IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германците обявиха Logan за най-ненадеждния автомобил

В първата тройка по неизправности са още Fiat Panda и Citroen C4

Германците обявиха Logan за най-ненадеждния автомобил

Германското издание Autobild и агенцията за техническа инспекция в Германия (TUV) проведоха свое изследване, в рамките на което бяха обявени най-ненадеждните автомобили втора ръка. Моделите са разделени на три възрастови групи, като във всяка от тях в Топ 3 по количество повреди попада Dacia Logan.
Германците обявиха Logan за най-ненадеждния автомобил
Logan от 2009 г. Снимка: Dacia

Резултатите са основани на почти 8 милиона технически експертизи на автомобили, проведени от юли 2012 до юни 2013 г. Специалистите са обърнали внимание на 18 най-съществени повреди, като сред тях са неизправности в окачването и спирачките, в кормилния механизъм, светлините, а също така и изтичане на масло. Общо са били изследвани 217 различни модели и техните модификации.

Най-ненадеждните автомобили на 2-3 години

Модел                    Процент повреди    Среден пробег (км)

1. Dacia Logan    19,4%                           46 000
2. Fiat Panda        17,1%                           31 000
3. Citroen C4        16,6%                           41 000

Подобно е положението и при автомобилите до 4-5 години. В първа тройка отново са попаднали Dacia Logan и Citroen C4. Там е и представител на Fiat, но този път не е Panda, а товарният фургон Doblo.

Най-ненадеждните автомобили на 4-5 години

Модел                   Процент повреди    Среден пробег (км)

1. Dacia Logan    28,9%                          79 000
2. Citroen C4        25,5%                          70 000
3. Fiat Doblo         25,3%                          79 000

Dacia Logan е в тройката и при най-ненадеждните автомобили модели на възраст на 6-7 години. Тук обаче той е отстъпил "лидерската" си позиция на американския Chrysler PT Cruiser, който е показал резултат от 37,7 процента.

Най-ненадеждните автомобили на 6-7 години

Модел                               Процент повреди    Среден пробег (км)

1. Chrysler PT Cruiser    37,7%                          83 000
2. Fiat Doblo                     33,9%                          103 000
3. Dacia Logan                33,8%                           83 000
Германците обявиха Logan за най-ненадеждния автомобил
Meriva от 2011 г. Снимка: Opel

На базата на същото изследване германците излъчват и най-надеждните автомобили, отново подредени в същите категории.

Най-добър модел на възраст 2-3 години е Opel Meriva - само 4,2 процента от представителите на компактния ван са показали сериозни дефекти. След него са са два компактни модела - японските Mazda2 и Toyota iQ.

Най-надеждните модели на 2-3 години

Модел                 Процент повреди    Среден пробег (км)

1. Opel Meriva    4,2%                            29 000
2. Mazda2           4,6%                            32 000
3. Toyota iQ        4,8%                             30 000

Сред автомобилите на възраст от 4-5 години най-надеждна се оказва японската Toyota Prius, а също така и кросовърите Ford Kuga и Porsche Cayenne.

Най-надеждните автомобили на 4-5 години

Модел                             Процент повреди    Среден пробег (км)

1. Toyota Prius               7,3%                            36 000
2. Ford Kuga                   7,8%                            68 000
3. Porsche Cayenne     8,1%                            78 000

Във възрастовата категория "6-7 години" победител отново е Toyota Prius. При среден пробег от 89 000 км сериозни повреди при този модел са показали по-малко от 10 процента от неготите представители.

Най-надеждните автомобили на 6-7 години

Модел                  Процент повреди    Среден пробег (км)

1. Toyota Prius    9,9%                            89 000
2. Porsche 911    11,1%                         58 000
3. Mazda2             8,1%                           78 000

От изследването става ясно още, че средния процент на проявените дефекти се е повишил със 4,9 процента и достига 24,9 процента. Според експерти това се дължи и на факта, че през тази година TUV сериозно е повишила изискванията си към надеждността на автомобилите. Сред неизправностите, например, вече са включени и неправилно регулираните фарове.

В началото на 2013 г. аналогично изследване проведе и друга германска организация - Dekra. Тя обяви, че най-малко проблеми имат автомобилите от семейството Audi A4. След това се наредиха Mercedes-Benz C-Class и Volvo S80/V70.

Тагове: tüv dacia logan tuv
0 от 500
  • #78
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Еnzo ( преди 10 години )
    До "никога немско": Абсолютно си прав. Докато не прочетох коментара ти не можех да си обясня какво ме дразни в тази т.нар. класация. А то е следното - същите кръгли олиг*френи от АБ, преди няколко години класираха Фиат Панда на 8-мо място в продължителния си тест за надеждност, като обявиха за по-надежден Фиат само новото Браво, за което казаха:"Нито един Голф не се е представял толкова убедително в продължителния ни тест" Направо са жалки-поне като пишат идиотщини,да проверяват какво са писали
  • #77
    3 rate up comment 2 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    До "до: b.b." като гледам + и - май само ти не си ме разбрал. ;)И ако наистина караш Приус, това не говори много добре за каращите този модел.
  • #76
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до: DGD ( преди 10 години )
    За всичко си прав, само за Мазда 2 и IQ не разбрах. Искаш да кажеш, че у нас ги има, а в Европата не ли? Ако не е някаква шега, мога смело да кажа, че из Европата съм ги виждал доста. Е не чак толкова често, като Корса, Поло или Фиеста, но все пак се виждат тук-таме, най-вече в по-големите и богати градове. Особено IQ се кара от по-заможни хора,защото е доста скъп за класа си автомобил. Мазда и без това не е масова марка и е съвсем нормално да не е толкова много срещана.
  • #75
    2 rate up comment 0 rate down comment
    DGD ( преди 10 години )
    Само обърнете внимание на пазарния дял и ръста през последните няколко години в Европа на "най-ненадеждните" и обърнете много специално внимание на същия показател за Европа от "най-надеждните" Отварям скоба за Приуса, който е прекрасен автомобил, но в мига в който немеца реши, че е конглокент на нещо родно бързо ще премине в категорията "ненадежден". А горките Мазда 2 и IQ, може да обиколите цяла Европа и да не видите такава кола с изключение на България.
  • #74
    1 rate up comment 4 rate down comment
    до: b.b. ( преди 10 години )
    Опита се нещо да кажеш, но така и не се разбра какво. Пробвай пак и може да ти се получи! Казах ти какво карам, а ти нищо не каза по въпроса, освен да се правиш на ***. Всъщност, май няма нужда да се правиш...
  • #73
    7 rate up comment 1 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    На вас тинейджърите само "Ламбовци" са ви в главата! :)
  • #72
    9 rate up comment 1 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    "Карам Приус, защо?А ти какво караш? Бентли, Бугати, Ламбо или нещо друго по-така?" :)) Още по-така карам - космически параход карам, но като ти гледам изказването не сте стигнали до този урок в училище - що е то параход. ;)
  • #71
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Mein Got du bist Arschloch Germany!
  • #70
    16 rate up comment 4 rate down comment
    никога немско ( преди 10 години )
    Тъпите шваби за пореден път се доказват като най-големите мошеници.С удари под кръста и подмолни методи, гледат да разкарат конКУРенцията.Докато Логан не им бъркаше сметките го класираха на 16 място в продължителният тест на АБ.Сега обаче, когато сериозно взе да отхапва от баницата на ВАГонетките и моментално смениха позицията и го изкараха най-калпав.Точно заради лъжите и безкруполните методи намразих АБ, всичко немско и най-вече колите им.
  • #69
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Cenitell ( преди 10 години )
    Колко ли сегашни и бъдещи собственици на Дачия се радват, че марката няма (не прави) т.н. сервизни акции?А колко пък именно затова се тревожат?