IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW оглави световната класация по продажби

Второто място остава за Toyota, твърдят германски експерти

VW оглави световната класация по продажби

Въпреки кризата с манипулираните данни на дизелови автомобили германският концерн Volkswagen е продал през първото полугодие повече коли от конкуренцията си от Япония и САЩ.
VW оглави световната класация по продажби
Снимка: Ройтерс

Това става ясно от анализ на браншовите експерти на базирания в Бергиш Гладбах германски Център за автомобилно управление към Университета за приложни науки. Според данните компанията заема лидерското място по продажби през първите шест месеца, предава германската икономическа телевизия N-Tv.

Според специалистите до края на юни групата VW е продала 5,04 млн. леки и лекотоварни автомобила, което представлява ръст от 0,8 процента на годишна база. Същия ръст (0,8%) най-големият производител на автомобили в Европа постигна и през май. Volkswagen се е възползвал преди всичко от добрата пазарна среда в Западна Европа и Китай.

С 4,99 милиона превозни средства и 1% увеличение Toyota е на второ място. Следва я General Motors (GM) с 4,77 млн. коли (минус 1,8%).

Още по-сериозен спад има през изминалото полугодие за корейският алианс Hyundai/Kia (-2,4 на сто). С ясно изразена дистанция корейците са на четвърто място (под 4 млн. продажби).

Сериозен ръст според тези предварителни данни отчитат германските премиум производители Daimler (10,3 на сто), BMW (5,8 на сто) и Audi (5,6 на сто). Така Daimler успява да изпревари BMW по продажби.

За цялата 2016 г. експертите очакват забавяне на ръста на глобалния пазар до около 2%, като продажбите ще достигнат 78 млн. нови коли. Ръст се очаква преди всичко за Китай и САЩ. Западна Европа също ще отчете нарастване (6 на сто), като вотът за Brexit ще окаже негативно влияние. Проблематично остава положението в Бразилия (спад от 23 на сто), Русия (-13 на сто) и Япония, където продажбите ще стагнират.

Още икономически новини - в Investor.bg

0 от 500
  • #15
    10 rate up comment 8 rate down comment
    До,"не,благодар ( преди 7 години )
    Доше,никоймняма да ти даде без пари или срещу малко пари "соцваген" Виж,с някой стар Сивик с двигател от още по стара Астра може да се уредиш.
  • #14
    14 rate up comment 13 rate down comment
    Не благодаря ( преди 7 години )
    СОЦваген без пари да ми дават няма да го взема!
  • #13
    19 rate up comment 14 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Тия шваби не се спряха.По-безочливи лъжци от тях няма.
  • #12
    16 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Гьобелсова пропаганда в действие. Германски институт казал....
  • #11
    20 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Всички японски фенове да си вземат една емблема на VW и да започват да и се молят като на икона...DAS ***
  • #10
    6 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    При Адак Голф си беше първо, просто за да не им изглежда класацията от прекалено малко гласове, бяха добавили по една нула на всички коли. Това също е вид манипулация но не променя класирането и ФВ в знак на протест върна всички награди. Не се сещам за друг производител да си е върнал наградата от Адак.
  • #9
    15 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Малко е странно че немски експерти сами си хвалят марката, мяза на онзи скандал със Адак и Голф 7. Иначе да турската сглобка не е лоша. Примерно украинските Фабии са пълна трагедия на фона на турско Клио.
  • #8
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Сега "специалисти" от Япония ще обявят, че Тойота са първи и всичко си идва на мястото ;D
  • #7
    6 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Нe обиждаите турските зглобки.Аз карам туркска марка автомобил Tofas Dogan.Много баровска кола е. Не като ваште балгарски коли вие немае марка.
  • #6
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Сигурно са спрели заводите в Турция, предвид събитията от последите седмици.