IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Жигула” се завръща за юбилея си

Все още няма яснота кой ще произвежда легендарният модел

„Жигула” се завръща за юбилея си

„Слуховете за възраждането на най-популярния автомобил от времето на социализма - ВАЗ 2101, по-известен като „Жигула”, вървят от около година. От компанията-производител АвтоВАЗ от време на време официално отричат подобни твърдения, но според последните информации легендарното возило все пак ще се завърне на пазара.
„Жигула” се завръща за юбилея си
Очаква се автомобилът са се появи в лимитирана версия, която ще бъде посветена на 50-годишнината на модела. Това ще стане през 2020 г., като съвременният ВАЗ 2101 ще получи нов заводски индекс и свежа външност, съобщава „АвтоВзгляд”. Помолени за коментар, от АвтоВАЗ отказват да потвърдят, но и не отричат същестуването на подобен проект.

Източникът на изданието допълва, че не е изключено новото „Жигули” да бъде разработено от някоя от дъщерните компании на АвтоВАЗ или от независимо туннинг-ателие от Толиати. Той обаче е категоричен, че за автомобила вече се разработва нова платформа с предно предаване. Определен е и моторът – 1,8-литров бензинов, който ще бъде използван и за други модели на компанията.
„Жигула” се завръща за юбилея си
Възроденият ВАЗ 2101 ще има външни прилики с оригинала, като ще получи всевъзможни допълнителни опции и по-висока цена. Идеята е, че това е имиджов автомобил, който ще излезе в ограничен тираж. Очаква се цялата серия да бъде продадена още преди старта на производство.

Снимки: Autorussia