IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Летящата кола се разби при полет

Пилотът и конструктор на AeroMobil се отърва невредим

Летящата кола се разби при полет

Летящият автомобил на компанията AeroMobil, имащ амбициите да се превърне в първото масово подобно возило, се разби по време на тестови полет, съобщават от компанията.
Летящата кола се разби при полет
Снимка: nitra.sme

Инцидентът е станал в района на словашкия град Нитра, като е бил причинен от проблем в едно от крилата. Аварията се е случила при височина от едва 300 метра, но въпреки това пилотът и конструктор на машината Стефан Клайн е успял да катапултира и да приземи напълно невредим.

От AeroMobil не са притеснени от инцидента, дори напротив. Неочакваната ситуация е позволила на инженерите на компанията да изпитат в реални условия системата за безопасност, включваща парашути. Разбилият се летящ автомобил е вече транспортиран до лабораторията на компанията, където ще бъде щателно изследван.

"Вече работим по подобряването на модела. Този инцидент не ни плаши, тъй като това е тестови полет с прототип. Целта на подобни изпитания е именно да се разбере как функционират всички системи", сочи прессъобщението на AeroMobil.
Летящата кола се разби при полет
Компанията разработва модела вече 25 години, като разбилата се най-нова версия - AeroMobil 3.0, бе показана през миналата година. Очаква се завършеният летящ автомобил да бъде представен през 2017 година. По неофициални данни цената на машината ще бъде около 300 000 евро.
Летящата кола се разби при полет
Самият AeroMobil е изграден на тръбно шаси и има сгъваеми крила, благодарение на което може да се използва както като лек автомобил, така и като самолет. Габаритите на возилото са дължина от шест метра и широчина от малко над два метра при сгънати криле.

Задвижването е поверено на бензинов двигател, доставящ максимална скорост от 200 км/час във въздуха и от 160 км/час на земята. С пълни резервоари AeroMobil може да прелети до 700 км.
Летящата кола се разби при полет
AeroMobil не са единствените разработчици на подобно возило. Компанията Terrafugia вече направи редица успешни полети със своя Transition и дори показа летящата машина автосалона в Ню Йорк.

Снимки: AeroMobil

Тагове: aeromobil
0 от 500
  • #9
    34 rate up comment 8 rate down comment
    хеликоптер ( преди 8 години )
    не става да е хеликоптер, защото ти трябва огромна мощност и разход на гориво да повдигнеш колата и още мощност да преодоляваш въздушното съпротивление, а при самолета преодоляваш Само съпротивлението при движение а подемаат сила идва от конструкцията на крилата
  • #8
    34 rate up comment 8 rate down comment
    1 ( преди 8 години )
    а, кое копче беше да присветна за дебнещи полицаи!
  • #7
    34 rate up comment 8 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 8 години )
    За мен това е безсмислица-нито кола, нито самолет !
  • #6
    36 rate up comment 11 rate down comment
    Automotive ( преди 8 години )
    Може безпроблемно. Никой не е казал, че е паднал като тухла, крилата и тялото може да са продължили да генерират лифт докато пада и да е паднал планирайки (в някаква степен). Отделно, че тялото е от въглеродни нишки, а те са по-здрави от стоманата/алуминия/пластмасата в обикновените автомобили.
  • #5
    34 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тази кола/самолет изглежда все едно е паднала от 10 метра без засилка. Нещо в цялата информация ме съмнява. Не може автомобил да се удари с 64 км/ч в неподвижна преграда и да се намачка, а това нещо да падне от 300 м, след като се е движило с някаква (немалка) скорост и да е леко очукано.
  • #4
    39 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Според мен ако се прави летяща кола то тя трябва да е по скоро хеликоптер, отколкото самолет. Първо, че витлото на хеликоптера, могат да се съберът и да се прикрият и да изглежда като истински автомобил, второ, че няма нужда от писта, по която да се засилиш, за да излетиш а може да отлетиш от място.
  • #3
    47 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    По принцип има резон за такива коли. В Канада примерно ми се е случвало да не мога да мина през път, наводнен от топящите се снегове. Обиколката, за да стигна там където бях тръгнал ми костваше малко над 400 км. В подобни условия това творение ще бъде чудесно. Прелиташ няколкостотин метра и продължаваш. В Бг също съм обикалял, но не толкова заради преляла река. Водата беше 1 м. над моста. Ако можех да прелетя, щях да си спестя 50 км. В тайгата също ще е супер. За ежеднвна употреба обаче не става
  • #2
    40 rate up comment 17 rate down comment
    Йордан ( преди 8 години )
    Още когато излезна това недоразумение летяща кола, си казах: кому е нужно това и защо по дяволите е нужно една кола да лети ... нали си има самолети?! Е ... сега вече съм убеден, че и гениалният конструктор на това нещо си задава моите въпроси!
  • #1
    38 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Нормално, колите не са направени за летене. Когато измислят антигравитацията, това вече е друга бира.