IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota Mirai се задвижва с изпражнения

Японците представиха един от начините за добив на водород (Видео)

Toyota Mirai се задвижва с изпражнения

Toyota Mirai се задвижва с фекалии
Снимка: YouTube

Водородните коли вече не са само във фантазиите на хората, те са реален продукт, предлаган на пазара. Според мнозина обаче тези коли са "bullshit" (пълна глупост), а японската компания Toyota е съгласна с това.

Поясняваме, в Америка изразът "bullshit" се използва за определяне на някаква глупост, но буквално се превежда като "изпражнения на бик". А кравешкият тор е именно един от начините за добив на водород, с който се задвижва новата Toyota Mirai.

"Караме си по пътя, задвижвани от фекалии", казва героят от видеото. А това е само един начините за добив на водород. С поредица от такива забавни клипове японската компания цели да популяризира водородните автомобили.

"Ние поставяме водорода в светлината на прожекторите, тъй като той има изключителен потенциал като източник на възобновяеми горива. Това е началото на пътя за водородните коли, но ние сме убедени в техния успех и правим една дългосрочна инвестиция в бъдещето", сочи информацията.
Toyota Mirai се задвижва с фекалии
Серийният Mirai. Снимкa: Toyota

Първият сериен автомобил с водородна клетка на Toyota бе показан през миналата година, като вече се предлага на редица пазари. Автомобилът се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород. Мощността на мотора е 155 к.с., ускорението от място до 100 км/час става за малко над 9 секунди, а доускорението от 25 до 40 км/час отнема 3 сек. С напълно зареден резервоар с водород моделът може да измине 485 км. Самото зареждане отнема между 3 и 5 мин.

Цената на Toyota Mirai в САЩ е 57 500 долара, а на Стария континент се очаква да стартира от около 48 000 евро. Първият екземпляр от модела бе предоставен на премиера на Япония Шиндзо Абе.

 



Видео: YouTube / Toyota USA

 

Тагове: toyota mirai
0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 2 rate down comment
    ДО sales ( преди 9 години )
    много си зле.... покажи ми бензинов кораб или камион... ха ха -не бил издържлив! явно си си купувал от горубляне дизел на 120 000км....ама всъщност са махнали едната нула...
  • #17
    3 rate up comment 2 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 9 години )
    като ви чета словесните и стигам до извода, че тази кола ще се появи в БГ само след 3тата световна, толкова е напрeдничава за плитките ви мозъчета! карайте бели ку седмици и в населените места ги засилвайте, като видите минувачи!!!
  • #16
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Потрай 10-15 години, потрай! Може дори и леко да поумнееш ;)
  • #15
    10 rate up comment 1 rate down comment
    фермера ( преди 9 години )
    Така, че японците не са никак глупави. Знаят какво искат, могат и как да го направят. Вместо метана да се транспортира, което го оскъпява много и му вдига крайната цена. Транспорта му е много труден, заради нужното налягане и цистерните издържащи високо налягане. Вместо това във всяко село в което се гледат животни може да се направи съоръжение за производство на метан и метан станция. И така вместо този така ценен газ да излита във въздуха ще ни задоволи отчасти, енергийните потребности.
  • #14
    10 rate up comment 1 rate down comment
    фермера ( преди 9 години )
    От eдин тoн oбopcки тop oт eдъp poгaт дoбитък ce дoбивaт oт 200 дo 350 кyбичecки мeтpa биoгaз cъc cъдъpжaниe нa мeтaн 60 пpoцeнтa.Еднa кpaвa нa дeнoнoщиe дaвa oтпaдъци (изпpaжнeния), oт кoйтo мoжe дa ce пpoизвeдe oкoлo кyбик и пoлoвинa биoгaз. Същoтo кoличecтвo ce пoлyчaвa oт фeкaлиитe нa 5 тeлeтa, 6 cвинe или 250 кoкoшки.От днес.бгМиналата година у нас са дадени над 200 000 евро на фермери, които добиват био газ. Една кравеферма може да задоволи енергийните нужди на едно село.
  • #13
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Миля че тука трябва да се пише на немски и японски език, за да започва денят на хората работещи в централите на Ваг и Тойота с луди хилежи.Но не само е пълно с откровени тъпизми, ами и с чисто словоблудство. Но какво да се прави, акъл на сила не става.
  • #12
    12 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Чудесно!Моделите за Европа ще идват с два чувала турски екскременти в багажника подарък!
  • #11
    15 rate up comment 16 rate down comment
    b.b. ( преди 9 години )
    Мисля, че спорът кой/кое е *** след тези доказателства вече свърши. :)
  • #10
    41 rate up comment 4 rate down comment
    Ачмонек ( преди 9 години )
    Японците са направили голяма грешка, че не са се допитали до българите, преди да започнат да разработват този автомобил. Българите може нищо да не произвеждат, но много разбират. От всичко.
  • #9
    17 rate up comment 12 rate down comment
    sales ( преди 9 години )
    Абе хора стига сте боготворили този дизел. Не разбрахте ли, че няма издръжливи системи и също така няма нормален търговец на автомобили, който с чисто сърце да ви препоръча дизелова кола. Разбирам, че ви харесва големия въртящ момент, по-ниския разход на гориво, но това са проблемни системи, които не могат да се сравняват по издръжливост с бензиновите автомобили.