IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да свалиш от цената на автомобил на старо

Няколко съвета, които помагат при пазарлък с продавача

Как да свалиш от цената на автомобил на старо

Търговията с автомобил си е занаят, който не всеки владее. За него също си трябва талант, но практиката показва, че всеки може да се спазари за по-ниска цена, стига за знае как да го направи. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да получите отстъпка за автомобила, който сте харесали.

Първо трябва да уточним, че в случая не става дума за кола, която искате да купите евтино и веднага след това да препродадете. В този случай идеята е постигане на възможно най-ниска цена, без да се обръща особено внимание на най-важното – състоянието на автомобила.

СЕГА И ВЕДНАГА

Един от най-добрите способи за сваляне на цената е да пристигнете на огледа с парите в джоба. Така показвате, че сте готови да купите автомобила веднага, с което оказвате сериозен натиск върху продавача. За него ще е далеч по-лесно да направи отстъпка от цената, отколкото да показва колата още седмица или дори месец.

В същото време подобна позиция е изгодна и за купувача, тъй като добрите автомобили се продават бързо. И ако мислите прекалено дълго, колата просто изчезва от пазара. В такива ситуации едва ли някой ще ви чака да се съветвате с жена си или да търсите пари назаем.

Ако не носите цялата сума, оставете капаро на продавача и се разберете да платите останалата част на следващия ден, например. Задължително обаче сключете договор, за да не останете с пръст в устата, тъй като някой може да ви изпревари.

ПЪЛНА ДИАГНОСТИКА

Всеки автомобил втора ръка има някакви недостатъци, от които купувачът съответно може да се възползва. За целта просто трябва да закарате колата в сервиз, където да платите за оглед и диагностика, и съответно да получите детайлна информация за нейното състояние.

Подобен подход, първо, ще ви даде аргументи за смъкване на цената и второ – ще покаже на продавача, че сте сериозен купувач, тъй като вече сте похарчили някаква сума за оглед в сервиза. Впрочем, същата този сума, също може да бъде смъкната от цената при евентуална сделка.

СБЛИЖАВАНЕ С ПРОДАВАЧА

01-5

Мнозина пренебрегват този способ, но той често работи, при това отлично. Просто се усмихвайте, не се заяждайте, не се пазарете и бъдете доброжелателни. Поговорете с продавача, разкажете му за себе си и се опитайте да установите някаква връзка. Може да се окаже, че вие по някакъв начин можете да бъдете полезен на този човек. Колкото и да е странно, човешкото отношение често помага.

ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК

Ако разполагате със свой близък човек в автосалон, който продава употребявани автомобили, определено шансовете да попаднете на добра кола на изгодна цена са доста големи. В тези салона обикновено колите се купуват на по-ниска цена, а се продават на по-висока. А най-добрите автомобили често отиват за най-близките – служители в салона, роднини, приятели или добри клиенти.

В подобни случаи няма нужда да давате пари за диагностика, тъй като вашият човек ще е наясно с автомобила. Освен това, в подобни случаи продавачът е наясно, че сте готов да купите съответната кола веднага и това също ви помага да постигане на по-изгодна цена.

ДИРЕКТЕН ВЪПРОС

Понякога директният подход е най-удачен. Попитайте човека направо „За колко сте готов да продадете автомобила!” Подобен въпрос понякога действа обезкуражаващо и може да ви бъде от полза. Просто, продавачът има винаги някаква психологическа бариера, под която няма да падне. И няма никакъв смисъл от пазарене, ако просто го попитате и купите колата на посочената цена. Не е изключено тя дори да е под бариерата, която вие самият сте си поставил.

 

0 от 500