IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизайнер съди Aston Martin за 100 млн. долара

Хенрик Фискер обвинява британската компания в шантаж

Дизайнер съди Aston Martin за 100 млн. долара

Известният автомобилен дизайнер Хенрик Фискер е завел дело срещу компанията Aston Martin, като я обвинява в упражняване на натиск и шантажиране. Това съобщава изданието Business Insider.
Дизайнер съди Aston Martin за 100 млн. долара
Хенрик Фискер

Причина за действията на Фискер е писмо от английския производител на автомобили, който забранява на дизайнера да покаже на своята суперкола Force 1 по време на предстоящото автомобилно изложение в Детройт. Освен това от Aston Martin са поискали от Фискер писмени гаранции, че външният вид на суперколата му ще бъде променен така, че да не прилича на автомобила DB10, използван в последния филм за Джеймс Бонд - "Спектър".

В писмото си от Aston Martin категорично заявявали, че ако Фискер не изпълни исканията им, компанията ще заведе дело срещу него. Самият Force 1 бе показан на скица преди около месец, като още тогава журналисти забелязаха сходство между суперколата и Aston Martin DB10.
Дизайнер съди Aston Martin за 100 млн. долара
Force 1

На свой ред Фискер категорично отхвърли обвиненията в копиране. Самият той обаче има сериозна връзка с Aston Martin, тъй като е работил за британската компания през периода 2001-2004 г. Тогава той създаде дизайна на няколко модела, сред които са V8 Vantage и DB9.

Снимки: Fisker Automotive

Тагове: force 1
0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кънчо ( преди 8 години )
    Те като пофалираха леко, fisker решиха ,че трябва да изкарат едни пари за възстановяване , профанщина.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    vel_co ( преди 8 години )
    Като ти напусне дизайнерът, създал цял нов стил на марката ти за години или дори десетилетия, какъв дизайн очакваш да направи за марката, носеща собственото му име? Та това просто е неговият стил! Патент за определен дизайнерски стил трябва да държи лично самият дизайнер, а не работодателят му. Всъщност, индивидуалният дизайнерски стил е практически невъзможен за дефиниране в евентуален патентен документ. Винаги ще има такива спорове.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    На снимката е Карма
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Да бе, те Фискер имат 10-20 модела...
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    ... ( преди 8 години )
    Предполагам защото не става въпрос за автомобила на снимката
  • #1
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Честно казано не виждам кой знае каква прилика!