IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi придоби Ducati

Концернът VW вече има в портфолиото си и мотоциклетна марка.

Audi придоби Ducati

Навръх 75-ия рожден ден на председателя на надзорния съвет на Volkswagen Фердинанд Пиех най-големият автомобилен концерн на Европа, чрез своята дъщерна компания Audi, придоби италианския производител на мотоциклети Ducati.

С това Ducati става първата мотоциклетна марка в портфолиото на VW. След бранда за спортни автомобили Lamborghini и дизайнерската марка Giugiaro това е третата компания, която VW придобива в Италия чрез Audi.
Audi придоби Ducati
Експерти от бранша обаче се съмняват доколко спешното придобиване на спортната марка пасва в стратегията на VW, който през следващите няколко години иска да стане най-големият автомобилен производител в световен мащаб.

Ducati по-скоро е скъпо хоби на обсебения от мотоциклетите Пиех (75-годишния австриец не пропуска възможност да яхне своя мотоциклет - Ducati с мощност 180 к.с.), отколкото смислено допълнение към концерна с многото марки. Но все пак и представителите на служителите в Надзорния съвет също гласуваха за сделката вчера вечерта.

„Разбира се, имаше и критични въпроси“, казва шефът на синдиката на работниците в Audi Петер Мош, който е в Надзорния съвет и на VW, и на Audi, пред Süddeutsche Zeitung. „Но стигнахме до решението, че Ducati подхожда добре на Audi. Все пак и двата бранда са премуим.“

В действителност през миналата година с продадени 42 000 мотоциклета Ducati е реализирала оборот от 500 млн. евро. Моторите с марката Ducati, които заради цвета си в Италия са наричани „le Rosse“ (червените - бел. ред.), са считани неслучайно в бранша за Ferrari сред мотоциклетите.

Официално производителят не назовава цена за сделката, но зад кулисите се говори за 860 млн. евро, които германците са предложили на базираната в Болоня италианска компания. Сега от VW се очаква да се конкурира с мотоциклетите на BMW и Husqvarna.

Още новини от Investor.bg

Тагове: ducati audi
0 от 500
  • #14
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до Анонимен ( преди 11 години )
    България е в трагично положение заради такива като тебе, които вместо да работят, само "мразят" по форумите...Боли ги шнура собствениците на VW за твоето мнение...
  • #13
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Аз не плюя немското, напротив харесвам немските коли, но мразя само ФГ. А причините за това не са никак малко. Като започна от лошото качество и високите цени и стигна до наглото шофиране на техните собственици и приключа с трагикомичните 'дневни светлини' тип свалих ги от елхата и ги сложих на колата. Аа и тракащите дизелаци и комби-спортните им модели, еднаквите фарове и форми на цялата гама. Май САМО това ме дразни в тези коли.
  • #12
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Очакваме първия мотор с лампички!
  • #11
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Добре че са VW, за да знаем как НЕ трябва да 'мирише' един автомобил!
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Такава е съдбата(Дукати)на всички бутикови фирми, които рискуваха и загубиха поради ограничения "бутиков" брой на клиентите си.Но така пък Дукатище възкръсне, а и Ауди да взаимстват от хубавия му дизайн. Да са първите, гледали и копирали от мотоциклет :)
  • #9
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Volanadjia ( преди 11 години )
    Не мога да разбера какво е това диво плюене по немските марки и Фолксваген груп. При такова разнообразие в автомобилният свят всеки ако има възможност е свободен да си купи каквото поиска. Но по отношение на немското наистина се плюе твърде много. Аз лично влизам да науча нещо, но като видя коментарите...стегнете се бе колеги!
  • #8
    10 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    RIP Ducati
  • #7
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Batito ( преди 11 години )
    Тяхната извънземна платформа става ли за мотоциклети?
  • #6
    13 rate up comment 5 rate down comment
    бавареца ( преди 11 години )
    говорите пълни глупости. добре че бяха ФВ груп да се радваме на бентлита и ламборгинита - иначе разни умници като вас , но с много пари щяха да ги съсипят.да не говорим че съживиха аутоиндустрията в испания и чехия. а и не само там. Пиех ме кефи - играе си добре картите. и ще ме кефи като ида до Порше-софия-Запад да видя освен прекрасни коли и прекрасни мотори.
  • #5
    13 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 11 години )
    Жалко!!! На къде отива този свят !? Нищо против VW и Audi, но немското да си е немско, а италианското ........