IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-безопасните коли на пазара

Класацията е на EuroNCAP

Най-безопасните коли на пазара

Независимата европейска организация Euro NCAP публикува списък с най-безопасните коли на 2015 г. Класацията е направената след краш тестове, като са излъчени победители в общо 8 категории.
Най-безопасните коли на пазара
В сегмента на големите всъдеходи титлата отива при новото поколение Volvo XC90. Шведският модел изпреварва машини като Аudi Q7, BMW X5 и Porsche Cayenne,  регистрирайки върхови резултати в четирите категории - 97% за защита на възрастните в купето, 87% за защита на децата в купето, 72% за защита на пешеходци и цели 100% за серийни за модела асистиращи технологии.

Това е и автомобилът с най-добри резултати от всички тествани към момента модели. Машини като новите BMW 7-Series и Mercedes-Benz S-class обаче не са подлагани на изпитанията на EuroNCAP.
Най-безопасните коли на пазара
При по-малките SUV автомобили лидер е Mercedes-Benz GLC. Той регистрира съответно 95, 89, 82 и 71 процента в отделните категории на тестовете.
Най-безопасните коли на пазара
В сегмента на луксозните седани титлата "най-безопасен" получава Jaguar XE. Британският конкурент на BMW 3-Series, Audi A4 и Mercedes-Benz C-class регистрира съответно 92, 82, 81 и 82 процента в отделните категории на тестовете.
Най-безопасните коли на пазара
При компактните семейни модели победител е Infiniti Q30, който на пазара се конкурира с Mercedes-Benz A-class и BMW 1-Series. Японският автомобил записва съответно 84, 86, 91 и 81 процента.
Най-безопасните коли на пазара
Най-безопасният малък автомобил е Honda Jazz, става ясно от съобщението на Euro NCAP. Функционалният хечбек бележи резултати, които обикновено са присъщи на по-горните ценови сегменти. Цели 93% е показателят в категорията "Защита на възрастните в купето", 85% са калкулирани при защитата на децата в купето, 73% при защитата на пешеходци и 71% за серийните за модела асистиращи технологии.
Най-безопасните коли на пазара
Лидер по безопасност в сегмента големите вановете е Ford Galaxy. Той записва съответно 87, 87, 79 и 71%.
Най-безопасните коли на пазара
При минивановете най-голяма безопасност предлага VW Touran, регистрирайки съответно 88, 89, 71 и 76%.
Най-безопасните коли на пазара
За най-безопасен малък спортен автомобил е обявен кабриолетът Mazda MX-5. Новото поколение на японския култов модел отбелязва съответно 84, 80, 93 и 64%.

Снимки: EuroNCAP

Най-безопасните коли за 2014 година вижте ТУК
 

0 от 500
  • #5
    12 rate up comment 15 rate down comment
    ожг ( преди 8 години )
    Само един немски автомобил в катогерия Мини иВан.Смех, къде са немските премиуми, тъй наречени.??
  • #4
    18 rate up comment 3 rate down comment
    :) ( преди 8 години )
    Затова NCAP винаги пишат - сравняват се само автомобили в един клас и с подобно тегло. И съответно оценките са спрямо класа. Иначе един килограм памук и един килограм желязо.
  • #3
    7 rate up comment 27 rate down comment
    Дошо ( преди 8 години )
    Това германокитайско менте Q7 ако удари Jazz ще стане на каскет.Да не говорим ако се удари в CR-V какво ще му се случи.
  • #2
    5 rate up comment 18 rate down comment
    tctc ( преди 8 години )
    S izkluchenie na edna kategoria, shvabite ima oshte da se muchat.
  • #1
    32 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    По принцип тези числа наистина впечатляват, но не отразяват реалноста. Първо че ги блъскат в стена с 60км.ч. Второ тая Honda Jazz ако се сблъска челно с Q7 примерно незнам дали ще оцелее някой, докато в джипа вероятно ще поемат много по-леко удара. За сблъсък с ТИР или автобус и микробус изобщо няма да коментирам. Въпреки, това трябва да има такива тестове, за да може производителите да правят своите коли все по защитети, но тия числа не трябва да ви успокояват, шофирайте разумно с едно на ум.