IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Най-новият робот на Honda дебютира на специализирано изложение в Токио

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Преди няколко десетилетия роботите хуманоиди присъстваха само във въображението на режисьорите на фантастични филми. Технологията обаче се разви до такава степен, че днес наподобяващите хора машини могат да говорят, да тичат и дори да играят футбол. В това се убеди лично президентът на САЩ Барак Обама при срещата си с ASIMO, съобщава CNN.
Обама се запозна с ASIMO, поиграха на футбол
Снимка: Ройтерс

Най-новият робот на Honda бе представен днес на специализираното изложение в Националния музей на науката и иновациите в Токио, известен като Miraikan. На събитието присъства и президентът на САЩ Барак Обама, който е на официално посещение в Япония.

Именно държавният глава на САЩ бе първия, който имаше възможност да "поговори" с ASIMO. И не само това. Роботът демонстрира най-новите си способности, сред които тичане със скорост 9 км/час, изкачване на стълби и подскачане на един крак. Президентът и ASIMO дори успяха да поиграят на футбол.

"Г-н президент, аз съм ASIMO, хуманоиден робот. За мен е удоволствие да се запознаем", с тези думи роботът на Honda посрещна Барак Обама. И продължи - "Не спирам да се усъвършенствам всеки ден, така че някой ден ще мога да помагам на хората в техните домове".

От своя страна Барак Обама заяви, че е впечатлен от възможностите на хуманоида, като дори се пошегува, че роботчето малко го стряска, защото изглежда като живо.

Последната версия на хуманоида на Honda е изработена от магнезиева сплав, тежи 50 кг. и има височина от 1.30 метра. Роботът се задвижва от литиево-йонни батерии, които му осигуряват автономност от около 40 мин. Японската компания развива проекта за хуманоид вече няколко десетилетия.

 

Тагове: honda asimo
0 от 500
  • #24
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Никакъв дъмпинг не правят в САЩ. Фолксваген продава Пасат по-евтино от камри в САЩ но никой не купува Фолксваген,защото знае,че е германска трошка. Американеца е свикнал на здрави японски автомобили и не купува германски просто.
  • #23
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Еми най-качествените стоки в света са японските ! А най-скъпата работна ръка е в Япония! В САЩ е по-евтина, затова японците си направиха заводи в САЩ. ЯПонските продукти са по-изгодни ,защото японците са измислили система ,която прави производството по-ефективно и по-качествено,ама като не си чел,а се опитваш акъл да даваш няма как, само в Младост на другите ***. А китайците са най-големите приятели с германците, правят коли заедно и еднакво некачествено.
  • #22
    3 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Значи японците продават много в САЩ заради дъмпинга, който правят тоест по-ниски цени, поради това, че в Япония е много по-евтин труда и от там могат да си позволят по-ниски цени с които цакат европейците и американците! От десетина години това го правят и китайците, но с още по-ниски цени и звладяха пазарите по света с евтините си стоки! Макар и некачествени, хората масово ги купуват! Но от 2-3 г. китайците къде с купени, къде с крадени лицензи се преорентираха към качествени стоки и са още по-
  • #21
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Смешно е да хвалиш допотопна Германия! Много смешно особено след като фактите не са в твоя полза .Хахахаха Къде ще ми сравняваш Голф дизелче с плъг Ин хибриди на японците бе, къде си тръгнал, тия ги разправяй в Младост на селяците.
  • #20
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Голямия майтап е да кажеш,че допотопна Германия е водеща. Та тя е толкова изостанала. Всичко ново при автомобилите идва от Япония. Техника всичко от ЯПония . Германците след това копират. Германия можеш да я сравняваш с третия свят, затова акционерите в мерцедес не са германци,а араби. В Германия в заводите им работят турци. Тойота най-мощната авто-компания в света. Японската автомобилна индустрия е най-мощната в света. Германия само копира от японеца. Ктъде е японеца-хибриди,ел.коли.
  • #19
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Защо говориш само за миналото? България била по-развита от Япония, ами то и Германия е била по-развита от Япония, но днес примерно Япония е най-развитата технологично държава и е най-големия производител на стомана и вероятно твоята германска стара кола е правена от японска стомана.
  • #18
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Къде са живяли,с какво са се хранели и какви мечове са имали японците не е важно,важното е ,че в настоящето са най-технологичната нация и са завладели почти целия свят. Най-технологичните и най-продавани автомобили са Японски, най-модерната техника е японска и корейска. И то по целия свят. И германците си купуват японска техника, а не обратното! Автомобилната индустрия на Япония е много по-мощна от германската.
  • #17
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Колко си неук! Преди 300 години и повече години географски открития са правили главно португалци,италианци. Единствено В МИНАЛОТО през 19 век Германия е силна в занаятчийството и нищо повече. Откакто японците произвеждат автомобили през 20 век германците са задминати и нищо ново не показват, всичко ново днес идва от японските марки при автомобилите. Най-технологичната страна е Япония!! Къде са живяли,с какво са се хранели и какви мечове са имали японците не е важно,важното е ,че в настояще
  • #16
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Преди 200-300 г. люлката на прогреса са били Англия, 80 % от всички научни, географски открития са се извършвали в тази страна, която е била водеща в света и най-голямата империя! Но в последните 100 г. тя отстъпва място на Германия, която става най-технологичната страна и завладява почти целия свят! Докато японците са живеели в хартиените си къщички, произвеждали са само ориз и са правели мечове и то с допотопна технология! Нямат нито едно откритие или внедрена технология, селяния до шия!
  • #15
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Германия не произвежда самолети. Най-новите технологии при автомобили,кораби и друга техника идва от Япония,Южна Корея. Германия купуват от тях или копират.