IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mitsubishi призна за манипулиране на нивата вредни емисии

Проблемът засяга продавани извън Европа модели

Mitsubishi призна за манипулиране на нивата вредни емисии

Японската автомобилна компания Mitsubishi Motors обяви, че е фалшифицирала данни от тестове за разхода на гориво на свои модели, за да редуцира нивата на вредните емисии. Акциите на компанията се сринаха с над 15% в сряда, заличавайки 1,2 млрд. долара от пазарната ѝ стойност, съобщава Ройтерс.
Mitsubishi призна за манипулиране на нивата вредни емисии
Президентът Тецуро Айкава Снимка: архив Ройтерс

Тецуро Айкава, президент на шестия най-голям производител на автомобили по пазарна стойност в Япония, се поклони в знак на извинение по време на пресконференция в Токио заради това, което се превръща в най-големия скандал в Mitsubishi Motors след прикриването на автомобилни дефекти преди повече от десетилетие.

Акциите на компанията се сринаха с над 15% до 733 йени (6,7229 долара), което е най-големият еднодневен спад на компанията от повече от 12 години.

През 2000 г. Mitsubishi Motors разкри, че е прикрила доклади по сигурността и жалби на клиенти. Четири години по-късно тя призна по-широкообхватни проблеми, връщайки се десетилетия назад. Това беше и най-голямата сервизна акция в Япония.

Компанията заяви, че манипулирането на тестовете включва 625 хил. автомобила, произведени от средата на 2013 г. досега. Те включват продаваните извън Европа модели Mitsubishi eK Wagon, Dayz и Dayz Roox, както и 468 хил. подобни автомобила, произведени за Nissan Motor.
Mitsubishi призна за манипулиране на нивата вредни емисии
eK Wagon - един от засегнатите автомобили. Снимка: Mitsubishi

Mitsubishi Motors заяви, че ще спре производството и продажбата на тези автомобили и че създава независима комисия, която да разследва случая.

Компанията е продала над 1 млн. коли през миналата година.

Mitsubishi Motors е първият японски производител на автомобили, който съобщава за измама с тестове за разход на гориво, откакто през миналата година стана ясно, че Volkswagen е манипулирал тестовете за вредни емисии на дизеловите си автомобили.

Южнокорейските автомобилни производители Hyundai Motor и Kia Motors през 2014 г. договориха глоби за 350 млн. долара с американското правителство заради изкуствено повишаване на оценките за горивна икономичност на автомобилите. Те сключиха споразумения и по жалбите от собственици на автомобили.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    else ( преди 8 години )
    Техническата нация нещо послъгвала, че било по-лесно. Мушмуроци.
  • #33
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 8 години )
    Ярославе, Мицубиши си признават за "манипулации" които ВАГ въобще не броят за такива. ВАГ имат 40 пъти по-високи емисии на азотни окиси от стандартите в САЩ, ти ми обясняваш че това било едно и също като 15% завишените емисии на въглероден двуокис на Мицубиши, и то при положение че ВАГ имат 30% завишение на същите. Знаем че на немските фенчета ви е трудно да мислите, ама размърдай го малко тоя мозък де..
  • #32
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Щирлиц ( преди 8 години )
    Е на това се казва конглокенция.Кога ще се включат и хамериканосите,че нещо изостават?
  • #31
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    BMW 120d - 4/100 разход по книжка, реални тестове - 7/100, всичко ок, всички си траятMitsubishi eK - 3.6-3.8 по книжка, 5.5 според тестове, скандал, хората се извиняват. вагонетките 10г, манипулират софтуер, накрая ги хващат и мълчат като бити...Тия които могат да си правят изводи, чугунените тикви да продължават да си плямпат и да хвалят кошниците
  • #30
    8 rate up comment 1 rate down comment
    кибика ( преди 8 години )
    Оше при дизелгайт казах,че всички лъжат,но тогава бях критикуван.Защо ли съм защитавал VW.Никой не зашитава просто всички лъжат.Ще изкочат и други производители все полека
  • #29
    5 rate up comment 2 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    Абе таз глава да не ти е от оризова хартия бе,умник?ВАГ лъгаха ,хванаха ги,признаха и сега ще плащат.А тоз на снимката що се е надупил да се извинява?Щото не е лъгал ли?Или щото е лъгал ама малко?Няма малко,няма много,измамата си е измама.Точка по въпроса.Само ваште оризарски,празни кратуни не разбраха,че всички гледат печалбата,колкото по-лесна и по евтина толкова по-добре.И ако мине супер.Ако не мине,като при ВАГ и Мицубиши пак добре.Ще загубят малко престиж ама парите пак ще си текат.
  • #28
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    малииии РРЕ пак ви разпра
  • #27
    6 rate up comment 3 rate down comment
    RRE S3 ( преди 8 години )
    Toyotodjia e subiratelno na individ otkazva6 da jivee v realnosta,individ za koito pogovorkata na vute da mu e zle e moto v jivota mu.Individ koito e otritnat ot objestvoto poradi lipsa na ka4estva.Individ koito e othvarlen ot momi4etata a4estvagroznia si van6en vid,othvarlen ot jenite poradi lipsa na finansi.Otritnat ot semeistvoto poradi lipsa na uvajenie kam blijnia,a sega i poso4en s prast ot celia sviat kato zamarsiava6t orirodata s jaltata si taliga.E kak da ne gi ma4ka6 takiva.Muhahahagah
  • #26
    5 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 8 години )
    В Европа всички лъжат с разхода. Като погледнеш по каталог 4 смесено а в действителност 6 ;).
  • #25
    10 rate up comment 3 rate down comment
    не извъртай нещата ( преди 8 години )
    Японската автомобилна компания Mitsubishi Motors обяви, че е фалшифицирала данни от тестове за разхода на гориво на свои модели, за да редуцира нивата на вредните емисии. .....за да редуцира нивата на вредните емисииСега изяснили се на по-долния Анонимен защо японците са фалшифицирали разхода за горивото, а не да изопачава написаното, че едните (германците) фалшифицирали нивата на вредните емисии, а честните японци фалшифицирали само разхода на горивото