IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM прекратява производството в Русия

Американският производител на автомобили ще затвори своя завод в Санкт Петербург до средата на годината

GM прекратява производството в Русия

Щатският концерн General Motors (GM) е поредният световен автомобилен производител, който ще преустанови операциите си в Русия. Причината е комбинацията от международните санкции и вътрешноикономическите проблеми на страната, които продължават да понижават продажбите на нови автомобили там, предава Financial Times.
GM прекратява производството в Русия
Щандът на Opel на автомобилното изложение в Москва. Снимка: Ройтерс

Американският производител на автомобили пояснява, че ще затвори своя завод в град Санкт Петербург до средата на тази година. Освен това GM свива значително обема на портфолиото си в Русия, като производството на масовите Opel и Chevrolet ще бъде преустановено изцяло.

Описвайки Русия като „пазар с доста предизвикателства в дългосрочен план“, GM ще се фокусира върху луксозния сегмент от пазара с моделите Cadillac, Corvette, Camaro и Tahoe.

Преструктурирането на бизнеса в Русия ще коства на GM 600 млн. долара. Еднократните разходи ще се отразят на финансовите резултати на концерна за първото тримесечие на 2015 г.

Въпреки това от компанията повтарят обещанието си да върнат своя европейския бизнес към печалбата до края на 2016 г. До 2022 г. пък GM планира да увеличи пазарния си дял в цяла Европа до 8%, както и да постигне марж на печалбата от 5%.

Новините от GM пристигат само ден, след като Nissan съобщи, че прекратява производството на автомобили в своя завод също в Санкт Петербург, но само за две седмици, поради слаби продажби.

През февруари продажбите на нови автомобили в Русия спаднаха с 38% на годишна база на фона на влошаващата се икономика вследствие на ниските цени на петрола и западните санкции. Слабата рубла пък принуждава потребителите да отложат големите покупки, а производителите – да повишат цените.

Още автомобилни новини с икономическа тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #7
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Цената на петрола се вдига от нова година, долара гони двата лева, това са само лоши новини за сащ и добри за руснаците.........................Олигофрене, чети блумберг за цената на петрола - не ми гледай колко е бензина на лукойл. *** кухата лейка.
  • #6
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Цената на петрола се вдига от нова година, долара гони двата лева, това са само лоши новини за сащ и добри за руснаците.
  • #5
    17 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Без Опел и Шевролет (Деу), като гледам загубата няма да е много голяма.
  • #4
    27 rate up comment 12 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Не мисля, че решението е правилно. То е просто задължително за GM, продиктувано от американския конгрес. Не забравяйте, че точно GM бе спасен с много милиарден заем и няма как да се опъва на "работодателите" си, защото втори спасителен заем няма да има. GM закриха производството и на Шевролет в Европа, а това на практика беше единствените купувани марки на Изток. Справка - пиаците. Чисто и просто на война като на война. Русия ще го преживее, но GM не.
  • #3
    32 rate up comment 25 rate down comment
    йоо ( преди 9 години )
    При тия цени на петроля руснаците скоро няма да имат пари да си купят и магаре с каручка, така че съвсем правилно решение на ГМ - напускат потъващия кораб.
  • #2
    26 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    A това че Дженеръл Мотърс остава без един голям пазар, сигурно е докарало акционерите им до екстаз...
  • #1
    29 rate up comment 21 rate down comment
    Man ( преди 9 години )
    Е те това е истинска санкция за Русия, защото няколко хиляди ще останат без работа и ще нагнетят допълнително социалната обстановка.