тръби на 30-35 метра под водата, като всеки един от тях ще бъде оборудван с 2 пътни ленти. Съоръжението ще се поддържа от понтони, свързани с ферми, които ще осигуряват стабилност на пътните трасета.

Въпреки не традиционния подход, служителите на местната администрация казват, че новия начин на пътуване няма да се различава от този в обикновен тунел.

Норвегия вече е решила да инвестира 25 милиарда долара в проекта, който най-вероятно ще бъде завършен през 2035 г. При наличието на 1150 пътни тунела в страната, това не би било голямо объркване за населението.

0 от 500
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    владо ( преди 7 години )
    Във фиордите няма много вълни. Имам известни наблюдения и замн как строят. Те ше успеят
  • #2
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Брандо ( преди 7 години )
    1150 тунела.....ние един 3,5 км. Тунел под Шипка го правим 100 години...
  • #1
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И като дойде голямата вална и ги разлюлее тия "стабилизиращите" понтони ко прайм?Това ще изисква много сериозни съоръжения вътре в тия "тръби" за поемане на отлоненията между понтоните.Интересен проект с много предизвикателства.