fallback

Как изкуственият интелект ще промени начина ви на шофиране

Нови системи да наблюдение ще променят взаимодействието между водача и автомобила

Системите за наблюдение на шофьори съществуват от почти две десетилетия, като най-често се използват за напомняне, че той заспива зад волана или че е твърде разсеян. Технологията обаче е път да премине на по-високо ниво, като новото поколение системи, които предстои да бъдат пуснати, наистина ще промени начина, по който взаимодействаме с нашите автомобили.

Новите системи за наблюдение на водача, които излизат през тази година и ще бъдат интегрирани в производството на автомобила, могат да сканират интериора, да персонализират избраните от водача настройки и дори да ви напомнят, когато не носите очила. Освен това технологията може да регулира огледалата според позицията на главата на шофьора.

Разработката на тези нови системи е дело на израелската компания Cipia, която залага на изкуствен интелект (Al). Тази технология има за цел да да направи живота на човека в автомобила по-лесен и по-безопасен, като едновременно с това ще го „издава“, когато направи нещо нередно или не както трябва. Нейното предимство е, че следи не само шофьора, но също така сканира целия интериор, като наблюдава и останалите хора в колата.

Cipia е разработила подобни системи за няколко производители на автомобили, но поради правни причини не може да разкрие имената на марките, които ще ги използват. От израелската компания обаче уточняват, че системите ще се появят на серийни модели до края на годината, като настоящите й клиенти включват „американски производител на електрически превозни средства, както и китайски компании, сред които са SAIC и Chery“.

Ето шест начина, по които следващото поколение системи за наблюдение на водача, според представители на Cipia, може да промени изживяването на хората в автомобила:

1. Персонализиране на настройките на автомобила

2. Функция „Къде са ти очилата“?

3. Функция „Нека ти помогна с това огледало“

4. Следене за поставяне на колан, използване на смартфон и пушене на цигара

5. Наблюдение на всички хора в колата

6 Възможност за предварителна поръчка на вечеря в ресторант от мястото на шофьора

fallback
  • #6
    анонимен ( преди 30 минути )
    Изкуствен интелект няма как да помогне на човек който не е научен как правилно се слага колана и настройва седалката дори.
  • #5
    анонимен ( преди 1 час )
    #3, повечето смятат, че това са супер яките екстри, а по-малкото просто няма да имат избор.
  • #4
    Тинтири_минитири ( преди 1 час )
    И ето така деца ментално ощетените решиха да приемат фашизма и робството доброволно!!!! Става очевидно, че ще се емигрира към "третия свят" където все още може да намериш някаква нормалност...
  • #3
    анонимен ( преди 3 часа )
    "Тази технология има за цел да да направи живота на човека в автомобила по-лесен и по-безопасен, като едновременно с това ще го издава, когато направи нещо нередно или не както трябва. " - Защо по дяволите ще купя нещо, което някой арбитрарно решава, че ще ме "предава" (защо в кавички? шега ли е, какво?),според нечиичужди правила? АЙДЕ НЕ!
  • #2
    анонимен ( преди 3 часа )
    Не! НЕ! И НЕ!
  • #1
    анонимен ( преди 3 часа )
    пълни глупости. за колан си има индикация + звуков сигнал. Ако не можеш да си намриш нещо в колата, хвнаи си я разчисти или си го забравил. Не можеш да си настроиш огледало?! А да караш изобщо можеш ли?!
fallback
Последни