IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Evoque - малки промени, значителен резултат

Тествахме обновената версия на компактния луксозен кросовър

Новият Evoque - малки промени, значителен резултат

Само за няколко години първото поколение Range Rover Evoque се превърна в най-бързо продаващият се Land Rover за всички времена. Луксозният всъдеход e лидер на пазара в сегмента си, като за 4 години бе продаден в над 400 000 бройки в целия свят. Така дойде времето за неговото обновяване, което засегна предимно оборудването и задвижващите системи. Новата модификация вече е на пазара, като екипът ни имаше възможността да я изпробва.
Range Rover Evoque
Промените в екстериора на Evoque са минимални. Напълно нови са предната броня решетката на радиатора, както и изцяло светодиодните адаптивни предни светлини и фаровете срещу мъгла, които също са снабдени със светоидоди. Увеличени на размери са въздухозаборниците, а новият спойлер на задната врата е снабден с монтирана високо по-широка и по-тънка LED-светлина, сигнализираща за задействането на спирачките.

Новостите в салона са далеч по-лесно забележими. Те включват поставянето на луксозна тапицерия на седалките, както и облицовка на вратите с по-качествени и меки материали. В съчетание с преработения дизайн на панела тези новости придават по-луксозна атмосфера на интериора.
Range Rover Evoque
От Land Rover са се погрижили и за предлагането на по-голям брой възможности за персонализация на автомобила. Той може да бъде поръчан с три напълно нови дизайна на алуминиеви джанти с две покрития, както с голям избор между динамичен или стандартен бодикит, и широка гама цветове за екстериора с дизайн на покрива в контрастен цвят.

При обновения модел шофьорската седалка вече може да се регулира в шест посоки. По-високите нива на оборудване предлагат до 14 степени на електрическо регулиране, както и възможност за масаж. Общо взето целта е шофьорът да не се уморява на дълъг път и да бъде максимално улеснен при управлението. За това помага и поставеният на предната конзола 8-инчов сензорен екран на новата за модела информационно-развлекателна система.
Range Rover Evoque
Сензорният екран улеснява работата с менюта и дава възможност на водачите да прелистват екраните също като на смартфон. Музикалната стереоуредба с 6 високоговорителя може да се надстрои със сателитна навигация с SD-карта, DAB и HD-радио.

Голямата новост при Range Rover Evoque е 4-цилиндровият дизелов двигател TD4 от семейството Ingenium, отговарящ на изискванията на стандарта Евро 6. Новият турбомотор е изцяло проектиран, конструиран и произведен във Великобритания, като се предлага в две мощности - със 150 и 180 к.с. По-малкият вариант е по-икономичен и има среден разход на гориво от 4,2 л/100 км, а по-мощният харчи в комбиниран цикъл 4,8 л/100 км.
Range Rover Evoque
Дизеловият двигател работи в тандем с 9-степенната автоматична скоростна кутия на ZF. Тя превключва предавките много плавно и незабележимо. Максималният въртящ момент от 430 Нм е на разположение още от 1750 об/мин и остава наличен до 2500 об/мин.

Именно с този двигател бе оборудван и нашият автомобил. Трасето е София - Белоградчик, като на тръгване получаваме възможност да изпробваме варианта със 180 к.с. Естествено, при първа възможност преминаваме на режим Sport и с сваляме няколко предавки с лостчетата на волана, което се оказва напълно достатъчно за да може машината да ускори бързо и да задмине движещото се пред нас превозно средство.
Range Rover Evoque
Веднага прави впечатление и друго - окачването е подобрено в сравнение с досегашната версия на кросовъра. То е далеч по-плавно и се справя без проблеми с дупките за пътя. Или поне така се струва на тези, които се возят на предната седалка. Тези отзад, особено ако са по-високи на ръст, откровено страдат при преминаване на по-сериозните неравности. Като цяло управлението е леко, а при увеличаване на скоростта става по-твърдо и директно. Това дава възможност на водача да шофира по-смело по пътища с повече остри завои.

На връщане успяваме да се доберем до бензиновата модификация на всъдехода. Тя е с усъвършенстван 2,0-литров бензинов двигател Si4 с мощност 240 к.с. Благодарение на този агрегат Evoque ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,6 секунди, което най-вероятно ще направи тази версия и по-желана от любителите на спортното шофиране. 
Range Rover Evoque
В Land Rover са поработили и върху всъдеходните възможности на модела, който е оборудван с нова версия на системата Land Rover All-Terrain Progress Control. Тази технология се появи за първи път в големите всъдеходи Range Rover и Range Rover Sport. Системата поддържа предварително зададена на автопилота скорост при скорост от 1,8 км/ч до 30 км/ч. Това дава възможност на водача да се съсредоточи върху управлението при труден терен.

Благодарение на своя голям пътен просвет от 212 мм и късите надвеси, Evoque има отлична геометрична проходимост с преден ъгъл на атака от 25 градуса и заден от 30 градуса. Освен това Evoque може да се движи гарантирано безопасно във вода с дълбочина до 50 см.
Range Rover Evoque
Кросоворът е снабден и с впечатляващ набор от системи за безопасност. Сред тях е системата за поддържане на лентата на движение - Lane-Keeping Assist, която използва стерео дигиталната камера, за да предотврати неволно навлизане в насрещната лента, като следи пътната маркировка. Ако автомобилът започне да навлиза в насрещната лента без водачът да е подал преди това мигач, технологията прилага лека корекция на волана, за да може машината да остане в платното си.
Range Rover Evoque
Новият Range Rover Evoque вече се предлага в България с 5 нива на оборудване - Pure, SE, HSE, HSE Dynamic и Autobiography, като цените не отстъпват на тези на досегашния модел. Те стартират от 70 600 лв,. но могат да надхвърлят 106 000 лв. в зависимост от екстрите и оборудването.

Снимки: Automedia.bg, Moto-Phoe

Тагове: range rover evoque
0 от 500