IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Норвегия купуваш Tesla S и ти дават пари

Данъчните облекчения за модела надвишиха цената му

В Норвегия купуваш Tesla S и ти дават пари

Норвегия се счита за рай за електромобилите, въпреки суровия си климат. Основната причина за това са правителствените субсидии, които се отпускат на купувачите на возила с батерии.
В Норвегия купуваш Tesla S и ти дават пари
Затова и никак не е чудно, че американската компания Tesla започна европейските продажби на седана си Model S именно от тази държава. Луксозният модел е на цената на ново Porsche, но всъщност излиза двойно по-евтино. Изданието International Business Times съобщава, че данъчните облекчения, давани от държавата при покупка на Model S, вече надвишават неговата стойност в Норвегия.

Данъчната отстъпка, която ползват норвежците, ако станат собственици на електрическия седан, е достигнала 135 000 долара. Така електромобилът излиза само 112 000 долара. Но ако беше с бензинов двигател, цената му щеше да бъде около 250 000 долара. Не случайно Tesla S стана най-продаваната кола в Норвегия през септември - не най-продаваният електромобил, а най-продаваната кола за месеца.

Собствениците на електромобили не само получават значителна помощ от правителството, но и напълно легално използват отделните платна, предназначени за градския транспорт. Освен това имат право на безплатно паркиране и на сериозни отстъпки при плащането на пътния данък. Всичко това е уредено до 2017 г., след което правителството на Норвегия ще реши дали да продължи по същия начин.

Любопитното обаче е, че всички тези инициативи са започнали през 2011 г., когато в страната са се продавали далеч по-евтини електромобили - Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV, както и компактните Think и Buddy, които са местно производство. Tesla Model S се появи на пазара едва през август тази година.

Снимка: Tesla
 

Тагове: model tesla s
0 от 500
  • #33
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 10 години )
    За това ти написах "ИСКАЛИ СА ДА КАЖАТ". Няма цена по света на Тесла S 247к$, освен в Сингапур например. В САШ цената е от 90 до към 115 к$.
  • #32
    7 rate up comment 1 rate down comment
    хи-хи от Д-р. Ливайн ( преди 10 години )
    "Няма в света друго предаване за автомобили с такава огромна популярност и сх многомилионна аудитория като Top Gear!" Най-гледаото пердаване в СВЕТА Е... TOPSHOP, EUROSHOP и култовите реплики на доктор Ливайн: "Излекувал съм МИЛИОНИ хора с моите магнитни наколенки..." Между другото този артист едва ли има живи набори, ама тва е друга тема... Между най-гледаното и най-доброто може и да има някаква разлика... все пак.
  • #31
    4 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Male maiko kolko maka ima v BG selata.Ne bili 4uvali za top gear,CRV mi hvaliat maikoooo mila.4oveka vi kazva,4e izbrali RRS za SUV na godinato toi namesva niakakva hondi4ka sred majete.Alooo RRS zapo4va ot 120 hilki i stiga do 210.Alooooo zemiata vika selo mitli4ina
  • #30
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Slavo ( преди 10 години )
    Top gear е същото нещо както *** bild! Популярни са в селата Левочево и Карлуково! До там! Тези хора, които ги четат и гледат са в "отвъдното" и не могат да кажат колко CZK или PLN струва *** BILD В Чехия или Полша, тея *** не се продават в тези земи! Същото е и с Top gear... Коя полска кабеларка го излъчва? КОЯ? Кой ще ги чете или гледа тези парцали, докато живее на границата с гИРМАНЦИТЕ?
  • #29
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Точно Top Gear обявиха McLaren F1 за най-добра спортна кола произвеждана някога!!!
  • #28
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Тия пък Top Gear, кой ги гледа въобще?Ти пък да не си паднал от Марс, а?! Няма в света друго предаване за автомобили с такава огромна популярност и сх многомилионна аудитория като Top Gear! Винаги са точни в оценките си и стях се съобразяват дори световни производители на коли! Въпреки, че като англичани понякога дават преднина на английски марки коли, но за да признаят немски автомобил ( Порше) за върха на автомобилостроенето, значи Порше са далееч пред останалите и са недостижими на върха!
  • #27
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Kolko sme nazad samo se vodim v europeiskiat saiuz! :(
  • #26
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Тия пък Top Gear, кой ги гледа въобще? Международната награда за СУВ на 2013 е за Хонда ЦРВ!!!
  • #25
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Nagradata SUV 2013 polu4i Range Rover Sport
  • #24
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Za hot hach nagradata zamina za Germania.Pobediteliat e Golf 7 GTI