IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещите модели на McLaren с чистачки от изтребител

Британците пращат настоящите устройства в историята

Бъдещите модели на McLaren с чистачки от изтребител

Бъдещите модели на компанията McLaren Automotive ще се лишат от стандартните автомобилни чистачки, които ще бъдат заменени от специално ултразвуково устройство. Това разкри в. The Sunday Times, който цитира главния дизайнер на британската марка Франк Стивънсън.
Бъдещите модели на McLaren с чистачки от изтребител
McLaren P1 е последният модел на британците със стандартни чистачки
. Снимка: McLaren

Новото устройство в момента се използва от изтребителите и защитава стъклата на техните пилотски кабини от заледяване. То издава ултразвуков импулс с честота 30 килохерца, който направо „издухва” от стъклото калта, водата, насекомите или други неща, които могат да го замърсят. Същият принцип се използва и в стоматологията за изчистване на зъбния камък.

Дизайнерът е на мнение, че новата система за почистване на предното стъкло ще помогне и за намаляването на теглото на автомобилите, тъй като тя не се нуждае от никаква механична система, която да я управлява. Освен това тя ще увеличи обзора на водача и ще подобри икономията на гориво и аеродинамиката. Колко ще струва това нововъведение обаче не се споменава.

Тагове: mclaren automotive
0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кондю Фондю ( преди 10 години )
    Георги - ти и KLASIKA сте администраторите, нали?По колко пари ви плащат за статия? Стигат ли ви да се изхраните?
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    Когато работиш в такава специализирана медия би трябвало да имаш поне елементарни технически познания! Да не говорим, че единствено и множествено число са познания по български език, които един журналист задължително трябва да притежава! Като не разбираш от нещо как може да пишеш за него!? Аз съм инженер и не бих се наел да коментирам, камо ли да обяснявам плетки, китки и фризури например. Не може човек без технически познания да прави обяснения по технически теми.
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Георги ( преди 10 години )
    Ех че сте чувствителни, не разбрахте смисъла на новината ли? Не разбрахте как ще работи системата ли? Или е по важно да покажете, че имате познания в областта и трябвало да бъде в множествено число, всеки има познания в дадена област. Според вас може ли журналиста да е вещ във всичко и винаги да се изказва абсолютно точно. И аз виждам много 3D визуализации които наричат снимки или photoshop-и ама не правя забележки, защото на читателя му е през оная работа как точно се нарича.
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    До предния: expert има предвид единственото число, което е използвано - импулс вместо импулсИ. Един импулс не може да постигне този ефект на почистване.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до "expert&quot ( преди 10 години )
    "Дължината на импулса" е периода (Т),а честота е равна на 1/Т .Май в случая невежата си ти.
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    expert ( преди 10 години )
    "ултразвуков импулс с честота 30 килохерца" отново стана веселба с невежеството на ***. Импулсът има дължина и амплитуда, но честота няма, защото е само един. Ей, аман от *** гъдулки в този сайт!
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Тук се вижда http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Defense.gov_News_Photo_110413-N-1004S-222_-_Airman_Steven_Gardner_assigned_to_Strike_Fighter_Squadron_154_cleans_the_cockpit_window_of_an_F_A-18F_Super_Hornet_aboard_the_aircraft_carrier.jpg
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    При изтребителите стъклото изобщо не е малко - така изглежда заради по-голямото тяло на самолета.
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Любопитен ( преди 10 години )
    Идеята е готина.Честотата е висока, но ми е интересно как ще се отрази на стъкло с такава площ. При изтребителите площта на стъклото е значително по-малка. А при евентуална, дори минимална пукнатина от камъче?
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    Анонимен, не тежестта на чистачката, а на механизма се спестява - моторче, рамена... сигурно имат 4-5 кг. Не са много, по-скоро при скоростите с които може да се движи тази кола от значение е аеродинамичното съпротивление, което оказва чистачката или влошаването на оптекаемостта. Triforce, какво толкова страшно има в 30кХц!? Теоретично могат да се чуват до 22кХц. 30 са от същия порядък, а не съм чул някой да е умрял от високи звукови честоти.