IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скучното настояще на бившите силни

Пет компании, които правеха спортни коли, но сега оцеляват по друг начини

Скучното настояще на бившите силни

Да стигнеш дъното!
Преди години системата за създаване и производство на нови модели бе обърната – първоначално инженерите и дизайнерите правеха автомобил, а след това се търсеха клиенти за него. Този подход буквално погреба редица автомобилни марки, а други принуди да се приспособят.

Представяме ви пет производителя, които навремето правеха чудесни спортни автомобили, а сега предлагат съвсем различни машини, които никак не се връзват със славното им минало.

MG

Една от известните британски компании в миналото произвеждаше огромен брой спортни коли, като участваше с успех в различни автомобилни състезания. И след това ги приспособяваше за движение по обществените пътища. В началото на XXI век MG показа един наистина впечатлящ модел – спортното купе XPower SV, изградено на базата на Qvale Mangusta.
Да стигнеш дъното!
Първоначално на клиентите се предлага версия с 4,6-литров V8 двигател на Ford, който в комбинация с 5-степенна механична скоростна кутия развива 320 к.с. и 410 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема едва 5,3 секунди.

По-късно в MG решиха, че мощността не е достатъчна и увеличиха обема на мотора до 5,0 литра. Моделът бе прекръстен на SV-R, като агрегатът вече предлага 400 к.с. и 510 Нм. Добавете към това карбонова каросерия, спирачни механизми Brembo, както и подобрени аеродинамика и дизайн, разработени от един от създателите на McLaren P1 – Питър Стивънс.
Да стигнеш дъното!
Всичко това обаче не донесе успех на марката, която сред неудачен „брак” с BMW стана собственост на китайската Nanjing Automobile Group. Сега най-мощният модел е седанът MG6, оборудван с 1,8-литров бензинов турбомотор, който предлага 160 к.с. и 215 Нм въртящ момент. Няма карбон, а дизайнът е далеч от този на суперколите. Общо взето – нищо общо с историята и традициите на марката.

Datsun

Марката никога не е свързвана с някакви революционни явления в автомобилната промишленост, но въпреки това през 60-те години на миналия век произвежда доста класни спортни купета, които се продават на прилични за времето си цени.
Да стигнеш дъното!
Едно от тях е Datsun 240Z, който в Япония се предлага под името Fairlady. Моделът е оборудван с 2,4-литров бензинов двигател с мощност 151 к.с. Той може да се съчетава с 4- или 5-степенна механична скоростна кутия, както и с автомат с 3 предавки. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 8 секунди, най-вече благодарение на ниското тегло на колата – малко над 1 тон.
Да стигнеш дъното!
Datsun успя да оцелее до началото на 80-те години на миналия век, след което бе закрита. Все пак преди две години Nissan, чиято собственост е, реши да възроди легендарната марка. Вместо спортни машини обаче тя сега ще произвежда бюджетни модели за развиващите се страни. А това звучи малко обидно за марка, която си е съперничила дори с моделите на Porsche.

Lancia

Една от компаниите, чиито модели винаги са били сред любимите на най-големите почитатели на автомобилите. Помните ли 037 Stradale или напълно безумната Stratos? А също така и хечбекът Delta HF Integrale 16V, който разчита на 2,0-литров мотор с 4 цилиндъра и 16 клапана, оборудван с компресор Garett.
Да стигнеш дъното!
Мощността на този мотор бе 200 к.с. и 300 Нм, което с помощта на 5-степенна механична скоростна кутия изстрелваше хчбека от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. Добавете към това система за постоянно задвижване на четирите колела с 3 диференциала и се получава практически идеалният хот-хеч. Поне за края на 70-те години на миналия век.

Сега Lancia е най-малкото дете в голямото семейство на Fiat. Производителят, който властваше в световните ралита, се храни с остатъците, подхвърлени му от по-големите братя. При това човек остава с впечатление, че ако избира между най-доброто и най-лошото, което да представи на публиката, италианският концерн винаги дава на Lancia именно второто.
Да стигнеш дъното!
Доказателство за това е моделът Ypsilon. Ако той бе човек, дори доктор Хаус не би успял да каже от какво е болен. Външността на този автомобил е спорна и той не предлага никаква динамика. При него турбомотор, система за задвижване на четирите колела и повече диференциали са забранени думи. Което, разбира се, е доста жалко.

Isuzu

Тази позабравена марка навремето също правеше доста впечатляващи автомобили. Един от тях бе елегантният всъдеход VehiCross, който се харесваше на мнозина заради нестандартния си външен вид. Машината сякаш бе изляза от научно-фантастичен филм, а освен това разполагаше с хитрата система за задвижване 4х4, носеща името Torque on Demand.
Да стигнеш дъното!
Тя работи с помощта на 12 сензора, които следят поведението на автомобила. И когато задните колела загубят сцепление, дават команда за активиране на многодисковата муфа. На свой ред тях прехвърля тяга към предната ос. Сега подобно нещо го правят повечето псевдокросовъри, но за началото на 90-те години на миналия век технологията е доста прогресивна.

Освен това за VehiCross са предвидени единствено V6 двигатели – никакви 2,0-литрови мотори с 4 цилиндъра или дизели. Самият автомобил е и доста ексклузивен, тъй като за 5 години от него са произведени едва 6000 бройки.
Да стигнеш дъното!
Сега моделната гама на Isuzu не предизвиква такива емоции. Най-лекият автомобил е всъдеходът Mu-X, който всъщност представлява преработена версия на Chevrolet TrailBlazer, но с по-слаб мотор. Като цяло компанията се е съсредоточила върху производството на камиони.

Buick

Buick принадлежи на General Motors, благодарение на което оцеля през кризата от 2007-2009 г. Тогава жертви на преструктурирането на концерна станаха Hummer и Saab, но Buick продължи да съществува.
Да стигнеш дъното!
Всъщност, по ирония на съдбата, именно GM е виновен за положението на марката. Вземете за пример един от легендарните модели на Buick – Rivera, който във всяко свое поколение изглежда великолепно. Това се дължи на факта, че в средата на миналия век марката е типично американска, като изповядва всички ценности на местното автомобилно производство.  

По тази причина Rivera е оборудван с двигатели с обем между 5,7 и 7,5 литра. В началото на 90-те години обаче Buick по нареждане на ръководството на General Motors спира производството на модела и по този начин убива всички надежди на феновете, които и до ден-днешен приемат този ход като предателство.
Да стигнеш дъното!
В момента моделната гама на Buick се състои от префасонирани версии на модели на Opel. Флагманът Regal всъщност е Insignia, като за него се предлагат само 4-цилиндрови двигатели, най-мощният от които има 260 к.с. И тук не става дума, че Insignia е лош автомобил, даже напротив. Но Rivera си остава мечта.

Снимки: Производителите

0 от 500
  • #31
    2 rate up comment 0 rate down comment
    The Fan ( преди 9 години )
    То простотията ходи по хората, но някои се опитват да открият безкрайността и. Като не разбираш, не можеш да четеш и мислиш само с три гънки на глобоса си, не се опитвай да се мериш с голямите. От това само *** ще те боли.
  • #30
    4 rate up comment 0 rate down comment
    ttt ( преди 9 години )
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82
  • #29
    7 rate up comment 0 rate down comment
    ttt ( преди 9 години )
    Общо Ланча спечелва две победи и десет подиума във Формула 1.Техническият екип на Ланча е прехвърлен към екипа на Скудерия Ферари, когато Хуан Мануел Фанджо спечелва шампионат през 1956 година с автомобила Ланча Ферари.
  • #28
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ttt ( преди 9 години )
    1915 Ланча Тета е първия автомобил с внедрена електрическа система за управление на светлините,стартиране на двигателя и свързването и към командния плот. 1918 Патент за 8 цилиндров двигател на 45 градуса. 1922 Ланча представя един от най-успешните си ходове с революционния автомобил Ламбда с независимо предно окачване от шасито на автомобила. 1931 Ланча Астура е първият автомобил със монтирана елестична система към двигателя и не допускане на влияние от вибрациите на мостовете да достигат до мотора на автомобила. 1933 Ланча Аугуста се смята за първият произведен седан в света. 1937 Ланча Априлия провеждат се първите аеродинамични тестове за независимо окачване на четерите колела. 1948 Ланча Ардеа първият автомобил с петстепенна скоростна кутия. 1950 Ланча Аурелия първият автомобил с V6 двигател на 60 градуса с блокиране на диференциала. 1964 Ланча Флавия първият автомобил с предно задвижване. 1982 Ланча Треви първият автомобил с електронно впръскване на горивото. 1995 Ланча У първият автомобил,който предлага над 100 цветови комбинации в гамата си.
  • #27
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ttt ( преди 9 години )
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B0първо четете, преди да пишете
  • #26
    10 rate up comment 1 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 9 години )
    Ланча наистина бяха легендарна марка.В рали спорта са доказан и ненадминат производител.Но под "вещото" ръководство на ФИАТ стигнаха до там,че да копаят дъното.Жалко за спортната история и успехи на Ланча.Разказа им играта Серджо Маркионе.
  • #25
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Един там ( преди 9 години )
    Да, за жалост, глобализацията унищожава автомобилопроизводителите, които не успяват да се ориентират как се правят пари. И на мен, като фен на италианските коли, ми е тъпо да виждам ЛЕГЕНДА, като Ланча, бавно но сигурно да загива.За жалост, ТОВА е днешният ден и се радваме на бума на китайското "автомобилостроене...":(
  • #24
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До анонимния ( преди 9 години )
    Искаш класация ли?Виш класациите за дефекти в двигателя, където АУДИ са на 1во място, а фиат на около 5-то. Виж и класацията за най-здрави автомобили в САЩ, там фиат 500 е начело също. Потърси форумите да видиш дали ще намериш дефект в делтата например от 2008 или в някоя от новите алфи. Нета е пълен с репорти за дефекти на VW, БМВ и т.н. ама за дефекти при италианките не съм чул никъде. Нито скоростна кутия сменят на по 30 000, нито двигател основен ремонт на 50 000. Факт.
  • #23
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 9 години )
    Четох ти дивотиите до : незначителна марка като Хюндай и ди лепнах минуса
  • #22
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Замислете се над простичкия факт. Немските коли са по-скъпи и продажбите им все повече се увеличават. Дали цяла Европа е затъпяла и не "оценява" италианското качество..?! Точно обратното. Хората разбраха кое е доброто и са готови да платят повече за него отколиото за италианските ментаци..Нещо за финал. За 2014 марката Фиат е продала по-малко коли от една незначителна марка като Хюндай. Като за същата година колите на Хюндай минават по цени тези на Фиат! Какво да кажа! Туше!