IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda MX-5 получава 4х4

Японците поставят турбина на роторния мотор на RX-9

Mazda MX-5 получава 4х4

Компанията Mazda подготвя новости, които ще засегнат един от най-известните  и един от бъдещите модели на марката. Това разкри пред CarAdvice шефът на отдела за разработки на двигатели и трансмисии на японския производител Тецуи Муратани.
Mazda MX-5 получава 4х4
По думите му станалият легенда благодарение най-вече на задното си предаване роудстър MX-5 може да бъде оборудвано със система за задвижване на четирите колела. Самият Муратани е голям фен на спортните модели на Mazda, като притежава първото поколение на MX-5, както и купето RX-7.

„В момента се предлагат Mazda2, Mazda3 и Mazda6 със система 4х4. Напълно възможно е тя да се появи и при MX-5, но трябва да бъдат отчетени няколко фактора, като най-важният е автомобилът да продължи да носи удоволствие от управелнието си”, коментира Муратани.

По думите му новата трансмисия, която ще работи в комбинация със система за задвижване на четирите колела при роудстъра, може да бъде напълно готова до 5 години. Така че модификацията на MX-5 с 4х4 вероятно ще се появи едва в началото на следващото десетилетие.

Другата новост е поставяне на турбокомпресор при роторния двигател на бъдещото купе RX-9. То ще бъде изградено по мотивите на концептуалния модел RX-Vision, представен преди година.

„По мое мнение роторният двигател изпитва липса на тяга на ниски обороти, което един малък турбокомпресор може да компенсира. Благодарение на него ще бъде увеличен максималния въртящ момент”, обясни Муратани.

Очакванията са бъдещият RX-9 да се превърне в приемник на семейството RX-7. Не е изключено купето да получи хибридна модификация с обща мощност от около 450 к.с.

Снимка: Mazda
 

Тагове: mazda mx-5 mazda rx-9
0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    А ти, като Анонимен, така Aнално звучиш...
  • #6
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Оставяйте ги Мазда, като мазно звучи......
  • #5
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Мазда им направиха на Фиат модела и в един момент Фиата станал по-добър. Ай, стига бе, верваш ли си! Офталмолог посещавал ли си скоро или прости имаш лиспса на естетика? Сложи ги двете коли една до друга и може да си промениш мнението. Ще видиш и с продажбите как ще е и как японците ще продадат с пъти повече. Ще видиш и как ще са тестовете за качество! Маздата ще е доста по-напред по качество, въпреки, че платформата и почти всичко е едно и също. Само стой и гледай!
  • #4
    6 rate up comment 5 rate down comment
    FastDriver ( преди 8 години )
    Честно казано, не виждам какво може да спечели мх-5 от 4х4 ситема при таз и си конфигурация. Това шаси е много меко, а мощността на атмосферния мотор е относително малка и няма нужда от 4х4. Ако сложат турбо с около 250кс. и е версия купе може да се получи нов клас рали купе, подобно на Селика GT-4 от 90-те. Въпроса е дали някой би платил исканата за него цена. Мх 5 и сега не е евтина като нова, а турбо и 4х4 струват пари.
  • #3
    22 rate up comment 5 rate down comment
    лудия макс ( преди 8 години )
    Един познат има втората генерация.Дава повече пари за гуми отколкото за гориво.1,8 150 к.с. е неговата.Малък изтребител е.Завоите ги взема само с вратите напред.Голяма лудница е тая кола...
  • #2
    22 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Някой карал ли е да каже как е?Интересното при предния модел е, че изглежда малка и уж женска кола, а всъщност и за големи хора става. Аз съм 186 см 95 кг и се чувствах комфорно на шофьорското място. мислех, че няма да се събера вътре, но нищо подобно. Седалките са надолу и имаш чувството, че си седнал на пътя. Някой, ако слиза от СУВ ще му се стори много ниска. Подкараш ли е обаче разбираш за какво става на въпрос. Стои като залепена на пъти и завоите ги яде с всякаква скорост без проблем.
  • #1
    21 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Не зная дали 4х4 ще доставя по-голям кеф от сегашната, но това е страхотен автомобил. Кефа наистина ви е гарантиран. Карал съм предния модел и не ми се слизаше от колата. Очарован съм. Мечтая да покарам този новия, за да видя дали има разлика в усещането. Едва ли защото и новия модел много го хвалят. На живо изглежда невероятно добре. Особено този червения металик, който много и ходи. Не е чисто червено, както изглежда на снимките, а е по-тъмно. Рубинен цвят или подобно. Някой карал ли е да каже