IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С Renault Kadjar през пустинята

Изпробвахме новото 4х4 на френската марка

С Renault Kadjar през пустинята

В пустинята с Renault Kadjar
Френската Renault никога не е била особен фактор в сегмента на 4х4 автомобилите. До сега, тъй като в гамата й вече присъства моделът Kadjar, който обещава да превърне производителя в силен представител на модерните днес кросовъри.

Всъщност Kadjar се явява втората крачка към този разрастващ се сегмент, към който Renault вече се насочи успешно с компактния Capture. С новия си модел Kadjar обаче компанията навлиза за първи път в С-сегмента на кросовърите, където купувачите не искат просто проходим автомобил. А луксозен, удобен и икономичен превозвач за всеки повод.
В пустинята с Renault Kadjar
Именно според тази концепция е създаден кросовърът на Renault, показан за първи път на тазгодишното изложение в Женева. Отвън автомобилът изглежда технологично и модерно, което го прави отличен спътник дори за централните улици на големите градове. Но същевременно едрите арки на калниците и предпазните елементи по каросерията подсказват, че този автомобил не се бои да бъде изцапан.

Дизайнерите на автомобила са заложили на челни LED фарове, които са опасани с ефектни дневни светлини. Задните стопове също работят с LED технология и са оформени с 3D дизайн. Заложено е и на значително количество хромирани елементи, които целят да подскажат за по-високия статут на автомобила.
В пустинята с Renault Kadjar
За него свидетелства и интериорът, който поне според нас е най-голямото предимство на Kadjar. Салонът е наистина добре изработен, удобен и модерен. Материалите са с високо качество, използвани са меки на допир материи, като редица от компонентите са облечени в кожа с контрастиращ шев.

Технологичната атмосфера е пренесена и на арматурното табло, което е изцяло дигитално. Уникалната за сегмента технология не просто изглежда ефектно. Тя предоставя по-голямо удобство на шофьора, тъй като извежда пред погледа му всевъзможни данни и информация - показанията от навигационната система, ограниченията на скоростта, камерите на пътя, най-подходящата предавка, нивото на въздух в гумите, потреблението на гориво и много други. На централната конзола пък е поставена инфо-развлекателната система R-Link 2, предоставяща възможност за свързване със смартфон, както и обичайните функции - навигация, музика, достъп до интернет, настройки на автомобила и т.н.
В пустинята с Renault Kadjar
Говорейки за интериора, трябва да отбележим, че той е достатъчно просторен за петима пасажери. Kadjar е изработен на модулната платформа CMF-C/D (Common Module Family) на Алианса, използвана и за последните поколения Nissan Qashqai и X-Trail. Сравнен с новия Qashqai моделът на французите е малко по-дълъг и малко по-широк. Увеличените габарити доставят допълнително пространство за багаж, което в стандартна позиция на седалките предлага обем от 527 литра. Багажникът има две нива, като предлага значителна модулност благодарение на системата Easy Break, която автоматично отключва и сгъва задните седалки в съотношение 60/40.
В пустинята с Renault Kadjar
Тъй като все пак става дума за кросовър, новият Kadjar трябва да предлага и добра проходимост. В Renault не са правили експерименти, а вместо това са заложили на проверената и доказана техника, която използват всъдеходите на партньора в Алианса - японската компания Nissan. Заложили са и на повече от добър просвет - цели 20 см.

Версиите с 4х4 са оборудвани с позната система, предлагаща три режима на задвижването - 4WD Auto, 4WD Lock и 2WD. Първият предава до 100% от въртящия момент към предните колела, като системата непрекъснато следи поведението на колата и при нужда включва в задвижването задния мост - работата й се изобразява на арматурното табло. Режимът LOCK е предназначен за най-тежките терени (съотношение 50/50 между предните и задните колела), като работи до скорост от 40 км/час. А 2WD позицията на превключвателя изключва напълно задните колела за по-голяма икономичност.
В пустинята с Renault Kadjar
Дори при версиите без 4х4 инженерите са подсигурили подобрена проходимост. Тя се гарантира от електронната система Extended Grip, проектирана да оптимизира сцеплението в трудни условия, като сняг, лед, кал, пясък.

Възможностите за движение по пресечен терен компанията представи на едно от най-суровите места в Европа - пустинята в областта Навара, Испания. Каменистият район позволи на нашия екип да изпробва както проходимостта на автомобила, така и комфорта, който предоставя при движение по лош път. Щедрият просвет от цели 20 см. позволява преодоляването на всевъзможни препятствия, а предпазните елементи по и под каросерията имат за цел да защитят колата от евентуални удари.
В пустинята с Renault Kadjar
Приятна изненада се оказа и пътуването по безкрайните черни пътища на пустинята, които впрочем навигацията знаеше наизуст. При движение по каменист терен, Renault Kadjar предоставя добър комфорт, въпреки че големите джанти с нископрофилни гуми предават част от вибрациите в салона.

Склонни сме обаче да простим този малък недостатък, тъй като надали някои от собствениците на автомобила ще предприема чести походи из пустошта. Статистиката сочи, че огромна част от продажбите в този сегмент са за автомобили с предно предаване. А това означава, че най-често под гумите на Kadjar ще има асфалт.
В пустинята с Renault Kadjar
Именно затова асфалтът е бил основна грижа на инженерите. И те са свършили добре своята работа. Kadjar вози като лек автомобил от сегмент С и дори продължителното шофиране не уморява. Първоначално бяхме леко разочаровани от факта, че не се предлага система с различни настройки на шасито - комфортна или спортна. Но бързо установихме, че от такава технология просто няма нужда.

Renault Kadjar има неутрална настройка на окачването, която предоставя висок комфорт, но същевременно и висока стабилност. Дори влизането в завои с голяма скорост не накланя каросерията, а воланът предоставя добра обратна връзка и достатъчна прецизност.
В пустинята с Renault Kadjar
По отношение на моторите, гамата включва един бензинов и два дизелови агрегата. Наличните трансмисии са ръчна с 6 степени и автоматична с два съединителя. Реално обаче не съществува възможност за конфигуриране на дизелов мотор с 4х4 система и автоматична кутия. А това вероятно би бил най-търсеният от клиентите вариант.

Бензиновият двигател е 1,2-литров с турбо и генерира 130 к.с. и 205 Нм. Този мотор е подходящ за онези шофьори, които имат по-умерен стил зад волана. Двигателят предоставя добра динамика и успя да ни изненада приятно при движение в града. Тягата му се усеща дори при скорост от над 130 км/час, но тогава агрегатът става жаден за гориво. В такива случаи разходът може да премине 7 литра на 100 км, докато при умерено шофиране лесно може да бъде свален до около 5,0-5,5 литра на 100 км. Ускорението 0-100 км/час става за 10,1 сек., максималната скорост е 192 км/час.

По-слабият дизел е добре познатото предложение Energy dCi 110. Този агрегат с обем 1,5 литра развива мощност от 110 к.с. и освен с ръчна кутия с 6 степени може да бъде оборудван с автоматична скоростна трансмисия с два съединителя (EDC). Той е най-икономичната опция на модела - средното му потребление на гориво е 3,8 л/100 км.
В пустинята с Renault Kadjar
Върховият агрегат е новата разработка Energy dCi 130. Това е дизелов мотор с обем 1,6 литра, който развива мощност от 130 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Нм, наличен при едва 1750 об./мин. Този агрегат е най-доброто решение за онези, които държат на динамиката, но в същото време търсят икономичен автомобил. Това е и единствената опция, ако искате система 4х4. При движение извън града средното потребление на агрегата, предлаган единствено с 6-степенна ръчна кутия, е около 5 л/100 км, но въпреки това ускорението 0-100 км/час става по-малко от десет секунди.

Моделът ще получи и по-мощни мотори, но към момента информацията е ограничена. Най-вероятно това ще бъдат дизел със 160 к.с. и бензин със 190 к.с. Пред нашия екип от френската компания споделиха единствено, че са запознати с клиентските нагласи и вече работят по нови версии, но към момента е твърде рано за конкретни данни.

За своя нов модел компанията е подготвила и богат списък с опции. Любопитно и полезно решение е тегличът, който е скрит под бронята. Той се изважда автоматично с натискането на ръчка в багажника, което определено спестява време и нерви. Със същата цел е подбрана и система за автоматично паркиране, а автоматичната спирачка може да спре колата при засичане на опасност при скорост между 30 и 140 км/час. Автопилотът пък не просто регулира автоматично скоростта, но и се съобразява с ограничената на пътя.
С Renault Kadjar през пустинята
Kadjar се произвежда в испанския завод на Renault, където за целта са изградени нови преса за метал, бояджийница и роботи за заваряване и сглобяване. От 2016 година ще започне производството и в изграждащия се в момента завод в Китай, който ще снабдява местния пазар.

Цените на модела в България започват от 34 990 лв. с ДДС за версията с бензинов мотор. Най-достъпният дизел струва 36 990 лв. с ДДС, а модификациите с дизелов двигател със 130 к.с. и 4х4 система стартират от 45 990 лв. с ДДС.

Снимки: Automedia.bg / Renault

Тагове: renault kadjar
0 от 500
  • #38
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    селянин... и като се повреди нещо затваряш колата в гаража (ако имаш такъв) и почваш да пестиш за ремонта... хаха
  • #37
    6 rate up comment 0 rate down comment
    до м3 ( преди 8 години )
    М3,ти си пример за нивото на повечето любители на BMW в България!Смях! И е ясно,че не можеш да оцениш по-интересен дизайн
  • #36
    2 rate up comment 3 rate down comment
    pi6ete kvo e stanalo ( преди 8 години )
    spored men toia .!. 100% 6e se skatae ot 6ybe kakto pravqt tipi4nite kara4ki na reno!
  • #35
    5 rate up comment 6 rate down comment
    .!. ( преди 8 години )
    Къде си бе бияч смешен заплашва ми пред компа ей такива най ги обичам как е в немското биде наречено 3-та серия има ли достатъчно налягане да ме подмиеш с уста.
  • #34
    5 rate up comment 9 rate down comment
    .!. ( преди 8 години )
    Безсмислено е съществуването ти по простата причина че си ***!Според теб мл кайен х5 х3 х1 кю7 кю5 кашкай джук и тн са безсмислени автомобили.Кажи го на маркетинговите отдели защото в цял свят това се продава.Който иска офроуд взима един вранглер и си го прави къстъм и изобщо не гледа за нови коли.*** да приеме искрените ми извинения че обидих по-долу коментиращия ама явно са го лъгали родителите му относно умственият му багаж.
  • #33
    15 rate up comment 6 rate down comment
    .!. ( преди 8 години )
    За 50 бона и трета серия немоеш си купиш.Струва над 90 бона оня клозет германски.
  • #32
    5 rate up comment 9 rate down comment
    мнооо пари! ( преди 8 години )
    50 000 лева за този бакелит!!??? За толкова пари, човек си купува истински високопроходим автомобил, а не френски джиБ!
  • #31
    14 rate up comment 0 rate down comment
    USA ( преди 8 години )
    Изтъркала се е исторята за диска първо за рено, че бълват *** след *** а не си плащат за гяволиите заради които загиват хора по пътищата!А аборигените тук се хвалят, че си карали децата в тия гробници "вече 7 години", по принципа на кокошката - комшииката по кокошарник я заклаха ама аз съм си жива и здрава.... Пфуу!ПП И не съм фен на тая или оная марка, ФЕН съм всеки да си плаща за дефектите както става по на запад от еврогейския съюз!
  • #30
    8 rate up comment 7 rate down comment
    ксерокс ( преди 8 години )
    Хората са ви го написали:В Renault не са правили експерименти, а вместо това са заложили на проверената и доказана техника, която използват всъдеходите на партньора в Алианса - японската компания Nissan.По-горе пише, че са ползвали за база Кашкай. Честни казано предпочитам оригинала пред копието. Колкото и добре да изглежда копието си остава копие.
  • #29
    2 rate up comment 6 rate down comment
    none ( преди 8 години )
    Страхотна кола на добра цена. Дамите вече са полудели по нея (и моята също ;))). Засега удържам нещата пред факта че Рено не предлагат 160 НР дизела с нея (невероятен двигател като мощност/динамични характеристики), но както пише в статията рано или късно и това ще стане ...