IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите в Европа растат, но бавно

Българският пазар е сред най-бързо нарастващите

Продажбите в Европа растат, но бавно

Тенденцията за възходящи продажби на нови автомобили в Европа се запазва и през май, но продължилият близо две години растеж се забавя, съобщи днес Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA), цитиранa от DPA.
Продажбите в Европа растат, но бавно
Май е 21-ият пореден месец с нарастване на продажбите, като те са скочили с едва 1,3 на сто на годишна база, сочат данни на организацията. Продадени за били 1,11 млн. нови коли.

В България през май са продадени 1995 нови автомобила, което представлява ръст от 10,7% на годишна база. Между януари и април са били продадени 9 001 нови автомобила, което е нарастване с 8,7 на сто спрямо 8 280 коли година по-рано.

Силен ръст отново има в Италия, където продажбите през май скачат с 11 на сто до около 146 600 броя. В Испания продажбите скачат с 14% до 94 030 нови автомобила, а във Великобритания нарастването е от 2,4 на сто до 198 706 коли.

Пазарен лидер при марките остава Volkswagen, но брандът се е продавал в рамките на ЕС с 1,4 на сто по-слабо, отколкото преди година. При премиум марките лидер по продажби е Audi с 60 311 реализации през май и спад от 6,1% на годишна база. Следват Mercedes с 58 437 продажби (ръст от 5,1%) и BMW с 54 243 продажби (ръст от 1,7%).

Лидерската си позиция през май е запазил като цяло германският концерн Volkswagen с пазарен дял от 25,5 на сто в ЕС, следван от френските Peugeot-Citroen с пазарен дял от 10,3 на сто и Renault с 9,6 на сто. Американската Ford има пазарен дял от 7,2 на сто, а Opel, европейското подразделение на General Motors, държи 7 на сто от европейския пазар.

Снимка: Ройтерс

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

Тагове: acea
0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    hah ( преди 9 години )
    И как точно французите дишали на врата на VW ? Дори общият дял на французите е по - малък от този на VW.
  • #3
    5 rate up comment 9 rate down comment
    .!. ( преди 9 години )
    И двата френски гиганта дишат във врата на производителят на тоалетни чинии и бидета национал в-а-г-и-н-е-н но така е от *** държава като германия друго освен крах не може да се очаква все пак са изгубили всички войни що са водили.
  • #2
    18 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 години )
    И кой ще е тоя ненормален, който ще открие завод у нас! евтината работна ръка и ниските данъци вървят с огромната бюрокрация, висока корупция, преобладаващо откровено некадърни кадри и ниско образование. Огромна част от кадърните и образованите са вече далеч от тук...
  • #1
    20 rate up comment 5 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 9 години )
    В Европа може и да има ръст,хората получават подобаващо заплащане и могат да си позволят нещо ново.В България обаче освен ръст в кражбите и в цената на тока за друго не се сещам.