fallback

Geely потвърди пускането на хибрид с 2000 км пробег

Китайската марка ще представи нова бензиново-електрическата система с разход 3 л/100 км

Китайския производител Geely потвърди предстоящия дебют на хибрид с пробег от 2000 км, но не уточни на какви модели ще се поставя новия агрегат, съобщава CarNewsChina.

На Световната конференция за нови енергийни превозни средства генералният директор на холдинга Ган Жиаюе посочи, че до една година компанията му ще пусне на пазара задвижваща система с рекордна ефективност. Тя се казва Thor PHEV, като при нея топлинната ефективност на бензиновия двигател ще бъде 46%, разходът на гориво няма да надвишава три литра на 100 км, а комбинираният пробег ще бъде над 2000 километра.

От известно време Geely спори с друг водещ китайски производител - BYD, кой е направил най-ефективния хибрид. Доводът на конкурента в случая беше, че системата на Geely никога не е станала серийна. Сега тестовете са завършени, което означава, че скоро в Китай ще има два хибрида с резерв на мощност над 2000 километра. По неофициални данни в случая с Geely не става въпрос за седан, а за кросоувър!

Според CarNewsChina това ще бъде 4,74-метров високопроходим автомобил на под-марката Galaxy с 1,5-литров атмосферен двигател и литиево-желязо-фосфатна батерия. От Geely обаче не съобщават кой модел ще получи статут на най-ефективния хибрид на света. Китайският холдинг обаче похвали с нов стенд за тестване на електромотори, като от Geely твърдят, че в лабораторията можете да се тестват двигатели с честота до 30 000 оборота в минута и напрежение до 1200 волта.

Въпреки че не всички технологии на Geely са стигнали до пазара, продажбите на нови електрифицирани превозни средства на холдинга почти се удвоиха през осемте месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година. Кумулативните продажби на под-марката Galaxy надхвърлиха 200 000 единици и растежът продължава. А продажбите на електрически автомобили могат да бъдат увеличени чрез въвеждането на иновативни батерии с огромен ресурс.

fallback
  • #3
    анонимен ( преди 3 часа )
    Това е поредната дъвка за лаици. На магистрала няма как да го докара този разход. Градско също е съмнително, особено ако е батерията е празна. Съвсем отделна тема е, че едно Пежо 308, с 1.6 ХДИ могор, ако се кара по вниматлено дава 4/100 разход. А има и други такива..
  • #2
    анонимен ( преди 3 часа )
    До 1 - Честно казано, нямам нищо против един нагрухам 8 цилиндров "старец" с 800 коня под капака. Непрактично ли е? Сигурно, *** знам. Но знам, че е забавно.
  • #1
    анонимен ( преди 4 часа )
    Докъде стигна светът. Китайски марки да се надпреварват да правят най-ефективния хибрид в света, А стогодишните да разчитат на стари лаври за да си продават старите технологии.
fallback
Последни