IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ателието Bertone е пред банкрут

Турски бизнесмени искат да го купят, предлагат 2 млн. евро

Ателието Bertone е пред банкрут

Едно от най-знаменитите италиански ателиета за автомобилен дизайн – Bertone, е пред фалит, съобщи изданието Carscoops. Компанията е получила съдебно разпореждане, като разполага със 120 дни (4 месеца), за да оправи финансовото си положение. Италианците търсят инвеститор и вече имат предложение от турски бизнесмени.
Ателието Bertone е пред банкрут
Bertone Nuccio - един от последните концепти на студиото

Положението на Bertone се влоши по време на световната финансова криза от 2008 г. Количеството поръчки рязко спадна и в края на 2009 г. компанията бе принудена да продаде своя бизнес за производство на автомобили на Fiat, включително завода в Торино, където в момента се изграждат Maserati Ghibli и Quattroporte.

За да стабилизира положението си и да компенсира загубите, ръководството на компанията създаде отделно подразделение - Bertone Workshop, което трябваше да прави уникални и ексклузивни модели за много богати клиенти. И тук обаче ателието се сблъска с липсата на поръчки и по информация на в. La Repubblica от началото на тази година не е плащало заплати на служителите си. Те от своя страна на няколко пъти са стачкували.

В крайна сметка се стигна до съд и той е назначил служебно лице, което ще следи за работата в Bertone през следващите 4 месеца. Дотогава компанията трябва да намери инвеститори или купувач, като вече има предложение от турски бизнесмени. Те са готови да купят фирмата срещу 2 млн. евро. Ако това стане, съдът ще започне процедура за фалит на компанията и за смяна на собственика. Тази крачка ще позволи на всички 165 служители да запазят работните си места.

Тагове: bertone
0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Жалко много жалко! След итал дизайн и бертоне бере душа ,но по-лошото е ,че това реално олицетворява положението на италианската икономика и индустрия. В новините чуваме само захаросаните версии за пред публика що се отнася до ЕС ,но стачките бунтовете и все по-свеващите се пазари се отчитат бегло бегло. Реално от целия ЕС само Германия се държи стабилно над водата останалите мъждукат.
  • #1
    27 rate up comment 7 rate down comment
    Георги ( преди 10 години )
    От VW нямат нужда от дизайнери, те толкова еднакви, както по междуси - така и между поколенията, че е нерентабилно да държат на щат хора с идеи !!!