IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo разкри нов V8 състезателен двигател

Компанията ще участва В шампионата за туристически автомобили V8 Supercars

Volvo разкри нов V8 състезателен двигател

След като загатнаха за плана си през септември, специалистите от тунинг дивизията на Volvo – Polestar, разкриха точните спецификации на новия си 5.0-литров V8 мотор, който ще използват в състезателния автомобил Volvo S60. Именно с него компанията ще участва в шампионата за туристически автомобили V8 Supercars.
Volvo разкри нов V8 състезателен двигател
Агрегатът е базиран на 4.4-литровия V8 блок, който Volvo използва в S80 и XC90. Инженерите са заложили някои промени в алуминиевата основа, подменили са цилиндровите глави (също алуминиево) и са инсталирали осем индивидуални дросела. В крайна сметка, двигателят вече работи при степен на сгъстяване от 10:1, а мощността му достига 650 к.с. и 660 Нм максимален въртящ момент.
Volvo разкри нов V8 състезателен двигател
Според шефа на двигателния отдел на Polestar – Матиас Евенсон: „Точно както при двигателите за уличните ни коли, основната ни цел беше колата да е приятна за каране, но да разполага с мощност, когато това е нужно. За нас бе предизвикателство да постигнем оптималната комбинация от мощност, издръжливост, икономичност и гъвкавост. Фабричните двигатели на Volvo винаги са добра основа и този тук не прави изключение.“
Volvo разкри нов V8 състезателен двигател
Състезателното Volvo S60 ще излезе на пистата на 15 февруари, когато ще се проведат предсезонните тестове. Първото състезание от шампионата ще се проведе в Аделаида, Австралия в края на месеца.

Снимки: Polestar

0 от 500