IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екотаксите за хибриди и електромобили намаляват с 30%

За стари коли обаче ще се плаща повече

Екотаксите за хибриди и електромобили намаляват с 30%

Екотаксите за хибриди и електромобили намаляват с 30%
Хибридът Prius и водородният електромобил Mirai. Снимка: Toyota

Екотаксите за електромобили намаляват с 30%, а за хибридните коли – с 15%. Досега тези автомобили се облагаха по реда на стандартните превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

Това съобщиха екоминистърът Ивелина Василева и Красимир Живков – зам.-министър на околната среда. Промяната е заложена в проект на наредба за определяне на продуктовите такси.

Таксата за нов автомобил се намалява от 146 на 138 лв., а за автомобил до 5 г. от 200 - на 194 лв.

За коли до 5 до 10 години таксата се увеличава от 253 на 260 лв., а за по-старите автомобили се вдига от 267 на 275 лв.

Приходите постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е с годишни приходи от такси около 3 млн. лева.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

 

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 8 години )
    "еко такса" няма нищо общо с еко и рецеклиране! Това е просто такса внос, реално така стоят нещата. След падането на митата 1 вид компенсация за това. Както знаете в Румъния предпочитат да плащат глоби в ЕС, но продължават да си събират митата! Както някой спомена по доло става интересно за така наречените янг таймери и олд таймери...В повечето "бели страни" за тях се ползват облекчения от такси и данаци, тук естествено сме на опъки!
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    х ( преди 8 години )
    И човека, който е написал :""Само в България данъците са по-високи за нови автомобили!Трябва да е обратното..." Е МНОГО ПРАВ.Крайно време е и в България екотаксата да се обвърже с прекия данък и данъците за нови коли да са по-ниски за по-нови автомобили, както е в нормалните държави. Нали уж всички искаме да се живее в по "западно му".
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    х ( преди 8 години )
    Всяка държава по различен начин генерира средства за екология. Освен това за съжаление голяма част от българите са чували само за положителната страна на нещата в Европа. И да знам много добре как е в повечето европейски държави.
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    х ( преди 8 години )
    Не плещя, а пиша мнение.Правя разлика между такса и данък. А ти знаеш ли какво е пряк и какво косвен данък? Забеляза ли какво съм писал?"Може и да не е наречена екотакса, но обърни внимание как се формират данъците в някои държави в зависимост от вредните емисии." Т.е когато формира даден автомобил по-малко вредни емисии плаща по-нисък данък. Това нищо общо ли няма с екологията? Разбираш ли какво говоря или ще ти е нужно по-обстойно да ти я развия тази теза.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    passatora ( преди 8 години )
    podigravka e tva
  • #4
    15 rate up comment 0 rate down comment
    до: х ( преди 8 години )
    И още нещо. Колекционер си. Купиш от чужбина някой рядък модел и го вкараш у нас за каква еко такса говорим тогава? Та това става национално богатство. Тази кола няма никога да отиде за *** и никаква еко такса не е лови. Това са пълни глупости и простотии на нашите политици. Само парите ни вземат. Пак казвам, че нямам против да ги вземат, но да кажат къде отиват, какво правят с тях и какво са направили до сега.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    до: х ( преди 8 години )
    За какви данъци плещиш? Правиш ли разлика между такса и данък или за теб е едно и също?Ще ти кажа как е в повечето европейски държави. Колата остарее, не можеш да е продадеш и отиваш в центъра за рециклиране. Има държавни и частни такива. в държавните плащаш около 100-тина евро и ти е рециклират. В частните ти плащат на теб според състоянието на колата. Няма такси, няма данъци, няма простотии. Това у нас си е чисто обирджийство и рекет. Поне да бяха казали за какво ги вземат тези пари!
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    х ( преди 8 години )
    Може и да не е наречена екотакса, но обърни внимание как се формират данъците в някои държави в зависимост от вредните емисии.За останалото, прав си. Няма кой да обясни.
  • #1
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Преди години, когато си внесох кола платих 400 лв. екотакса. Никой не успя тогава да ми каже за какво е тя, кой е взема и какво се прави с парите. Казаха само, че ЕС го изисквал това. После, като проверих се оказа, че няма такова нещо и в ЕС няма такава такса, а само у нас.Ще се появи ли политик, който да излезе и да каже каква е тази такса и в кой/и джоб/ове потъват парите на хората. Искам също да разбера, какво точно се е направило досега със събраните пари?