IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault-Nissan поема контрола върху АвтоВаз

Renault ще инвестира в смесеното дружество през следващите 2 години 300 млн. долара, а Nissan – 450 млн. долара.

Renault-Nissan поема контрола върху АвтоВаз

Renault-Nissan поема контрола върху АвтоВазАлиансът Renault-Nissan се споразумя да увеличи дела си АвтоВаз, собственик на марката Lada, като ще поеме контрола върху най-големия руски автопроизводител, съобщи ВВС.

Партньорите във френско-японския съюз се надяват, че сделката ще доведе до по-близко сътрудничество между трите компании и ще реализира значителни икономии.

В рамките на споразумението автомобили Renault и Nissan може да бъдат произвеждани заедно с модели на Lada в завода в руския град Толиати.


Сделката трябва да бъде приключена до 2014 г. Меморандум за разбирателство в този смисъл бе подписан в Париж четири години, след като Renault за първи път придоби дял от 25% в АвтоВаз.

Сделката е оформена като смесено дружество между Renault-Nissan и руската държавна компания Ростехнологии. В него френско-японското обединение ще притежава 67,13%, а то на свой ред държи 74,5% от АвтоВаз.

Renault ще инвестира в смесеното дружество през следващите 2 години 300 млн. долара, а Nissan – 450 млн. долара.

„Днешният меморандум е поредната стъпка в едно разширяващо се сътрудничество, което ще подпомогне за модернизирането на руската автомобилна индустрия“, заяви Карлос Госн, главен изпълнителен директор на Renault-Nissan.

През миналия месец благодарение на инвестиция от 400 млн. евро в завода в Толиати бе открита нова производствена линия. Трите компании са си поставили за цел да сглобяват в него 1,6 млн. автомобила годишно, което го нарежда сред най-големите производствени автозаводи в света.

Обединението Renault-Nissan, сформирано чрез взаимна размяна на акции, е на четвърто място по брой произведени автомобили в света. Renault притежава дял от 43,4% в Nissan, докато японският автопроизводител е собственик на едва 15% от акциите на френската компания.

Госн успя да сключи и няколко споразумения за сътрудничество с Daimler, германският производител на Mercedes.

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Тагове: renault-nissan
0 от 500
  • #5
    10 rate up comment 7 rate down comment
    chavv ( преди 11 години )
    Русия и бившия СССР со огромен пазар все още не достигнал насищане. В перспектива може да стане пазар съизмерим с Германия и Англия взети заедно или САЩ - като брой продажби ако не като сума пари.Освен това като структура е близък до БРИСК страните и Китай (комбинация от евтини практични коли и супер скъпи престижни лимузини, по-малко "среден клас")
  • #4
    4 rate up comment 11 rate down comment
    /// ( преди 11 години )
    Гръмнало , че ги събрало!!!
  • #3
    17 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен 101 ( преди 11 години )
    То Renault и Nissan може да инвестират по-малко от Fiat в Сърбия, ама дайте да ги сравним с инвестицията в село Баховица!
  • #2
    6 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Investiciata na FIAT v Sarbia e 1,2miliarda $,za novia im zavod Ren/Nis. sa se "skasali" s tiahnata investicia!!!
  • #1
    32 rate up comment 5 rate down comment
    Учтивият Лос ( преди 11 години )
    Май скоро пак ще караме лади :)