fallback

Защо е опасно да карате зад камион на минимално разстояние?

Негативните последици са много повече от положителното влияние

Немалко возачи на моторни превозни средства знаят, че когато управлявате автомобила си плътно зад голям камион, то въздушното съпротивление на вашата кола е по-малко и така автомобилът ви харчи по-малко гориво за преодоляването му. Тези икономии обаче могат да струват скъпо на собствениците на автомобили, защото шофирането зад камион заплашва от счупване на ветроупорното стъкло и от появата на малки язви по боята на каросерията.

Движението по пътя зад камион на минимално разстояние е опасно поради факта, че от гумите на камиона непрекъснато изхвърчат малки камъчета, които повреждат лаковото покритие на колата, къде впоследствие трайно се настанява ръждата.

По-лошото е обаче, че тези камъчета могат да счупят предното стъкло. Освен това водачът не вижда навреме дупките на пътя и много по-лесно попада в тях, а не е изключено и падане на товар от камиона и липса на време за реагиране.

Поради всички тези причини, когато се движите зад камион на малко разстояние, то трябва да бъдете особено внимателни и при първа възможност да го изпреварите или ако това е невъзможно, да увеличите дистанцията си от него. И още веднъж ще кажем - не мислете за икономията на гориво, тя може да ви струва скъпо.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 2 часа )
    по добре направете фотоволтаични тунели над пътните участъци ако не искате голяма част от енергията да се изразходва за съпротиление на насрещния вятър
fallback
Последни