IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW възражда M1 с техниката на i8

Най-вероятно моделът ще се появи по случай 100-годишнината на баварската марка

BMW възражда M1 с техниката на i8

За никого не е тайна, че шефове на BMW искат да възродят модела М1, с който да конкурират автомобили като Audi R8 и Mercedes-Benz SLS AMG. Засега няма нищо официално, но шефът на подразделението M GmbH Фридрих Нитцше намекна за подобен модел пред Autoevolution.
BMW възражда M1 с помощта на хибрида i8

М1 Hommage. Снимка: BMW

Слуховете за възраждането на М1 се засилиха през 2008 г., когато бе показан концепта М1 Hommage, посветен на 30-годишнината на знаменитата суперкола. Според думите на Нитцше инженерите на BMW вече са напълно наясно с потенциала на иновационните модели i3 и i8, и сега единствено очакват разрешение от ръководството на компанията, за да започнат работа върху бъдещото М1.

„Това е въпрос на способности, а не на ноу-хау – коментира Нитцше. – Смятам, че „М“ и „i“ са опорните марки на BMW. При „М“ показваме на какво са способни нашите автомобили на пистата, а при моделите „i“ демонстрираме огромната крачка в бъдещето. А именно – свалянето на разхода на гориво и създаването на нови концепции за задвижване. В BMW разполагаме с всички необходими технологии и трябва да ги използваме максимално. Най-хубавото е, че можем да използваме детайли от „М“-моделите за „i“-моделите и обратно.“

Очакванията да възроденото М1 да се появи през 2016 г., когато BMW ще отбележи 100-годишнината си. Моделът най-вероятно ще се казва М8, като ще бъде изграден в стила на предшественика си и ще тежи не повече от 1300 кг.

Оригиналното BMW M1 се произвежда от 1978 до 1981 г. в тираж от 456 бройки. То е със средноразположен бензинов двигател с 6 цилиндъра. Обемът на мотора е 3.5-литра, а мощността 277 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч при него става за 5.6 секунди, а максималната скорост превишава 260 км/ч.

 

Тагове: bmw m1
0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ride your bike ( преди 10 години )
    Красота! Отстъпва единствено на Ферари. Дано някога се появи по пътищата в този си вид.
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    autoenthusiast ( преди 10 години )
    Колата малко мяза на Ламбо Диабло в силуета. Но предполагам това е заради ретро стила който са търсили.
  • #10
    14 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    "Какви дефекти ми пишете, не знам!" Triforce, прочел ученика в съседна статия, че VW били чупливи, а те са немска фирма, значи немските коли са чупливи. БМВ е немска кола, значи и те са чупливи. Такава е логиката на пубера. Какво да го правиш!? Ще порасне, ще разбере. И Опел е немска кола, но има разлика от небето до земята от БМВ и МБ.То и Дошо пише за Тойота сякаш има акции в нея, а кара Хонда. Представяш ли си колко са хубави тези коли, че дори феновете им не ги карат! ;)
  • #9
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Някои неща на Класика ми харесват! Е, не всички, но има! Защо? Да не би ти да си той и да си писал, че това БМВ не става? За мен става и е доста 6! Запазили са голяма част от ръбовете на старото М1! Новите БМВ-та, може би с изключение на единичката са много добре пипнати! 7-цата преди фейслифта, която имаме има забележки, но бива, спрямо по-старата. Сега съм сигурен, че ще пуснат уникална 7-ца и повече няма да има какво да плюете, освен единичката.
  • #8
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    А ти си скаран с красотата на автомобилите като цяло! То май тук половината нищо не разбирате от дизайн, ама това е друга тема!
  • #7
    7 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Прекалено е красиво за да остане нещо повече от концепт кар.Все пак са БМВ.Те са скарни с автомобилната красота.
  • #6
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    BMW не са номер 1! Те просто са едни от тези отгоре, като Мерцедес и Лексус. Там е въпрос на вкус и финанси. Номер 1 в момента няма, защото всичко се прави не като 1 време за 20 години напред, ами за 5 години напред.Относно качеството - имаме Е39 на 270 000 км, баща ми има 730d F01 на 4 години и към 100 000 км. и до момента освен помпата в резервоара на Е39 други дефекти от марката не съм видял. Какви дефекти ми пишете, не знам! Само глупости и само плюете!!! Сигурно работите в Тойота, да ви...
  • #5
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    muhaha ,освен че нямаш автомобил и гледаш детцки филмчета имаш много пъпки по лицето
  • #4
    7 rate up comment 17 rate down comment
    muhaha ( преди 10 години )
    BMW са номер едно само по проблеми с автомобила след като си го купиш. хахаха
  • #3
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    явно ти живеш на село и затова така говориштова че имаш изгнила Хонда не те прави първи в селото, а те прави пръв в косенето на нивата