IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat отмъква клиенти от Volkswagen с дебели бонуси

До 1500 евро взима всеки, който премине към марките на италианската група

Fiat отмъква клиенти от Volkswagen с дебели бонуси

Италиано-американският концерн Fiat Chrysler Automobiles NV е намерил начин да извлече ползи от дизеловия скандал, който в момента изживява германската компания Volkswagen AG. Всеки собственик на автомобил на немския концерн в Италия получава бонус до 1500 евро при преминаването към автомобил от марките на Fiat Chrysler, съобщава Bloomberg, цитирайки италианския всекидневник Giornale.
Fiat отмъква клиенти от Volkswagen с дебели бонуси
Снимка: Ройтерс

Подобни практики не са новост, но обикновено бонуси се дават на собственици на други марки автомобили, за да преминат към даден производител. Таргетирането на определени марки, в случая тези на Volkswagen AG, не е обичайна практика в Европа.

От базираната в Торино компания отказват коментар, уточнява Bloomberg. Става ясно обаче, че италиано-американският концерн е изпратил специално писмо до дилърите си, с което уверява всички настоящи и бъдещи клиенти, че в произведените от него автомобили не е поставяно устройство за манипулиране на емисиите, както и че те отговарят на всички норми.

Самите стимули, предназначени за собственици на автомобил на Volkswagen AG, стартират от 500 евро за модела Fiat Panda и достигат до 1500 евро за всъдехода Jeep Grand Cherokee.

Отношенията между Fiat и Volkswagen се влошиха през последните години. През 2012 година главният изпълнителен директор на италианците Серджо Маркионе критикува ценовата политика на Volkswagen, като обвини концерна за създаване на "кървава баня" в Европа. От своя страна германската компания заплаши, че ще напусне Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA), главното лоби на автомобилната промишленост на континента, която се ръководи от Маркионе.

Асоциацията, на която VW е все още член, съобщи в края на миналия месец, че "няма никакви доказателства" други производители да са използвали софтуер за манипулиране на вредните емисии, какъвто се установи, че има в 11 млн. автомобила на Volkswagen AG в света.

Междувременно Automotive News Europe съобщи, че Ford Motor Co. също предлага подобен бонус за собствениците на автомобили Volkswagen в Италия. Предлаганите от американската марка стимули са в размер на 750 евро.

На италианския пазар марката VW е позиционирана на второ място по продажби. Първенец е Fiat. Продажбите на германците паднаха с 1,4% през септември, докато тези на Fiat скочиха с 24%, сочи информацията.

0 от 500