IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци предлагат $1.63 млрд. за 1/3 от PSA Peugeot Citroen

Компанията DongFeng и сега е един от основните партньори на французите

Китайци предлагат $1.63 млрд. за 1/3 от PSA Peugeot Citroen

Китайци предлагат $1.63 млрд. за 1/3 от PSA Peugeot Citroen
Китайската компания DongFeng иска да стане един от основните акционери в групата PSA Peugeot Citroen, съобщава изданието China Daily. Според информация фирмата от КНР е готова да плати 1.63 млрд. долара за 30 % от акциите на френския алианс.

Преговорите са в начален стадии, като и двете страни засега отказват всякакви коментари относно предстоящата сделка.

Към момента PSA Peugeot Citroen има партньорски отношения с DongFeng. Компаниите съвместно произвеждат автомобили на двете френски марки за китайския пазар.

От информацията не става ясно кои точно акции може да закупи DongFeng. По-рано бе съобщено, че семейство Пежо, което притежава 25.4 % от ценните книжа и 38.1 % от акциите на френската група, даващи право на глас, има намерение да продаде своите активи на General Motors. Американците обаче официално обявиха, че нямат интерес към подобна сделка и предпочетоха да инвестират в съществуващи вече проекти. Един от тях е създаването на компактен ван, разработен от Opel на платформа на PSA.

Резултатите от 2012 г. показват, че загубите на PSA Peugeot Citroen са достигнали рекордните 5 млрд евро. По-голяма част от тях са свързани с обезценяване на активите на автомобилните производители, които вече са едва 4.13 млрд. евро. За да подобри финансовото си състояние, френската група смята да затвори един от центровете си за разработки и изследвания.

Снимка: Ройтерс

0 от 500
  • #7
    34 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    В статията не става на въпрос за внос от китай а ПСА да си продават стоката там. То е написано в статията те си имат политическа игра от сумати и време а сега успеят ли да се хванат за Китай нали се сещате че хващат и Иран който пак не е нещо. А за САЩ и Китай дали на 18 октомври може да видим разширяване на китай :D Четох някъде че Китай е започнал да изкупва външния дълг на Сащ който е май бая
  • #6
    36 rate up comment 8 rate down comment
    Лудория ( преди 10 години )
    бъчваря, и аз наскоро четох Богомил Райнов и бях доста изненадан от нещата, които е писал преди толкова много години.
  • #5
    37 rate up comment 9 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    Още преди 40 години Богомил Райнов в свята поредица от книги "Няма нищо по-хубаво от лошото време", един негов герой от ЦРУ - Сеймур спомена за заплахата - жълтите от Китай. Тогава ми изглеждаше малко пресилено, но не и лишено от смисъл. Е, сега виждаме какво е имал предвид, макар вече да не е между живите. Аз съм за цялостна забрана китайски стоки да се продават на българския пазар. От това печели само Китай, а ние губим ужасно!
  • #4
    38 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    На Рено не им трябва да цоцат, въпреки че заради лошото състояние на европейския пазар и на тях им паднаха продажбите, продажбите на Дачия Лада и Нисан са повече от добри, с други думи тоя концерн, за разлика от пежо не разчита само на китайския и френския пазар и точно това ги спасява
  • #3
    35 rate up comment 18 rate down comment
    ku4e ( преди 10 години )
    kakvi melesi 6te stanat tezi psa ,nemislimo 6te se zatriqt i s opel barabar :D
  • #2
    38 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Това явно я някакъв вид игра щом са толкова дългогодишни партньори какъв проблема. Просто сега като сключат сделката ще се продават по лесно пежо и ситроен в китай и можем да очаква да има рали китай включено в календара на WRC :)
  • #1
    38 rate up comment 16 rate down comment
    Дошо ( преди 10 години )
    Теа явно са луди.