IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия: Toyota Mirai е най-иновативната кола

В топ 10 място намира и хибридът Prius Plug-in Hybrid

Германия: Toyota Mirai е най-иновативната кола

Toyota Mirai бе призната за най-впечатляващата иновация на отминаващото десетилетие. Автомобилът с горивна клетка оглави класацията на Немския Център за Автомобилен Мениджмънт (CAM) за 100-те най-значителни иновации в автомобилното инженерство.
Германия: Toyota Mirai е най-иновативната кола
Снимка: Toyota

За да изготви класацията, екипът на CAM, базиран в Бергиш Гладбах и ръководен от проф. д-р Стефан Братцел, е провел детайлен анализ на над 8000 иновации в периода 2005 – 2015. Те са били оценени според тяхната релевантност към пазара и индустрията, както и според степента на иновация.

Журито единодушно е позиционирало на лидерското място първата в света масова водородна кола - Toyota Mirai. Японската машина, чиито доставки в Европа стартират този месец, използва горивна клетка, която трансформира водорода в електрическа енергия и захранва електрически двигател с мощност 155 к.с.

"Автомобилите с горивна клетка (FCV) не генерират вредни емисии, а единственият отпадъчен продукт е вода. Те са лесни за употреба също както конвенционалните автомобили и предлагат дълъг обсег на действие благодарение на големия пробег и краткото време за зареждане, измерими с тези на стандартните автомобили", аргументира се немското жури.

На второ място в подреждането на CAM е позициониран електрическият седан Tesla Model S, а третата позиция е отредена на друг новаторски модела на Toyota - Prius Plug-in Hybrid. На четвърто място е Mercedes-Benz S-Class (асистиращи системи), на пето - VW XL1, на шесто - VW Passat (асистиращи системи), на седмо - BMW 7-Series (асистиращи системи), на осмо - Porsche 918 Spyder, на девето - Mercedes-Benz S300 Bluetec Hybrid, на десето - BMW i3.

Пълната класация не е налична, но от информацията на CAM става ясно, че около половината награди са за иновации, свързани с асистиращи системи за сигурност и свързаността на автомобила.

Тагове: toyota mirai cam
0 от 500
  • #14
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    То и аз уважавам БМВ за това, че се довериха на Тойота да ги научи как се правят високотехнологични автомобили, но не мога да приема модела e60. С тези мигли на фаровете е предпочитаната *** кола. Надявам се да не си такъв, като си се кръстил bmw e60! Хем ***, хем смотана. Особено с прескачащите вериги и чупенето на разпределителни валове, а да не забравяме турбинките, които а като пуканки и прегряването на дизелите 3.0 в6, които кривят глави на поразия.
  • #13
    4 rate up comment 14 rate down comment
    bmw e60 ( преди 8 години )
    Уважавам тойота заради това, че рискуват с алтернативни технологии но този грозен дизайн немога да го уважавам дано не се окаче пречка за налагането на новите технологии.
  • #12
    24 rate up comment 4 rate down comment
    до Петър Пешев ( преди 8 години )
    винаги има по един неразбрал като тебе дето под статия за водородни клетки пише как някакви допотопни шваби горили водород в двг-то на някакво древно бмв. аман бе!
  • #11
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Някой ( преди 8 години )
    Автомобилите с ДВГ имат вредни емисии - замърсяват въздуха... Автомобилите с горивна клетка хвърлят вода - ако всички си накупим по една Тойота Мирай, аджеба ние ще се наводним, бе :-D
  • #10
    12 rate up comment 10 rate down comment
    Петър Пешев ( преди 8 години )
    Доколкото знам в БМВ имат разработена отдавна такава технология каквато се използва в Мираи - даже беше ползвана в състезателен автомобил с отлични показатели. Неясно защо обаче не се пуска в серийно производство , нещо се бави - кой знае какви съображения движат производството в една такава компания , верно , че се искат страшно много инвестиции -но ето - такава кола е факт на пазара
  • #9
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Камен ( преди 8 години )
    Каквото и да се обсъжда - това е бъдещето - водорода ще измести въглеродните горива , ето и Хонда направи модел - чудесен - накрая на октомври ще бъде представена в Токио / не се споменава цена/, остава да разнообразят моделната гама - да пуснат и друго освен седани...и да чакаме - да седнем и ние в такива автомобили
  • #8
    10 rate up comment 1 rate down comment
    ССС ( преди 8 години )
    Отминаващото десетилетие???
  • #7
    28 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Да е вреден колко да е вреден водорода. В Япония го добиват като *** от ядрените реактори. Със или без водородни коли, атомните централи си го произвеждат. Това е и фундаменталния проблем на немците с тази технология. Закриха си ги всички и сега купуват френски ядрен ток. Дори нашия Козлудуй ома потенциал да ни захранва с водород, пардон баба Меркел накара и нас да замразим проекта за 7ми блок
  • #6
    41 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Айде пак форумните разбирачи почнаха да разтягат локумите, че колата била грозна, че щяло да е скъпо, че нямало у вас да можеш да е зареждаш и все подобни глупости. Абе карайте си ТеДеитата. Тях у вас все си ги зареждате с крадена нафта, нали! За това не искате да чуете за друго. Не навсякъде обаче е както във ваше село.
  • #5
    8 rate up comment 21 rate down comment
    b.b. ( преди 8 години )
    Анонимен, колко вредни емисии ще се произвеждат при извличане на водорода не е важно. Важното е, че няма да можеш да си зареждаш колата у вас в гаража, а ще трябва пак да ходиш на колонка, където могат да ти наложат акциз на водорода. Иначе как ще се храни държавата!? ;)