IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford тества автономен хибрид

Компанията предвижда да пусне модела през 2025 г.

Ford тества автономен хибрид

Компанията Ford съвместно с Университета на Мичиган започна изпитания на автомобили със система за автономно управление. Производителят съобщи, че подобен модел може да бъде пуснат на пазара през 2025 г.
Ford тества автономен хибрид
Прототипите с автопилот са построени на базата на модела Fusion с хибридно задвижване. При разработката на системите с автопилот във Ford са използвали данните, получени в рамките на проекта VIRTEX. Това е специален симулатор, който изучава възможностите за взаимодействие между шофьора и автопилота при едновременно управление на автомобила.
Ford тества автономен хибрид
В оборудването, използвано от автопилота на Ford, влиза оптически далекомер LIDAR. Той използва светлинен лъч на същия принцип, на който делфините изпускат звукови вълни – те се отразяват в обектите и се връщат обратно, като помагат на животните да се ориентират в пространството. LIDAR скандира пътя на разстояние до 60 метра и „рисува” триизмерна картина на обкръжаващата среда. Сензорите фиксират всички статични и движещи се обекти, сред които са останалите автомобили, велосипедистите и пешеходците. Системата дори различава малка животинка, излязла на пътя.
Ford тества автономен хибрид
Ford тества автономен хибрид
Ford тества автономен хибрид
„Хибридният Ford Fusion с автопилот представлява нашето виждане как трябва да бъде устроено пътното движение в бъдещето – заяви изпълнителният директор на компанията Бил Форд. – Ние вярваме, че автомобилите ще могат да се придвижват автономно, като си контактуват както помежду си, така и с обкръжаващия ги свят. Това ще направи движението по пътищата по-безопасно, ще намали задръстванията и ще намали замърсяването на околната среда”.

Снимки: Ford
 

0 от 500