IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ спира производството на малки коли

Част от моделите изчезват от пазара, други се насочват към заводите в Мексико

В САЩ спира производството на малки коли

Автомобилните производители в Америка масово спират производството на малолитражни компактни модели. Причината е продължаващото спадане на цените на бензина, което се отразява на търсенето на икономични коли, съобщава USA Today.
В САЩ спира производството на малки коли
Само през януари интересът към компактните автомобили на местния пазар е намалял с 11,3%, но в същото време е нараснал интересът към всъдеходите и кросоворите с голям пътен просвет. Ръстът на продажбите на такива машини е над 10 на сто.

Първи на тази тенденция реагираха във Fiat Chrysler, чийто шеф Серджо Маркионе вече обяви спирането на компактния седан Dodge Dart (на снимката). Той ще бъде последван и от седанът със средни размери Chrysler 200. Вместо тези два модела в алианса ще се съсредоточат върху производството на по-големи автомобили.

Подобен ход предприе и концернът Toyota, който смята да ликвидира ориентираната към младите хора марка Scion. Под този бранд се произвеждат модели, чийто двигатели са с обем до 2,0 литра.

Други производители – като Ford например, смятат да преместят производството на своите малолитражни модели в съседно Мексико, където подобни автомобили се търсят. В тази страна вече се сглобява Fiesta, а към нея съвсем скоро ще се присъединят Focus и Fusion (известен още като Mondeo).

Снимка: Fiat Chrysler

0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Who Cares ( преди 8 години )
    Bero - ti shte da si nai-malkoto CEO. Evala brato, viarvam ti che si bylgarin.Samo deto prostite amerikanci vse gi vleche Evropata.
  • #18
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Беро ( преди 8 години )
    Преди години докато уча в Европа, имах стаж във фирма в САЩ. Нищо общо като начин на живот. В Сащ на мене ми хареса повече и от 10г си живея като пич. Къща 280кв.м. S-класа за мен и ML-за жената. И всичко това, с мойта работа и заплащане, не е проблем. В европа часовете работа са повече, жилищата са много по малки и зле, и се возиш на обществен транспорт. Данъка за кола е голям и затова купуваш малка кола която е страшна щайга, ама се радваш. Който го кефи това да си кеси в мухлясалата Европа
  • #17
    3 rate up comment 2 rate down comment
    KLASIKA ( преди 8 години )
    Докога ще е евтин?Ама не "мойте с лошо"......Защо ще затварят поточни линии и ще има съкращения?Най добре да сложат големи гуми,да снишат покрива по Американски-тип купе,да вдигнат предницата зада "мушнат"един Хеми V8....,и временно малките ще станат Американските мънички великани,пък като вдигнат цените,пак ще ги направят малки ха ха https://imageshack.com/i/pmvzztbij
  • #16
    16 rate up comment 2 rate down comment
    страничен наблюдател ( преди 8 години )
    За тези които критикуват "грандоманщината" на американците: Момчета, пожелавам ви един огромен "сандък" с V6/V8 двигател да ви попадне в ръцете за няколко дена. Да го карате по широките американски улици и шосета на американски разстояния с американски цени на бензина. След това да покарате някоя сапунерка, която се брои за семейна кола в Европа. И накрая пак обяснете колко са *** американците ;-)
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    The N-Man ( преди 8 години )
    До Пора:Разположение/брой на цилиндрите4 in-lineРаботен обем (куб. см)2143
  • #14
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Пора ( преди 8 години )
    Да - прав си - има един дизелов S300 4 цилиндъра - за мен това е пълна гавра...
  • #13
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Пора ( преди 8 години )
    The N-ManНе знам къде го видя това - поне в българския им сайт минималния двигател е V6 3000 кубика. Те могат да решат и 3 цилиндров да направят - за мен този тип коли трябва да са от 8 цилиндъра нагоре (това ми е личното мнение)...
  • #12
    9 rate up comment 0 rate down comment
    The N-Man ( преди 8 години )
    За незнаещите:Влезте в сайта на Мерцедес, погледнете S-Class, а сега обърнете внимание на... 4-цилиндровият двигател.Благодаря :)
  • #11
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Пора ( преди 8 години )
    Че 2.0 литровия дизел трови е факт - ама не мисли че 6 литровия танк трови по-малко - ела в гаража като го запаля на закрито да видиш - повече от 3 минути няма да изкараш преди да ти стане лошо....иначе прав е колегата - ако се кара да се кара над 5 литра и минимум 8 цилиндъра (по-възможност 12) - там е истината! Който има такава или поне е карал по дълго време знае за какво говоря!!
  • #10
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Бенц ( преди 8 години )
    Абе за какви 6 и 8 цилиндрови S Класи говорите бе! Който е карал S Класа знае кой е върховия модел - 12 цилиндъра! Това е истината! Имал съм и 8 цилиндров - разликата е значителна - вярвайте ми! Отдавна съм само на 12-ки! Това 3 литрова ес класа или 7-*** серия си е направо гавра - под 8/12 цилиндъра не признавам (8 само от най-новите)!!