IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България е на 129-о място по пътища в света

Вижте държавите с най-добрите и най-лошите пътища в света

България е на 129-о място по пътища в света

Качеството на пътищата в България заема 129-о място в света. Това обявиха експертите от Световния икономически форум в своя отчет за глобална конкурентоспособност на държавите (2012-2013 г.), който бе официално публикуван.
България е на 129-о място по пътища в света
Оценени са пътищата в общо 144 държави, като България има оценка 2.5. Със същата са още Мадагаскар, Коста Рика, Парагвай, Киргизстан и Босна и Херцеговина. Непосредствено преди нас с оценка 2.6 са Буркина Фасо, Колумбия, Венецуела и Непал.

Последното място в тази класация е за Молдова с 1.5. С оценка под 2.0 са още Румъния - 1.9 и Хаити - 1.8. Преди нас обаче са Хърватия - 29-о място (оценка 5.0), Албания - 59-о (4.2) и Македония - 108-мо (3.0).

Според експертите най-хубави са пътищата във Франция - 6.5, следват ОАЕ и Сингапур със същата оценка. В първата десетка са още Португалия, Оман и Швейцария - по 6.3, Австрия и Хонконг - по 6.2, както и Финландия и Германия - по 6.1. САЩ и Китай заемат съответно 20-о и 21-ро място с по 5.7.

Има оценка и за обща инфраструктура, където България е на 115-о място с оценка 3.3. Толкова са получили още Габон и Молдова, а с 3.4 са Уганда, Перу и Аржентина.

Зад нас - с бал 3.2, са Малави, Нигерия, Боливия, Виетнам и Сърбия. Комшиите ни от Румъния са 132-ри с 2.8 От другите държави близо до България - Хърватия е 38-а с 5.2, а Македония - 91-ра с 3.7.

Лидер по инфраструктура е Швейцария с 6.6, следвана от Сингапур, Финландия, Хонконг - по 6.5, Франция, ОАЕ - по 6.4, Исландия и Австрия - по 6.3, Германия и Холандия - по 6.2, и др.

Преди година България заемаше 135 място по качество на пътищата. В класацията тогава участваха 139 страни.

Снимка: southdacola

Качество на пътищата / Средната стойност (4)
България е на 129-о място по пътища в света
Качество на цялостната инфраструктура /  Средната стойност (4.3)
България е на 129-о място по пътища в света

0 от 500
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Един ( преди 11 години )
    Нямам идея какво коментирате, но защо не видите пътищата (или поне това, което е останало от тях) на северозапада и тогава да говорим колко сме добре...?
  • #27
    1 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 11 години )
    mi to samo s rqzane na lenti4ki po TV ne stava! trqbva i akul! samo s rehabilitaciq nema da se mine! puti6tata ni sa kato sled voina!
  • #26
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    thegangstagentle, че за какъв *** ходиш в Швейцария,като за и от Мюнхен не се минава през Шоколадите,а и от Мюнхен се взема седмична винетка и си ти , до тука.....нещо не ти се вързва работата
  • #25
    3 rate up comment 3 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 11 години )
    До Пепи. Колега, сигурен съм, че и на мутрите и политиците ни с Майбахове и Ролсове им тресе в България.
  • #24
    12 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    Та не е само да строим пътища. Тия пътища трябва да имат поне малко гаранция и поддръжка след това. да не говорим, че е пестено от съставки, за да се лапнат повече пари от фирмите,спечелили конглоксите. на всичко отгоре тия фирми предлагат най-малко пари, а политиците лапат като риба на въдица.Не го разбра това *** и това е.Не сме толкова богати, за да купуваме евтини неща.По-добре да направим 3 пъти по-малко пътища,но да издържат 20 години с поддръжка, отколкото 3 пъти повече с дупки на пролет
  • #23
    6 rate up comment 3 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    Абе тук наляха милиони за 203 години, преасфалтираха всичко с по 4 или 5 пласта асфалт, но петият пласт се оказа калпав и издържа само 3 месеца преди появата на първите дупки и преди разрушаването на асфалта като цяло. Кмета не прие пътя, ония пролетта уж закърпиха това онова, ама как да се закърпи 15 километра че и повече път. Още май не е приет тоя път, няма и да бъде приет, щото пък кмета отдавна е друг. Старият 30 годишен асфалт макар и на коловози, бе много по-гладък и без дупки.
  • #22
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    V nikakav slu4ai Albanskite patishta ne sa po dobri ot nashite,naprotiv po zle sa dori
  • #21
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Пепи ( преди 11 години )
    Иване + за ВиетнамИмаше специално предаване на Топ Гиър за Виетнам и пътищата им бяха много зле, а почти всички караха скутери и мотореткиЗа Албания знам от опит
  • #20
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Пепи към деганг... ( преди 11 години )
    c350 друса?Не че съм се возил в c350, но с еквивалентен модел на Лексус не се усещат почти дупките. Не ми се вярва Мерцедеса да има проблем
  • #19
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Иван ( преди 11 години )
    Не знам кой е правил тая класация, но е пълна глупост.Сложили Виетнам и Албания пред България.И в двете дървави съм работил по четири години и да кажеш че там има пътища е просто нахалство.