IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors ще отнесе глоба от над 1,2 млрд долара

Санкцията е за укритите дефекти в моделите на концерна

General Motors ще отнесе глоба от над 1,2 млрд долара

Министерството на правосъдието на САЩ има намерение да глоби концерна GM с рекордна сума за укрита информация за опасни дефекти в автомобилите, които са довели до смъртни случаи. Това твърди вестник The New York Times.
General Motors ще отнесе глоба от над 1,2 млрд долара
Централата на GM в Детройт, САЩ. Снимка: Ройтерс

Според информацията още през 2004 г. в концерна са били наясно, че част от произведените автомобили имат дефект в запалването, заради който положението на ключа на стартера сам променя положението си. В резултат от това двигателят на превозното средство може да загасне по време на движение, а въздушните възглавници да не сработят.

От министерството са категорични, че този дефект е причинил смъртта на 104 души, докато от GM признават само за 13 подобни случая. Ако бъде доказано, че мениджърите на концерна са били наясно с проблема, но не са предприели мерки, наложената глоба ще бъде в размер на повече от 1,2 млрд. щатски долара.

Това ще бъде рекорд, тъй като точно 1,2 млрд. плати Toyota през 2014 г. за подобно провинение. Съдът ще произнесе своето решение в края на лятото на тази година. Очаква се общата сума на колективния иск, заведен срещу GM, да достигне близо 10 млрд. долара.

Сервизната акция на автомобилите на GM с дефект в запалването бе обявена през февруари 2014 г. Бяха изтеглени 26,5 млн. автомобила, като сред тях са Cadillac Deville (2000-2005 моделни години), Buick Regal LS и GS (2004-2005), Cadillac DTS (2004-2011), Buick Lacrosse (2005-2009), Chevrolet Monte Carlo (2006-2008), Buick Lucerne (2006-2011) и Chevrolet Impala (2006-2014).

 

Тагове: general motors
0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    Е,значи Хонда вече не държи рекорда за най-висока глоба.Тюх да му се не види,значи.В едно нещо бяха първи и него им го отнеха.Гадни американци,лошо,лоши.Дошо,Швабен я напишете гневно писмо до чичо Сам веднага да отмени глобата на ГМ и да върне японците на чело,хахахахахахахаха.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    В ГМ, т. е. Говермент Моторс се въртят едни пари и се правят едни далавери, които едва ли ще излязат наяве. Нали се сещате, че тези пари за тази глоба ще дойдат от данъците на народа. Предполагам всичкото е прах в очите да се поуспокои народа, че уж се прави нещо, а всъщност се замазват нещата и се покриват. Ако има колективен иск в което се съмнявам, трябва да плащат десетки милиарди. От къде ще ги извадят и кой ще ги даде. Явно ще трябва да пущат печатницата. Не че са е спирали до сега де...
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Абе там шефовете са знаели. Лошото е, че общ иск за 10 млд. ще съсипе Гм. Но пък може да продадат Опел я на Рено, я на Фиат което ще е добре за немците.
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тойота не са имали такава глоба, а извънсъдебно споразумение. Правете разлика, моля! Няма и никога не е имало доказан случай с дефект на *** на газта, който да ускорява автомобила. Имаше техническа експертиза от министерството на индустрията на сащ и те не откриха нищо. Разбра се, че нещата са нагласени и принудиха Тойота да платят. Предполагам са им обещали нещо, за да ги компенсират за недоразумението и за това, че не трябва да падат по гръб хамериканците. С ГМ нещата са местене на пари
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Глоба за смъртта на 104 души? Не би ли трябвало да има затвор за отговорните лица?
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Haide fiat natiskaite gi,uspeh
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ето сега вече Фият/Крайслер могат да придобият GM. Маркионе е натиснал някого!
  • #3
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Айде бе" дефект ( преди 8 години )
    Просто говърмента си взема лихвата от Говърмент моторс!
  • #2
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Японците си платиха, наред са американците, да се готвят вагонетките.
  • #1
    33 rate up comment 0 rate down comment
    Nev ( преди 8 години )
    Automedia, глобата няма как да бъде ОТНЕСЕНА, може би понесена? Автомобилът също не може да е "НАПОМПАН" или "ГОРЕЩ"! Малко в повече взе да ни идва Вашият селяндурско жаргонен начин на изразяване! Това, че има няколко типа с подчертано нисък коефициент на интелигентност, които споделят този стил, не значи, че всички, четящи публикациите Ви са такива! Така че след толкова много призиви до сега от Вашите читатели, дано си вземете поука и покажете малко повече уважение към Нас в бъдеще!Благодаря