IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият автоматик на Dacia

Easy-R е "автоматизирана механична трансмисия", предлага се с мотора TCe 90

Първият автоматик на Dacia

В гамата на румънската марка Dacia вече има трансмисия, която сменя предавките автоматично. Тя носи името Easy-R и е достъпна с мотора TCe 90.
Първият автоматик на Dacia
Easy-R не е типичен автоматик, а представлява "автоматизирана механична трансмисия". Агрегатът използва електромеханични механизми, а не хидравлични, благодарение на което демонстрира завидна гъвкавост и бързина, сочи информацията. Скоростната кутия е по-лека от типичните автоматици, като използва с около 25% по-малко компоненти, предоставяйки по-голяма надеждност и по-просто обслужване.

Реално обаче Easy-R работи като типичен автоматик. Снабдените с тази кутия автомобили нямат педал на съединителя, а самата трансмисия има четири режима на работа - D (Движение), N (Неутрален), R (Заден) и M (ръчен), които се изобразяват на таблото.
Първият автоматик на Dacia
Новата трансмисия разполага също така с функция „пълзене“ (движение с ниска скорост без да се подава газ), както и със система Hill Start Assist, която задържа автоматично спирачките при потегляне, за да не тръгне автомобилът назад. Easy-R се куплира стандартно и със система стар/стоп.

Към момента Easy-R може да се поставя единствено на бензиновия двигател TCe 90, предлаган за моделите Sandero, Logan и Sandero Stepway. Посочва се, че потреблението на гориво при тези модели остава непроменено - в рамките на 4,9 - 5,1 л/100 км.

Цената на трансмисията е с 600 евро по-висока от тази на стандартната ръчна кутия.

Снимки: Dacia

Тагове: dacia easy-r
0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Танас ( преди 2 години )
    Ситроен имат подобна автоматична кутия - С2- VTR.Имах такава, чисто нова от магазина. Карах я 8 години- 110 000 км.На около 50 000 км замина съидинителя.Скоростната кутия , за мен е недомислица, не става за нищо.
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Роботизирана механична трансмисия има почти всеки производител, при фолксваген например това е DSG, която прави доста проблеми от много години. Тамън оправиха кусура с рязкото превключване и се оказа че не е много надеждна, троши се зраво. При порше такава кутия е PDK, при форд - powershift. при алфа - selespeed, при тойота - MMT, при бмв - SMG, но преминават на DCT и т.н.Както и във всичко друго, най-добрите са при камионите.
  • #7
    6 rate up comment 5 rate down comment
    ама ... ( преди 8 години )
    тва дачия кола ли е или рено?
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Разбирачев ( преди 8 години )
    Тази т.н. Изи -ер е звучно наименование на разработения от Лада и произвеждан от нея АМТ.Проблема е че руснаците доплащат за него по 20000рубли или 600лв за нега а нас ще ни цакат двойно.От отзивите там става въпрос за наистина здрава и безотказна трансмисия понеже си е стандартна кутия на която един робот ти мести лоста и натиска съединителя.Проблема е че на автоматичен режим е пълен пън-подходяща основно за жени и пълни раици в шофирането.За това обаче си има ръчен режим- за мъжете.
  • #5
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ВАГ не може да изкара конkypент на дачия - нямат такива възможности. Най-близкото, което успяха да направят е fox - бразилски модел, тривратка, с изключително постно оборудване и твърди, евтинджийски пластмаси в интериора, без каквито и да е екстри/абсолютно всичко се доплаща/. И пак нещо не изчислиха и fox-а струва с 2000-3000 лв повече. Но все пак ако човек иска конkypентен модел на ФВ - fox-а е най-близо.
  • #4
    4 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Аз чакам конглокента на дачия от ваг. Тогава ще си купя чисто нова кола. С румънско френски боклиуци не мога да си позволя да рискувам!
  • #3
    16 rate up comment 3 rate down comment
    LEX ( преди 8 години )
    До този :) над мен:Къв ти е проблема бе ??? Сподели мнение, ако имаш такова, по какъвто и да е въпрос!Или нямаш, но те влече да пишеш?!?!?
  • #2
    11 rate up comment 8 rate down comment
    :) ( преди 8 години )
    И LEX после се събуди и краката му бяха отвити.
  • #1
    9 rate up comment 8 rate down comment
    LEX ( преди 8 години )
    Не, благодаря! Карал съм такова нещо при Тойота и Сузуки и не върви добре, усеща се смяната на предавките, а при рязко тръгване се усеща още повече!