IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Най-новият робот на Honda дебютира на специализирано изложение в Токио

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Преди няколко десетилетия роботите хуманоиди присъстваха само във въображението на режисьорите на фантастични филми. Технологията обаче се разви до такава степен, че днес наподобяващите хора машини могат да говорят, да тичат и дори да играят футбол. В това се убеди лично президентът на САЩ Барак Обама при срещата си с ASIMO, съобщава CNN.
Обама се запозна с ASIMO, поиграха на футбол
Снимка: Ройтерс

Най-новият робот на Honda бе представен днес на специализираното изложение в Националния музей на науката и иновациите в Токио, известен като Miraikan. На събитието присъства и президентът на САЩ Барак Обама, който е на официално посещение в Япония.

Именно държавният глава на САЩ бе първия, който имаше възможност да "поговори" с ASIMO. И не само това. Роботът демонстрира най-новите си способности, сред които тичане със скорост 9 км/час, изкачване на стълби и подскачане на един крак. Президентът и ASIMO дори успяха да поиграят на футбол.

"Г-н президент, аз съм ASIMO, хуманоиден робот. За мен е удоволствие да се запознаем", с тези думи роботът на Honda посрещна Барак Обама. И продължи - "Не спирам да се усъвършенствам всеки ден, така че някой ден ще мога да помагам на хората в техните домове".

От своя страна Барак Обама заяви, че е впечатлен от възможностите на хуманоида, като дори се пошегува, че роботчето малко го стряска, защото изглежда като живо.

Последната версия на хуманоида на Honda е изработена от магнезиева сплав, тежи 50 кг. и има височина от 1.30 метра. Роботът се задвижва от литиево-йонни батерии, които му осигуряват автономност от около 40 мин. Японската компания развива проекта за хуманоид вече няколко десетилетия.

 

Тагове: honda asimo
0 от 500
  • #34
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Нев ( преди 10 години )
    Лошо за германците, че толкова известен човек като Обама, прави нещо като реклама на японските постижения!Ами сега феновете като се запитат къде е нашия немски ПЕРЕМИУМ робот, какво ще правим?Най-вероятно, от ВАГ ще излязат със статия, как скоро ще пуснат техния робот, с най-съвремена дизелова технология и пожарникар, вграден в него, ама не за друго, а само за допълнително обезпечаване на сигурността, и разбира се, да изпълняава мултимедиините и двигателни функции, за да гори 3/100 двг-то! :)
  • #33
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Hero ( преди 10 години )
    Щото Немците и Французите нямат бързи влакове, нали? И от колко години?Сравнението си е доста подходящо, човекът е искал да ти покаже, че в днешно време японците са доста по-напред с материала от германците, защото са се развивали, или дори са изпревали нации, които се са обърнали поглед в "славното" си минало! Колкото да французите, не виждам въобще защо ги включваш в доводите си, като те мразят повечето от немските ***, а са са доста по напред в много отношения от тях!
  • #32
    16 rate up comment 0 rate down comment
    ДО Немеца от долу ( преди 10 години )
    Немец, а през 2014 година, 50 % от Германците тракат с дизелчетата си, като отиват на опера и на работа, а японците хвърчат с 500 км във влакове на магнитни възгалвници и се радват на невероятно чистите си зен градини!
  • #31
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Хаха, добре щом съм *** :)
  • #30
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    мухахахахааааТова пък какво означава, лапане на мухи ли?! *** отвсякъде!
  • #29
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не ,ти сънувай германските легени мухахахахаааа
  • #28
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Младост, така е като живееш в ж.к. Младост и имаш ниско Ай Кю. Ти не можеш да осъзнаеш колко си вдетинен и ограничен. Япония е най-технологичната държава, и тази статия го показва. Япония е държава с много висок стандарт. Богатите отиват да живеят където си поискат. Да отиват в САЩ, но не в Германия. Корейците изпревариха германците вече от няколко години,защото се учат от японците.Японците изпревариха Германия отдавна.
  • #27
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Япония е една бързо развиваща се страна, нищо повече! Но корейците ги изпревариха, а много скоро това ще направят и китайците! Богатите хора по света отиват да живеят в САЩ, а не в Япония, Корея или Китай, а още по-малко даже никак в Русия! Но какво съм седнал да те ограмотявам безплатно! Айде лягай си и сънувай японските легени, ха, ха, ха!
  • #26
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Технологичността на една нация се измерва точно в това какви технологии произвежда -ЯПонците происвеждат хибриди и водородни автомобили, а германците дизели. Това е бездна в технологиите и показва коя нация е технологична и коя догонваща. Много имат да се учат от японците германците за да правят високотехнологични автомобили,а не просто поредните германски еднодневки.
  • #25
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не е нужно да гледаш цената. Ценмата показва и неефективно производство на германските еднодневки.Дори германците призвнават японските коли за най-здрави. Лексус в Европа е най-скъпата премиум марка и не предлага евтини версии като германските премиуми.То германски премиуми няма - Ауди е Шкода, БМВ ккопира хибридите на Тойота. Всички богати хора -крале, принцове се возят в Лексус. Пълните комплексари в германски анти-премиуми.