fallback

Мощните електромобили се превръщат в кошмар за застрахователите

При колите на ток по-високата цена на премиите се дължи и на разходите за ремонти

Електрическите превозни средства с висока производителност, особено тези със задвижване на всички колела и повече от един електрически мотор, могат да бъдат свързани с високи застрахователни разходи, твърдят анализаторите от LexisNexis.

Според тяхното проучване електрическите превозни средства с въртящ момент над 300 Нм са по-склонни да претърпят високи застрахователни загуби, особено ако съотношението въртящ момент към тегло на превозното средство е високо.

„Данните обаче не ни позволяват еднозначно да твърдим, че повече мощност и по-бърза динамика на ускорение водят до по-агресивен стил на шофиране и в резултат на това до инциденти. Възможно е да има други фактори, които влияят на безопасността“, се казва още в проучването.

Електрическите автомобили са известни със своя „мигновен въртящ момент" и бързо ускорение, което някои експерти дори цитират като предимство за безопасността. Въпреки това, по-високата мощност в електрическите превозни средства не винаги има същия ефект върху бензиновите превозни средства.

Друг фактор, който може да допринесе за високите застрахователни премии, е режимът на шофиране с един педал, който се среща в електрическите превозни средства. Струва си да се вземат предвид и скъпите ремонти след инциденти, свързани с голямото тегло на електрическите превозни средства и високата цена за смяна на батерията.

Както отбелязва Ксиаоу Ли, вицепрезидент на LexisNexis, има много електрически превозни средства с ниски застрахователни загуби, но в случай на инциденти ремонтите и смяната на батерии значително увеличават разходите. Шофьорите на спортни автомобили са свикнали с високите разходи за застраховки, но за собствениците на редица модели, като Tesla Model 3 или Hyundai Ioniq 5, това често е изненада.

fallback
  • #4
    анонимен ( преди 2 часа )
    Просто никой няма да иска да ги ремонтира и да дадв гаранция после. А са един вагон пари.След 2014 градушката в София обърна застрахователнив пазар. Сега плащат вече малко. Това може да е още по зле.
  • #3
    анонимен ( преди 4 часа )
    Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro
  • #2
    анонимен ( преди 9 часа )
    1-ви, и за него е, ако трябва да извади парите после. И като почне много да се бърка надълбоко, тогава го отнасят и останалите с още по скъпи застраховки.
  • #1
    анонимен ( преди 12 часа )
    Звуччи като екстра такси за този, който застрахова и не мисля, че е "кошмар" за тези, котио взимат паричките.
fallback
Последни