IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Технически преглед, но само с онлайн проверка за платен данък

Системата вече работи в повечето градове

Технически преглед, но само с онлайн проверка за платен данък

Технически преглед, но само с онлайн проверка за платен данък
Снимка: Ройтерс

Минаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно, предупредиха от Министерството на транспорта. 

От тази седмица по време на техническите прегледи както в София вече се практикува ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както досега чрез представяне на документ от общината. 

Електронната проверка ще работи само в общините, които са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата, пише "Монитор".  За общините, които не са заявили пълна функционалност, системата ще изисква само представяне на документ за платен данък или такъв, че са освободени от данък. Документът ще се приема и в случаите, когато общината не е подала информация или има срив в системата.

Общините имат задължение след плащане на данъка на автомобила, това да бъде отбелязано и в системата. Паралелно с това всяка община трябва да издава и документ за платения данък, със залепен стикер на него.

Очакванията са, че с пълното заработване на системата, ще се увеличи събираемостта на дължимия данък върху превозните средства. 

Още новини от България - в Dnes.bg

0 от 500
  • #4
    13 rate up comment 0 rate down comment
    thebrainless ( преди 7 години )
    Много ясно, че ще те пращат по 100 гишета, нали има хрантутници, които трябва да се хранят. Само като чуя, че трябва да правя нещо свързано с БГ администрация и косата ми настръхва от ужас! Ясно е и на малките деца, че хората в белите страни са открили топлата вода отдавна.
  • #3
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тука в България всичко е сбъркано и по-лошото е че се работи на парче. Хубаво всички в министерствата знаят, че са некадъри, но защо не видят в кадърните държави кое как е? Само тука трябва да те направят на луд на 100 гишета. В Англия има Роуд Такс/винетка/, всъщност винетката в Англия е пътния данък. Тука плащаме и пътен данък и винетка. За да си купиш винетката там ти искат да си платилгражданската и да си минал техническия преглед. И така е правилно. Защо? Ако не си караш колата една, две или три години, не плащаш данък, като нямаш винетен стикер, нямаш право да караш. Тук обаче ти начисляват данък и хич не им пука, че не караш, че не си купил гражданска, не си минал преглед и все неща които показват, че не караш, но ти начисляват пътен данък, въпреки, че колата ти път не е видяла.
  • #2
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Какви системи, какви три, четири лева? Толкова е просто, вързвеш Данъчните с КАТ и готово. Регистрира се автомобил в КАТ на името на еди си кой и автоматично това отива при данъчните и на лицето започва да се начислява пътен данък, продава колата, автоматично този автомобил с този номер на двигател и шаси се отчислява от лицето и зачислява на новия собственик. Толкова е просто. Един кабел и интернет. Кви системи, кви сателити, какви извънземни технологии.
  • #1
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Дедо ( преди 7 години )
    Предлагам да не се разрешава раждане на човек без заплащане на всичките му дължими данъци за поне 20 г. напред!