IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всички нови автомобили ще викат 112 при катастрофа

Системата ще спасява до 2500 души годишно, убедени са евродепутатите

Всички нови автомобили ще викат 112 при катастрофа

До 2015 г. всички нови автомобили ще трябва да бъдат снабдени с устройства със системата eCall, които да сигнализират автоматично спасителните служби за пътни катастрофи, използвайки обществената система за спешни повиквания 112. Това заявиха евродепутатите в резолюция, приета във вторник.
След 3 г. автомобилите сами ще викат 112 при катастрофа
Системата ще позволи на спасителните служби да пристигат по-бързо, като по този начин ще бъдат спасявани човешки животи и ще намалее сериозността на нараняванията, се добавя в резолюцията. Системата eCall в превозното средство използва технология за спешни повиквания, базирана на телефон 112, за да предупреди автоматично службите за спешна помощ за местоположението на тежките пътнотранспортни произшествия.

Така може да бъдат спасени човешки животи и да се намали сериозността на нараняванията, като се даде възможност на квалифицирани и разполагащи с оборудване медицински лица да стигнат до местопроизшествието в рамките на първия "златен час" след инцидента, когато ползата от тяхната намеса е най-голяма. Системата може да спасява до 2500 човешки живота годишно и да намали тежестта на уврежданията от 10 до 15%, твърдят експерти.

Българската евродепутатка Антония Първанова бе докладчик за парламентарната група на АЛДЕ по темата. Пред вестник "Сега" тя изтъкна някои основни несъвършенства на предлаганата система eCall. Първанова настоява в бъдещото законодателно предложение на ЕК да се даде възможност на автомобилните производители да използват модерни методи и системи за пренасочването на обажданията еCall към спешния телефон 112, тъй като това би стимулирало иновациите и развитието в сектора.

Българският евродепутат също така призовава Комисията да гарантира, че всички държави-членки и оператори на мобилни мрежи ще реализират необходимите модернизации и технологични подобрения, за да осигурят възможността обажданията eCall да бъдат обработвани и пренасочвани ефективно от центровете за обслужване на повиквания.

Според нея несъвършенствата на системата 112 - неприети сигнали и неадекватна реакция на приети сигнали, ще се пренесат и върху eCall. Тя обаче поясни, че едно от предимствата на eCall е, че чрез 112 има възможност за обратна връзка с водача на автомобила, подал сигнал за инцидент. Така ще може да се реагира според степента на инцидента.

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    Ех, отхвърлиха ACTA, но ето, намериха начин да ни следят :) Скоро ще ни задължат и с една камера над главата на водача, снимаща километража. Така лека полека ще се знае всяка наша стъпка. Как така никой не се сети да протестира?
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Илиянски ( преди 11 години )
    Ама това не е толкова сложна система.Един GSМ модул, който да се задейства от датчика на въздушните възглавници.ЕЛЕМЕНТАРНО Е!!!Енвестиция за не повече от 100-150лв.Да не говорим че човек с елементарни елктропознания може сам да си го направи от стар телефон.Това трябва да се въведе като задължително на момента при всички автомобили,не само при новите след 2015
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Изобщо не е нужен ГПС използват се мобилните мрежи. Дори един човек да бъде спасен си заслужава, един познат преди 20г. извърча от пътя през ноща , правели ремонт на пътя, но не сложили зноци че пътя е в ремонт и изсипали един камион чакъл и си заминали, човека видял в последния момент купчината и не можал да реагира и купчината като рампа го изстрелва извън пътя, цяла вечер е лежал в колата със счупен гръбнак и не можел да излезе, чак на другия ден го открили но било късно и остава в количка.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Шишо Бакшишо ( преди 11 години )
    Wane, това не е задължително условие. И в момента като се обадиш на 112 те локализират чрез мобилната мрежа.А колко адекватно могат да реагират лелките на спешния телен е съвсем друга бира!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Wane ( преди 11 години )
    Значи всяка кола ще има и GPS. Технически не се кефя на безкрайните теории за конспирации, ама това всяка кола да може да бъде проследена леко ми напомня на Big Brother
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Те за това сега като звънне някоя кола в нашето 112 се чудат кой се базика с тях ... Белким се понаучат 1во службите да си говорят с коли :)