IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Путин ще се вози на германска „Чайка”

Новата лимузина на руския президент ще бъде на базата на сегашния Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard

Путин ще се вози на германска „Чайка”

Нови подробности за проекта на компанията ГАЗ, която трябва да създаде автомобили за управляващите в Русия, бяха разкрити от медиите в страната. Проектът носи името „Кортеж”, като освен официална лимузина, ще включва и придружаващи автомобили. Всички те ще бъдат върху базата на германски машини.
Путин ще се вози на германска „Чайка”
Бившата кола на съветския елит - "Чайка 13 ГАЗ". Снимка: ГАЗ


Самата лимузина, която е предназначена за Владимир Путин, ще бъде построена върху основата на сегашния автомобил на държавния глава - Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard. Освен нея ще бъдат произведени още 8 машини – една „Волга” на платформата на Bentley Mulsanne или Volkswagen Phaeton, четири всъдехода ГАЗ с шаси от Volkswagen Amarok и два минивана ГАЗел Next.

Инвестицията на целия проект е 1.1 млрд рубли (близо $37 млн.), като само стойността на новата „Чайка” ще бъде около 11 млн. ($370 000). Все още обаче не е ясно кой и как ще финансира проекта и дали германските компании, върху чиито автомобили ще бъдат построени новите коли на руската власт, ще участват в него.

За направата на бъдещите лимузини на руския елит се бори и компанията ЗИЛ, която си сътрудничи активно с фирмата за производство на спортни автомобили Марусия Моторс.
Путин ще се вози на германска „Чайка”
Проектът на ЗИЛ. Снимка: ЗИЛ

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Volanadjia ( преди 11 години )
    Нормално, ЗиЛ се оляха тоя път. Да се налеят толкова пари за проект и да се пръкне селски тунинг на съществуващ от 30 години модел е леко казано безобразие.
  • #6
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Germany ( преди 11 години )
    Бяла Чайка" е подарена на първата жена - космонавт Валентина Терешкова:До края на производствотона ГАЗ-13 "Чайка" били произведени 3179 автомобила.
  • #5
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Germany ( преди 11 години )
    В началото на 1956г били купени 2 американски автомобила - Packard Patrician и Packard Caribbean. Това били съвременни американски автомобили и конструкторите на ГАЗ и ЗИЛ съвместно с НАМИ започнали изучаването на тези образци. Това видимо е повлякло след себе си приликата на пуснатите по-късно в производство ЗИЛ-111 и ГАЗ-13 Чайка" с Пакард.
  • #4
    10 rate up comment 15 rate down comment
    dd ( преди 11 години )
    Klasika, Путин като види творението ти, ще те заточи в Сибир :) Не го приемай на серизно, майтап да става
  • #3
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Еб*ти добичетата.:)
  • #2
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    ste vzemesh nqkolko koli i ste gi nrapvish ujasni, za da moje glavata na naroda da se vozi v tqh... ruskata logika..
  • #1
    14 rate up comment 24 rate down comment
    ( преди 11 години )
    Не мога да разбера тези руснаци защо се мъчат с неща, които никога не са можели да правят? Да си добиват газ и да го пращат в Европа и това е!