IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наздраве с вода от ауспуха

Журналист изпробва отпадъчния продукт на Toyota Mirai (Видео)

Наздраве с вода от ауспуха

Наздраве с вода от ауспуха
Снимка: YouTube/Vadim Ovsiankin

Докато автомобилният свят продължава да се тресе от дизеловия скандал на концерна Volkswagen, в Европа протичат първите тестове на първата масова водородна кола - Toyota Mirai. От нейния "ауспух" не бълват азотни или въглеродни окиси, а само чиста вода.

Отпадъчният продукт на Mirai е всъщност толкова чист, че може да бъде консумиран от човек. Това доказа журналистът Вадим Овсианкин, който опита от бистрата течност.

"Добра е, има вкус на натурална вода", заявява Овсианкин, след като отпива от течността. И шеговито пита дали е възможно водата да бъде газирана.



Представената в края на миналата година Toyota Mirai се произвежда в завода на компанията в Аити, Япония. Автомобилът се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород.

Мощността на мотора е 155 к.с., ускорението от място до 100 км/час става за малко над 9 секунди, а доускорението от 25 до 40 км/час отнема 3 сек. С напълно зареден резервоар с водород моделът може да измине 500 км. Самото зареждане отнема между 3 и 5 мин.

Цената на модела в Европа е 66 000 евро.

Още по темата:
Honda предлага вода за пиене от ауспуха

Тагове: toyota mirai
0 от 500
  • #24
    7 rate up comment 1 rate down comment
    хан соло ( преди 8 години )
    Поздравления за японците. В момента те дърпат автомобилния свят към бъдещето.Скоро трябва да мина през тях да ми поглиднат "Сокола"
  • #23
    6 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 8 години )
    admiracii kum mirai i vodoproizvodstvoto(na ba6ta mi kaisieviq destilat e po-gotin de...), oba4e tesla nqma DVG i osven tova e, kak da kaja, po-KRASIVA!
  • #22
    6 rate up comment 6 rate down comment
    haha ( преди 8 години )
    Теслата е екологична обаче тока с който се зарежда идва от тецовете а те не са никак еколкогични. Така че се тая дали си с електричка като пак замърсяваш въздуха. Поне тук е така.
  • #21
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    "Водата е направо супер, еее малко е радиоактивна, ама много важно. Наздраве оризари! Дошо е проготвил дамаджаните и варен ориз вместо варено жито!"Дошо поне вода ще пие, а ти какво ще хапнеш от невероятната ТДИ технология, сажди?
  • #20
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    "..щом Хонда изкарват второ поколение.."Мерцедес преди няколко гоини с три водородни Б-класи направиха обиколка на света."И до там!
  • #19
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Ime ( преди 8 години )
    Не могат да се наложат, защото цената на водорода е прекалено висока, а и се разходва много повече енергия за "добиването" и складирането, отколкото освобождава водорода. От друг страна съхранението на водорода е много опасно, с пъти по- опасно от познатите ни газови бутилки. Та някой ден може и да има смисъл, в момента обаче си е просто реклама."..щом Хонда изкарват второ поколение.."Мерцедес преди няколко гоини с три водородни Б-класи направиха обиколка на света.
  • #18
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Пацо ( преди 8 години )
    Хонда отдавна продават бутилирана вода с тяхната марка в представителствата си в Австралия :) и тази вода е познайте от къде....от техния водороден автомобил, който отдавна съществува
  • #17
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Тесларъ ( преди 8 години )
    Тя Теслъта не отделя нищоо ама бунака требе да отдели едно големо нещо към 250 000 лева .Златна купчина ламарина.Та Теслъта ще си остане в групата на неразумните автомобили,не е и мислена да е за нормален човек.
  • #16
    18 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Това с ходенето на бензиностанцията наистина е проблем. Пак ще трябва да се молим на Лукойл да свали цената защото е двойна на тази в Германия и те пак ще ни се смеят и ние пак ще сме балъците кихащи пари на колонката с нведени глави. Предпочитам ел. кола и да си я зареждам от слънчеви панели.
  • #15
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Теслата даже и вода не отделя, а и можеш да си я зареждаш вкъщи, без да ходиш на водородостанция. Да не говорим за дизайна, ка изглежда едното и как другото.