IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tata Nano става умен градски автомобил

Индийците подготвят турбо двигател, електрическа версия и автоматична предавателна кутия

Tata Nano става умен градски автомобил

Индийската компания Tata Motors иска да преобрази своя модел Nano в умно градско возило, съобщава изданието Autocar Professional, като цитира свои източници в компанията. За целта производителят подготвя основни новости за модела, който има славата най-евтината кола в света.
Tata Nano става умен градски автомобил
Настоящата версия на Nano. Снимки: Tata

Стратегията по преобразяването на Nano стартира още в началото на тази година, когато индийската компания оборудва колата със сервоуправление на волана. Следващата стъпка ще бъде пускането на нов двигател с турбо, твърди изданието.

Настоящият агрегат на Tata Nano е 0.6-литров, генерира 38 к.с. и ускорява компактното возило от място до 100 км/час за 12.8 сек. Новият агрегат вероятно ще бъде със сходен обем, но благодарение на системата за принудително пълнене мощността му ще бъде значително по-висока.

Новият агрегат ще се предлага и с нова трансмисия. Тя е автоматична, носи името F-Tronic и в момента се разработва от инженерите на компанията.
Tata преобразява Nano в умен градски автомобил
В плановете за преобразяване на Nano присъства и електрическа версия, носеща името Nano e-rev. Нейната разработка е в начален етап, а пускането й в серийно производство зависи политиката за електрическите и хибридни автомобили на страните, в които марката Tata е представена.

"Разполагаме с технологията, но все още не можем да дадем срок за пускането на електрическа версия на Nano. За да дадем зелена светлина на подобен проект, трябва да сме убедени, че той ще бъде рентабилен. А това до голяма степен зависи от политиката за електрическите и хибридни автомобили на страните, в които сме представени", споделя говорителят на компанията пред Autocar Professional.

Още по темата:
Tata пусна Nano за младите хора
Tata идва в Европа с два нови модела

 

 

Тагове: tata nano
0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Нито цена има, нито разход на гориво. От Тата отдавна се канят с най-различни модели да заливат Европа, но все нещо не им се получава. На тестовете за безопасност са трагедия. При условие, че вече се предлагат китайски коли с прилични екстри и безопасност, а и Дачия има за малко по-висока цена, си мисля, че задачата на Тата ще бъде много трудна. Има дори и Лади, които са на ниски цени. В Берлин предния месец видях не само Дачии таксита, но и няколко Лади. Не можах да повярвам.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    autoenthusiast ( преди 10 години )
    В Европа се предполага, че цената няма да е под 4-5000 евро (заради изискванията за безопасност и разход на гориво). А с тези технологии които са описани в статията нищо чудно цената да е значително по -висока.И това за автомобил който няма врата на багажника и максимална му скорост е 105 км/ч.Мисля, че един 2ра ръка hyundai i10 още в гаранция ще е значително по добра оферта.
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Алекс ( преди 10 години )
    И ако "това" ти струва двумесечна заплата, какво не ти харвсва да го имаш за градска кола?
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    autoenthusiast ( преди 10 години )
    Привържаник съм на чисто новите коли, но бих предпочел 2ра ръка пред това.Иначе динамиката му е прилична и надминава доста коли в този клас.Безопасността, качеството и издържливостта са трагични доколкото съм чел - главини и лагери като от ролкови кънки и т.н.