fallback

Italia '90 е най-търсената Panda от колекционерите

Малкият Fiat, талисманът Ciao и Тото Скилачи остават символи на световното по футбол

„Едно италианско лято“ – мнозина помнят великолепната песен, която стана химн на Световното първенство по футбол през 1990 година. Композира я Джорджо Мородер, изпълни я прочутото дуо Бенато-Нанини.    

Незабравимият талисман Ciao (стилизираният човек, съставен от трицветни кубчета, създаден от Лусио Боскарден) спечели не само симпатиите на широката публика. Но имаше и друг символ - автомобил. И то каква кола. Не друга, а "народната" Panda, все още най-продаваният модел в историята  на Апенините.

За Мондиала беше създадена специална версия Fiat Panda Italia '90 , която придружаваше „Адзурите“ до полуфинала и проклетите за тях дузпи срещу Аржентина. Основна заслуга имаше и Тото Скилачи, тогава нападател на Палермо, който стана голмайстор на турнира. Уви, любимецът на Италия ни напусна на 18 септември едва на 59-годишна възраст, след като не успя да пребори рака.    

След немалкото специални версии на Panda – тази, посветена на Световното първенство по футбол, остава най-ценна и най-търсена. Запазен модел може да бъде продаден спокойно за 10 000 евро.

Изглежда почти като нещо от комикс-  с характерните си капаци за джанти с дизайн на футболна топка, син интериор като фланелката на националния отбор и талисмана Ciao върху ливреите и седалките. „Супер джаджа“ с тебеширено бяла каросерия, още по-ексклузивна във версията като отворен кабриолет с черен покрив, подготвена от Maggiora. Двигателят е класическият 769-кубиков четирицилиндров, който доставя 34 к.с. за максимална скорост от 125 км/ч. 

Тази Panda, създадена като маркетингов инструмент от Fiat в годината на Световното първенство по футбол, е перфектният автомобил, който да ви спомни тези "вълшебни нощи". И за незабравимия голмайстор Тото Скилачи.  

fallback
fallback
Последни